Annonce
Fyn

Global handel: Corona påvirker nordfynske virksomheder på godt og ondt

Chips-producenten Kims i Søndersø - eller Orkla Confectionery & Snacks Danmark, som virksomheden hedder, er under corona-krisen sammen med søsterselskaber, der blandt andet producerer fødevarer, en del af det nationale beredskab, som skal sikre forsyningskæden af fødevarer. Arkivfoto: Christian Nordholt
Flere nordfynske virksomheders øjne er rettet mod coronakrisen i den store verden. For deres fremtid afhænger lige så meget af import og eksport, som af danske kunder i butikken.

Nordfyn: Den seneste uge er der blevet sat stort fokus på de små lokale erhvervsdrivende, som bliver ramt af coronavirussen nu og her, fordi de kræves lukket af regering, eller fordi vi danskere holder os indendøre.

Men Danmark som en åben økonomi er også meget afhængig af sin udenrigshandel. Derfor ligger mange danske virksomheders fremtid underlagt udviklingen i den globale coronavirus-krise.

Vi har talt med tre større virksomheder på Nordfyn, der importerer eller eksporterer varer eller arbejdskraft, om, hvordan de navigerer sig gennem corona-krisen.

Annonce

Corona-forholdsregler

Generelt er der øget rengøring og afspritning. Ud fra et sikkerhedsprincip sendes medarbejdere hjem ved den mindste snue eller hoste.

Hos Orkla Confectionery & Snacks i Søndersø arbejder de medarbejdere, som ikke er direkte i forbindelse med produktionen, hjemmefra. Medarbejderes holdes adskilt i produktionen og er separeret i spisepausen, så de spiser med deres arbejdshold højst 10 personer ad gangen og med to meters afstand til hinanden. Kontakt til leverandører undgås, og unødig adgang til nogle fabriksområder er forbudt.

Medarbejdere hos Bogense Plast, som ikke er i direkte forbindelse med driften, arbejder hjemme på skift i det omfang, det er muligt. I produktionen holdes der afstand mellem medarbejdere, der er indført opdelte spisepauser, og kontakt til leverandører undgås.

Medarbejdere hos Gartneriet Kronborg spritter hænder ofte og holder sig fra hinanden, hvilket er let på deres 40.000 kvadratmeter store virksomhed.

Sikrer fødevare-forsyning

I Søndersø er der fuld gang i produktionen hos Orkla Confectionery & Snacks Danmark - bedre kendt som Kims. Normalt har de snacks klar, hvis du er sulten for sjov. Men under coronavirus-krisen er virksomheden sammen med søsterselskaber, der blandt andet producerer fødevarer, en del af det nationale beredskab, som skal sikre forsyningskæden af fødevarer.

Det betyder, at de skal sikre, at råvarerne og emballagen kommer rettidigt hjem – samt at varerne bliver distribueret ud til detailhandlen.

- Vi skal sikre varer længst muligt frem. Derfor forsøger vi at hjemtage råvarer og emballager hurtigst muligt, forklarer direktøren Kim Munk.

Lige nu er det ikke nogen udfordring. Men ligesom håndspritten kan gå fra et almindeligt syn til at være svært at opdrive, kan det samme ske for naturråvarer som kartofler. Hvis for mange hamstrer globalt, kan det lægge et pres på produktionen. Og lige med kartofler, har man kun kartoflerne fra efterårshøsten.

Derfor er det vigtigt at sikre råvarerne og produktionen, siger Kim Munk:

- Jeg vil ikke puste til ilden, men der er jo det, der kan ske, hvis man ikke styrer ressourcerne ordentligt.

Fyldte ordrebøger til Kina

Produktionspresset er til at mærke hos Bogense Plast, hvis kunder nationalt samt fra Kina og USA rykker ekstra meget på varer. Virksomheden kører 24 timer i døgnet syv dage om ugen.

- Det er godt, at vi har travlt. Det skal vi kun glæde os over. Men det kunne godt minde om hamstring nogle steder i Europa, siger teknologidirektør Per G. Jørgensen.

Mens det var svært at sende deres plastvarer af sted ved coronavirus-krisens udbrud i Kina i januar på grund af adgangsproblemer for transportfirmaer, er situationen nu vendt på hovedet.

Deres kinesiske kunders virksomheder kører på 80-90 procent kapacitet igen, og det forlyder, at der nu ikke er tomme containere nok i verden, siger Per G Jørgensen.

- Det er en udfordring ud over det sædvanlige at skulle lede en virksomhed i det her ukendte farvand. Tingene skifter ret hurtigt.

Hylderne på Bogense Plasts lager er fyldt med varer klar til levering nationalt og internationalt. Foto: Bogense Plast

Gartneridrift i fare

Mens nogle virksomheder næsten ikke kan følge med efterspørgslen, brænder andre inde med deres varer. Det gælder de danske gartnerier, hvor salget til for eksempel danske planteskoler og blomster-kæder står stille.

- Vi er nervøse, for foråret er jo gartneriernes største sæson, siger Vagn Jørgensen, ejer af Gartneriet Kronborg ved Otterup.

Gartneriet kan blive påvirket indirekte af svigtende salg, fordi dets indtægt afhænger af odenseanske Gartneriet Møllerhøj, som lejer deres drivhuse. Møllerhøj kan, heldigvis, endnu sælge til danske detailhandlere samt til deres større kunder i Sverige og Norge.

Men samtidig er andre gartnerier hårdt påvirket af manglende salg til udenlandske markeder som Tyskland, Holland og Spanien. Det bekymrer Vagn Jørgensen:

- Lige nu er der ingen problemer for os, men salget kører ikke, som det plejer hos vores kollegaer. Jeg håber på, at vi snart får bugt med den virus og får tingene normaliseret. Det er det bedste, der kan ske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Brolukning på Thurø: Turisterhvervet på øen er målløse

Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Annonce