Annonce
Faaborg-Midtfyn

Godsejer anede ikke, at han blev ny formand for museumsforening: Fornyet usikkerhed om museumsdrift i Den gamle Gaard

Ditlev Berner på generalforsamlingen i Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening. Her er han nykonstitueret formand. Foto: Palle Søby
Ditlev Berner har afløst Ib Tagel som formand for Faaborg Kulturhistoriske Museumforening. Den nye formand vil ikke garantere fortsat museumsdrift i Den gamle Gaard, og aktivisten Anne Kyhn vil ikke garantere, at frivillige kan drive det. Til gengæld åbner byrådets socialdemokrater en dør på klem for fornyet kommunalt tilskud.

Faaborg: Da avisen torsdag formiddag ringede til godsejer Ditlev Berner, Holstenshuus, for at lykønske ham med hans ny post som formand for Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening, anede han ikke, at han var blevet valgt som formand ved det konstituerende møde onsdag aften, for han havde svedt mødet ud.


Jeg kan da se, at vi står med et tog, der skal skubbes i gang op ad bakke.

Anne Kyhn, nyvalgt bestyrelsesmedlem i Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening


Annonce

- Jeg har jo været næstfomand, og jeg er godt klar over, at pilen peger på mig, når foreningens formand gennem 40 år, Ib Tagel, ønsker sig løst fra posten, men jeg bliver nødt til lige at høre det fra bestyrelsen, meddelte Ditlev Berner.

Kort efter kunne han vende tilbage og bekræfte, at han er formand for foreningen, der næste år fylder 90 år. Lige så lang tid har der været museumsdrift i Den gamle Gaard, der er en af de tre ejendomme, foreningen ejer.

Uegnet til udstillingsbrug

I øjeblikket er det den selvejende institution Øhavsmuseet, der står for museumsdriften i Den gamle Gaard og for museumsdriften i den anden af museumsforeningens aktive ejendomme, Kaleko Mølle. Samtidig er det kommunen, der betaler vedligeholdelsomkostningerne på bygningerne.

Anne Kyhn ønsker dialog med både kommunen og Øhavsmuseet om drift af Den gamle Gaard, selv om politikerne har besluttet, at hverken kommunen eller Øhavsmuseet længere skal være med. Foto: Palle Søby

Men den treenighed er gået fløjten, efter Kultur- og Lokalsamfundsudvalget har besluttet ikke længere at skyde penge i renovering af Den gamle Gaard. Det skete, efter museumsforeningen sendte en anmodning om at øge det årlige kommunale tilskud med 638.000 kroner. Så stort er det årlige renoveringsbehov i Holkegade 1 og 3 og på Kaleko Mølle.

Den store ekstraregning faldt sammen med, at Kulturstyrelsen har dømt Den gamle Gaard uegnet til udstillingsbrug.

En konsekvens af politikernes beslutninger er, at Øhavsmuseet senest med udgangen af 2022 stopper med at drive udstillinger i Den gamle Gaard. Øhavsmuseet kan i stedet fokusere kræfterne på det nye supermuseum i Frølageret, Arresten og Kaleko Mølle.

I Faaborg har det imidlertid udløst et ramaskrig, at politikerne har lukningsdømt hjemstavnsmuseet. En Facebook-gruppe anført af Lone Rok, Bøjden, vil bevare Den gamle Gaard som museum og har fået næsten 800 medlemmer, og museumsforeningens medlemskartotek er vokset med 50 procent, så foreningen nu tæller 158 medlemmer.

Annonce

Ingen garanti for fortsat museum

I sidste uge holdt foreningen generalforsamling og boostede bestyrelsen med nye medlemmer, der vil sikre fortsat aktivitet i ejendommen.

Men om der fortsat kan drives museum i Den gamle Gaard, tør den nye formand ikke udstikke garantier om.

- Vi står i en fase, hvor vi undersøger de muligheder, vi har. Selvfølgelig vil Den gamle Gaard bestå, men om det bliver helt eller delvist med museumsdrift er for tidligt at love noget om, siger Ditlev Berner.

Jakob Holm, formand for Øhavsmuseet, afventer, at den nye bestyrelse finder sine ben at stå på. Foto: Palle Søby

Aktivisten Anne Kyhn er en af de prisbelønnede frivillige, der har haft stor succes med at banke nyt liv i den ellers nedrivningsdømte Korinth Kro, og hun er nyvalgt bestyrelsesmedlem med klart fokus på at bevare museumsdrift.

Men hun er i tvivl, om frivillige skal stå for administrationen:

- Jeg går først og fremmest ind i det her med et ønske om at få en dialog. Vi skal blandt andet tale med Øhavsmuseet og med kommunen for at se, hvad der egentlig er af muligheder.

- Jeg synes, det er indlysende, at der skal aktiveres frivillige omkring museet, men om det også er frivillige, der skal stå for selve driften, er jeg usikker på. Det må en kommende dialog afklare. Men jeg kan da se, at vi står med et tog, der skal skubbes i gang op ad bakke, siger hun, og understreger, at det ikke er en opgave, der afskrækker hende.

Anstina Krogh, Haastrup, er formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe, og hun er også medlem af det politiske udvalg, der traf beslutningen om at stoppe med at betale vedligeholdelsen af Den gamle Gård - og altså udløste hele miséren.

Anstina Krogh (S) er parat til at genoverveje beslutningen, hvis hun ser et engagement og en plan for museumsdrift i Den gamle Gaard. Arkivfoto: Bent Warncke

Men hun ser ikke nødvendigvis bogen som lukket:

- Altså, jeg elsker jo Den gamle Gaard, jeg er kommet her rigtig meget. I udvalget var udfordringen, at vi fik en anmodning om at øge vedligeholdelsestilskuddet med 638.000 kroner. Der lå ingen plan, der pegede fremad eller pegede på løsninger, og derfor blev afgørelsen, som den blev.

- Men jeg og min gruppe er helt parate til at genoverveje sagen, hvis der kommer et engagement og en plan for udvikling af Den gamle Gaard. I så fald er jeg ikke afvisende overfor at se på et tilskud igen, men selve administrationen kan vi ikke gå ind i som kommune, siger hun.

Annonce

Driften koster 300.000 kroner om året

Som nævnt er det Øhavsmuseet, der i dag står for driften af Den gamle Gaard, og her ser man stedet som en klods om benet og en kæmpe underskudsforretning. Ejendommen koster Øhavsmuseet 300.000 kroner om året - til lønninger, alarmer, forsikringer og forbrugsafgifter, og det står slet ikke mål med, at det sidste år kun lykkedes at lokke 1411 gæster på museum i Den Gamle Gaard.

Lone Rok, Bøjden, har samlet 800 medlemmer i en Facebook-gruppe, der vil bevare Den gamle Gaard som museum. Foto: Maria Retoft Pedersen

Formand for Øhavsmuseet Jakob Holm har ikke lagt skjul på, at han ser langt større potentiale i det nye museum på Frølageret, og han har tidligere sagt, at tiden er løbet fra museer som det i Den gamle Gaard. Alligevel vil han ikke afvise, at Øhavsmuseet vil indgå i fortsat museumsdrift på stedet.

- Jeg kan hverken sige fra eller til noget som helst på det grundlag, der ligger lige nu. Det, jeg kan sige, er, at jeg synes, vi skal give den nye bestyrelse for Faaborg Kulturhistoriske Museuemsforening en chance for at finde sine egne ben, og så vil vi gerne tage en snak med dem om de muligheder, bestyrelsen ser.


Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Faaborg-Midtfyn

Taske med computer stjålet ved Årslev

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce