Annonce
Søsiden

Gode tider i Søby: 15 færger dokker ind i foråret

Travlhed på Søby Værft. I tørdokken m/f Ærøxpressen, der nu er dokket ud, og i baggrunden m/f Skjoldnæs. I alt omkring 15 færger dokker ind i Søby hen over vinter og forår. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Værftet på Ærø beskæftiger aktuelt omkring 140 mennesker.
Annonce

SØBY: Vinter- og forårstid er dokketid for mange øfærger. Dels er det lavsæson for trafikken til øerne, og dels kan færgerne fremtræde nyklargjorte til årets højsæson, sommeren. Den årscyklus mærkes på Søby Værft.

Da Koøjets udsendte forleden morgen drak afstandskaffe på værftsdirektør Roar Falkenbergs kontor, måtte han lige rejse sig og gå hen til computeren på skrivebordet for at tælle efter:
- Det hele er ikke faldet på plads endnu. Jeg tror, at vi ender med at have omkring 15 færger inde til dokning hen over foråret, opgjorde Roar Falkenberg på sin skærm.

Da Koøjet besøgte værftet, lå m/f Ærøxpresssen fra Marstal-Rudkøbing til sin første planmæssige inddokning, og m/f Skjoldnæs fra Faaborg-Søby havde søgt værft som følge af havari på agterporten. Et uheld, der medfører en måned på værft.

Også de fem færgeruter i og omkring Smålandshavet leverer arbejde til Søby Værft. Blandt forårets kunder er fx Lolland Færgefarts m/f Christine og m/f Askø. Begge færger er i øvrigt leveret fra Søby.

Direktør Roar Falkenberg kan melde om gode tider på Søby Værft. I løbet af vinter og forår passerer bl. a. omkring 15 færger og to af Søværnets fartøjer gennem værftets dokker. Foto: Søren Stidsholt Nielsen


- Vi er tilfredse. Arbejdsstyrken er på 140 mand.

Roar Falkenberg, direktør, Søby Værft.


Generelt kan Roar Falkenberg melde om god beskæftigelse på værftet:

- Vi er tilfredse. Arbejdsstyrken er på 140 mand. Omkring 75 er ansat her. De øvrige er fra underleverandører.

M/f Skjoldnæs bygget i 1978 er alderspræsident i det kommunale rederi Ærøfærgerne. Ruten Faaborg-Søby ligger stille og færgen ligger på Søby Værft i en måned med havareret agterport.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Fire sydfynske værfter konkurerer om samme kunder

Konkurrencen er hård, og Roar Falkenberg siger, at de fire værfter i og omkring Det Sydfynske Øhav - i Faaborg, Assens, Svendborg og Søby - mere eller mindre kæmper om de samme kunder.

- Vi er både konkurrenter og kolleger, og kan hjælpe hinanden, hvis det er nødvendigt, understreger han. Corona-året 2020 har også påvirket Søby Værft.

- Vi mistede vel 12 uger. Problemerne var bl. a., at besætninger fra udenlandske skibe og Søfartsstyrelsens inspektører ikke måtte komme til og fra værftet.

Annonce

Søværnet kommer med to skibe

Søby Værft har også Søværnet på kundelisten. Det fører til, at flådens eneste transportskib, A559 Sleipner dokker ind i næste måned. Samtidig kommer inspektionsfartøjet af Knud Rasmussen-klassen, P572 Lauge Koch til Søby.

Lolland Færgefarts største færge, m/f Christine fra ruten Kragenæs-Fejø og lejlighedsvis Askø dokker ind i Søby i foråret. Færgen blev leveret fra Søby i 2002. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Lolland Færgefart med tre ruter fra det nordlige Lolland er gode kunder på Søby Værft. Værftets egen nybygning leveret i 1993, m/f Askø fra ruten til Bandholm dokker i Søby for planmæssig forårsklargøring. Skroget til færgen blev i øvrigt bygget af en maskinfabrik på Lolland, søsat og slæbt til Søby for færdiggørelse.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Annonce