Annonce
Faaborg-Midtfyn

Godt for miljøet og humøret: De samler skrald, mens Coronavirus hærger

Bevæbnet med gribetang samler beboerne fra Kernehuset i Nr. Lyndelse affald op. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
Beboerne i Kernehuset i Nr. Lyndelse må ikke længere gå på arbejde i de beskyttede værksteder. I stedet bruger de tiden på at samle skrald i naturen, hvilket er med til at løfte deres humør.

Nr. Lyndelse: I denne tid, hvor samfundet stort set er lukket ned på grund af coronavirus, er der også positive historier at fortælle. En af solstrålerne finder vi i Kernehuset i Nr. Lyndelse, hvor ni psykisk og fysisk udviklingshæmmede bor.

Beboerne fik som mange andre ændret deres hverdag, da de efter den 11. marts ikke længere måtte tage på arbejde på beskyttede værksteder. Men i stedet for at sygne hen og kukkelure i deres lejlighed har beboerne, der er i alderen 23-56 år, fået nyt indhold i tilværelsen med et projekt, der samtidig gavner miljøet.

De er begyndt at samle skrald i naturen på daglige gåture. Bevæbnet med gribetænger og en stor plasticsæk fjerner de dåser, glas, plastic, cigaretskod og alt muligt andet affald, der ikke hører hjemme i naturen.

- Vi frygtede lidt, hvordan det skulle gå, når de ikke måtte gå på arbejde på de beskyttede værksteder. For mange af dem er det vigtigt, at hverdagen er bygget op om faste strukturer, fortæller socialpædagog Rikke Griffens, der er en af fem ansatte i Kernehuset.

- Men så fik vi ideen med daglige gåture for at samle skrald, og det går de meget op i. De er nede at kravle for at hente skrald under buske og nede ad skråninger, og nogle gange kan der næsten være kamp om at komme først hen og få fat i skraldet, fortæller Rikke Griffens.

Annonce

De er nede at kravle for at hente skrald under buske og nede ad skråninger, og nogle gange kan der næsten være kamp om at komme først hen og få fat i skraldet.

Rikke Griffens, socialpædagog i Kernehuset, Nr. Lyndelse

Nye ture hver dag

De går nye ture hver dag, og i starten gik de mest i området omkring Kernehuset i Nr. Lyndelse. Men de har også været længere væk.

- Forleden var vi en tur rundt omkring Ringe Sø, hvor der lå virkelig meget skrald, siger Rikke Griffens.

I disse Coronatider skal man sørge for at holde afstand til hinanden og ikke samles i større flokke. Men det kan godt forenes med at samle skrald.

- Vi sørger for at holde afstand og trækker ind til siden, når vi møder andre. Nogle kan godt kigge lidt skeptisk til os, men vi får også flere positive kommentarer. I dag mødte vi en dame, der var ude at gå med sin hund, og hun sagde, hvor er det godt, det I gør.

De ni beboere er ofte ude at gå i mindre hold, og flere af dem går flere ture i løbet af dagen.

- Det er godt at komme ud og få rørt sig, og det er godt for miljøet, at vi samler skrald. Samtidig er det med til at holde humøret oppe i denne svære tid, hvor man ikke må være så meget fysisk sammen.

- De elsker at give knus og krammere, men det er vi holdt op med. Så nu giver vi knus med albuerne, siger Rikke Griffens.

Hendes kollega Mette Qvick Barløse, der også var med på dagens gåtur, mærker også beboernes glæde.

- Det er folk, der kan være svære at få aktiveret. Men her gør de en god gerning og får samtidig rørt sig, mens de hygger sig sammen, siger Mette Qvick Barløse.

- Det er blevet et af dagens højdepunkter nu, hvor alle er hjemme fra deres værksteder. De er meget stolte af, at de er med til at holde området rent og er meget forargede over, hvordan folk sviner, siger Mette Qvick Barløse.

Der er altid bid

På den daglige gåtur er der altid bid, når gribetængerne søger efter skidt.

- Vi får som regel mellem en halv og trekvart sæk fyldt med affald, og nogle gange har vi haft en næsten fuld sæk, fortæller Rikke Griffens.

Men hvad gør Kernehusets skraldetropper, når Coronakrisen engang er klinget af, og samfundet vender tilbage til normaltilstanden med hverdagens arbejdsliv?

- Vi vil prøve at holde ved med de daglige ture, for det har været med til at holde humøret oppe, siger Rikke Griffens.

De ni beboere i Kernehuset er Stig Danielsen, Charlotte Laursen, Henrik Højgaard, Caroline Ferdinand Kristoffersen, Winnie Karlsen, Kina Ringvall, Henning Kej, Claus Kruse og Freja Gade.

Posen med opsamlet skrald fra naturen er spændt fast på en af beboernes rollator. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
Et stykke vildfarent plastic samles op på gåturen i solen. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
Kernehusets beboere med højt humør på vej ud på deres daglige skralde-gåtur. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
En coladåse blandt forårsbebuderne bellis i det grønne. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
Et kig i sækken med dagens foreløbige høst på skraldeturen. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
En cigaret fanget med gribetang på skralde-gåturen. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
En legesyg hund vil også være med til at fange skrald. Foto: Mette Qvick Barløse og Rikke Griffens
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jubilæum For abonnenter

Fra billettering og klingende mønt til digitalt rejsekort: For halvtreds år siden kørte Kjeld Uhrenholt sin første bus

Annonce