Annonce
Erhverv

Grøn og billig: Facebook bliver afgørende for Odenses varme

Facebooks serverhaller dampede af varme i morgensolen tidligere på ugen. Man forsøger ellers at få så meget som muligt af varmen ind i fynboernes radiatorer. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Om få år kommer 10 procent af varmen hos Fjernvarme Fyn fra Facebooks datacenter. Dermed er varmen fra de mange computere afgørende for Odenses plan for at omstille til kulfri varme.
Annonce

Odense: Facebook fortalte onsdag, at det store datacenter i Odense skal være endnu større. Og den nyhed passer Fjernvarme Fyn rigtig godt.

Lige fra datacentrets start er varmen fra de mange computere blevet ledet over skellet og ind i Fjernvarme Fyns Tietgenbyens Varmecentral. Netop nu er fjernvarmeselskabet i fuld gang med at udvide kapaciteten, så der bliver plads til den stigende mængde varme.

Derfor vil kapaciteten i varmecentralen komme til at passe fint med det udvidede datacenter.

I de blå rør kommer det afkølede fjernvarmevand ind i Tietgenbyens Varmecentral, hvor overskudsvarmen fra computerne varmer det op til 75 grader. Arkivfoto: Michael Bager

Fjernvarme-udvidelsen skyldes ikke, at selskabet på forhånd er blevet orienteret om Facebooks planer.

- Men vi havde et indtryk af, at der godt kunne komme mere varme fra datacentret, end vi havde kalkuleret med før starten. Hvis der havde været ledig kapacitet efter udvidelsen, ville vi have sat nogle varmepumper op, som henter varme fra luften. Men det bliver ikke aktuelt nu - i hvert fald ikke før vi bygger en eventuel tredje fase, siger direktør Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn.

Annonce

10 procent af varmen

Beslutningen om at gennemføre fase 2 blev allerede truffet for et år siden.

Med det nye anlæg vil varmen fra Facebook i fremtiden kunne opvarme 11.000 fynske hjem - i dag rækker varmen til 6.900 husstande. Det betyder, at computervarmen kommer til at tegne sig for hele 10 procent af Fjernvarme Fyns samlede varmeforbrug.


Facebook-anlægget er med til at gøre det muligt for os at fastholde vores lave priser

Jan Strømvig, direktør, Fjernvarme Fyn


Det er en betydelig andel, som har stor indflydelse på de mange fjernvarmekunders forsyning. Uden Facebook-varmen ville det ikke være muligt at gennemføre selskabets ambitiøse plan om på få år at gå væk fra kul i varmeproduktionen.

- Det ville betyde, at vi skulle brænde langt mere biomasse (træ og halm, red.) af for at kunne undvære kul, siger Jan Strømvig.

Annonce

Tekniske problemer

Teknisk har fjernvarmeanlægget ved Facebook været et nybrud, for der er ikke tidligere nogen steder lavet så store varmepumper med det mere miljøvenlige drivmiddel, som er brugt her. Det er også verdens første anlæg til genbrug af overskudsvarme fra et datacenter.

- Der har bestemt være tekniske udfordringer, men efter at vi har overstået indkørselsvanskelighederne, har alt fungeret som ventet. Vi kører på fuld kapacitet, og vi har den effektivitet, som vi havde beregnet, siger direktøren.

Vandet fra Facebooks køleanlæg er ganske vist varmt, men det er slet ikke så varmt som det odenseanerne har i deres radiatorer. For at få det 25 grader lunkne vand op på fjernvarmetemperatur - omkring 75 grader - skal det igennem nogle store, strømslugende varmepumper.

Annonce

Afgifter er fjernet

Folketinget fjernede tidligere på året to energiafgifter - dels på selve varmen fra Facebook og dels på den strøm, der bruges til disse varmepumper. Det har gjort økonomien i anlægget endnu bedre.

Den sparede mængde varme skal da også være ret stor, for den samlede investering i de to faser af varmecentralen har været på omkring 200 millioner kroner. På grund af den lave temperatur og de store, nødvendige investeringer, får Fjernvarme Fyn varmen gratis af Facebook.

Her viser Facebooks Niall McEntegart kølingsanlægget på taget af datacentret, hvor vand køler luften fra serverne ned. Vandet cirkulerer derefter over til Fjernvarme Fyn, hvor det bliver afkølet. Arkivfoto: Michael Bager

Direktøren vil ikke love, at genbrugsvarmen fører til lavere varmepriser.

- Facebook-anlægget er med til at gøre det muligt for os at fastholde vores lave priser, siger Jan Strømvig, der roser Facebook for et "supergodt samarbejde".

Det er ikke kun varmekunderne, der kan glæde sig over samarbejdet mellem de to virksomheder. Ligesom de øvrige store teknologi-virksomheder fokuserer Facebook indædt på at få et grønt image. Det betyder, at de store mængder strøm skal komme fra vedvarende energi, og at overskudsvarmen helst skal genbruges. Det er blandt andet derfor, at flere af dem har valgt at investere i placeringer i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce