Annonce
Bagsiden

Grænseløse håndværkere vil genopbygge Notre Dame

10 meter højt og 14 meter bredt. Det første spær til Notre Dames tag er rejst på pladsen foran katedralen. Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix
Håndværkere Uden Grænser demonstrerer, hvordan Notre Dame kan få sit tag igen uden brug af moderne udstyr.
Annonce

Paris: Mens franskmændene stadig diskuterer, hvordan den berømte katedral Notre Dame skal genopbygges efter branden i 2019, har en gruppe tømrere taget sagen i egen hånd.

På pladsen foran katedralen har 25 tømrere fra organisationen Tømrere Uden Grænser, samlet en 1:1-kopi af et af de 25 enorme spær, der gennem 800 år holdt taget oppe.

Carpentiers Sans Frontiers (CSF) er en gruppe af frivillige tømrere fra hele verden. Det er nok ikke tilfældigt, at deres navn minder om Mediciners Sans Frontiers (MSF). For hvor læger uden grænser redder mennesker, redder tømrere uden grænser bygninger. Med historiske værktøjer og metoder - og uden brug af søm, skruer eller metalbeslag.

Annonce

Otte træer til ét spær

For at gøre reklame for de historiske arbejdsmetoder, som katedralbyggerne anvendte for 800 år siden, har de under stor interesse fra pariserne, hugget og samlet et spær på 10 meter i højden og 14 meter i bredden, for at vise, at man kan genopbygge "skoven" under taget på en gammeldags, men moderne måde.

Tæt på kan man se, hvordan egetømmeret er hugget til med økser og samlet uden brug af søm eller skruer. Foto Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix


Der er gået otte egetræer til det første spær. Det var mindre, end de grænseløse tømrere på forhånd havde regnet med.

Annonce

Ikke besluttet endnu

De mener derfor, at de vil kunne genopbygge hele tagkonstruktionen med under 1000 80-120 år gamle egetræer, der skal udvælges i en fransk skov, fældes og fragtes til byggepladsen ved at flyde derhen på Seinen. Alt sammen for at sætte så lille et klimaaftryk som muligt. Og på under et halvt år.


De mener derfor, at de vil kunne genopbygge hele tagkonstruktionen med under 1000 80-120 år gamle egetræer.

Fra artiklen


Rejsegilde på et katedralspær efter en uges huggen og hakken og hiven og høvlen. Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix


Det er endnu ikke besluttet, om Notre Dames tagkonstruktion skal genopføres i træ, beton, metal eller måske spyttes ud af en 3d-printer.

Men en flok grænseløse håndværkere har nu demonstreret, at den allerældste metode stadig er brugbar.

Annonce
Annonce
Fyn

HC Odense: Hjortshøj så ingen faresignaler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Bil brød i brand på motorvejen

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Svendborg For abonnenter

Ukuelige borgere demonstrerede i Vejstrup: - Lad nu være med at sætte alt muligt lort op i flæng hist og her

Annonce