Annonce
Kultur

Gågadeteater i gådefuldt eventyrgråt

Lysser Andersen, Rudy Tom Due og Patricie Homolova med rejsekufferten, som rummer det stormfulde hav, den lille havfrue forlader for at følge sin prins. Foto: Frederik Nordhagen
Med den ordløse vandreforestilling "Travellers" varmer Teater Gyda op til næste års H.C. Andersen Festivals.
Annonce

Gågaden er et mylder af turister i farvesprudlende sommertøj, mobilsnakkende forretningsfolk på vej fra A til B, småfløjtende gadesælgere og ældre ægtepar med vimsende hunde.

Et øjeblik efter bliver virvaret af farver og lyde brudt, da tre personer, der er som klippet ud af et 1800-tals foto, spadserer gennem menneskevrimlen.

Med hvidsminkede ansigter og gråpatinerede kostumer minder de om eventyrfigurer vågnet fra en forbandelse, velklædte spøgelser eller bedsteborgere på tidsrejse.


Da vi udviklede forestillingen, valgte skuespillerne hvilke eventyr eller eventyrpersoner, der skulle indgå i deres respektive figurers sum af erindringer.

Tina Kruse Andersen, Teater Gyda


Men der er mere eventyr end spøgeri over de tre skuespillere, som udgør ensemblet, når Teater Gyda byder op til gadeteater.  Det fortæller teatrets leder, Tina Kruse Andersen.

Annonce

At leve er at rejse

Forestillingen "Travellers" blev skabt til H.C. Andersen Festivals 2019, og er inspireret af den gamle digters motto "At rejse er at leve", som er blevet endevendt, så det i Teater Gydas optik er blevet til "At leve er at rejse". Fordi det er rejsen, der vækker de tre karakterer til live - uanset om de dukker op fra det hinsides, en lidt fjern fortid eller fantasiens gemmer.

Coronasikret gadeteater

Teater Gydas vandreforestilling, "Travellers", opføres lørdag 15. og lørdag 22. august kl. 14.00-15.30 i Odenses gågader.

Ruten begynder ved skulpturen "Konen og æggene", der står ved krydset Kongensgade-Slotsgade.

Cirka hvert 10. minut gør skuespillerne holdt og optræder fem-otte minutter, før de går videre. De korte stop forhindrer, at folk er samlet for længe ad gangen.

- Da vi udviklede forestillingen, valgte skuespillerne hvilke eventyr eller eventyrpersoner, der skulle indgå i deres respektive figurers sum af erindringer. Ud fra de ønsker skabte vi de livshistorier, som får H.C. Andersens eventyr eller stumper af dem, til at vokse frem fra de rejsendes hatte, kufferter og kurve, fortæller Tina Kruse, der har instrueret"Travellers".

Annonce

Ordløs - ikke lydløs

Forestillingen er ordløs, men ikke lydløs, hvor hver karakter har sin egen kendingsmelodi, et lille tema, som musikeren Kell Dalager har komponeret. Det er også ham, der har sammenflettet det poetisk-realistiske soundscape af velkendte lyde, fjerne melodistumper og løsrevne toner fra havfruesang, der udgør lydsiden i "Travellers".

Rudy Tom Due lægger arm til Tinsoldatens farefulde færd. Foto: Frederik Nordhagen

Dukkerne og det trylleri der får dem til at poppe op de særeste steder, har dukkemageren Patricie Homolova, der også medvirker i forestillingen, kreeret.

Annonce

Corona-version

"Travellers" var programsat til sommerens H.C. Andersen Festival, men da festivalen blev udsat til 2021, søgte Teater Gyda Kulturministeriets hastigt oprettede pulje til sommeraktiviteter. Og fik et beløb, der gør det muligt at spille forestillingen to gange.

De medvirkende i "Travellers", Patricie Homolova, Rudy Tom Due og Lysser Andersen, ligner personer klippet ud af et gammelt fotografi. Foto: Frederik Nordhagen

- Vi har lavet en corona-version, hvor handlingen, der udspiller sig ved gågadernes eventyr-skulpturer former sig som fem-otte minutter lange blokke, så publikum ikke kommer til at stå for længe på ét sted, fortæller Tina Kruse Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Langeland For abonnenter

Sejlers sunkne båd giver havn kæmperegning: - Det er lidt forkert i mine øjne

Annonce