Annonce
Søsiden

Gerda og Manfred er Zars yngste aktionærer

Man kan da sagtens være aktionær, selv om man blot er fire og seks år. Foto: Torben Sørensen
Opbakningen til at bevare træskibet Zar i Helsingør er stor - selv blandt de mindste.

HELSINGØR: - Må vi så komme med ud at sejle?

Spørgsmålet kom fra 4-årige Gerda, der sammen med sin 6-årige bror Manfred og farfaren Carsten Rygaard var taget en tur på havnen foran Kulturværftet for at se skonnerten Zar.

For børnebørnene var det en stor oplevelse at få lov til at gå ombord på det smukke træskib fra 1942. Men farfaren måtte forklare, at man kun kan få mulighed for at komme med på en sejltur, hvis der bliver samlet nok penge ind til at sikre, at Zar også i fremtiden vil høre hjemme i Helsingør.

Annonce

Carsten Rygaard har derfor valgt at forære Gerda og Manfred en folkeaktie hver.

- Det er jo godt, at næste generation også er med til at bevare Zar i Helsingør, siger Carsten Rygaard til Helsingør Dagblad.

Den tremastede topsejlskonnert er for nylig blevet sat til salg af ejeren Henrik Frederiksen, og der skal samles fem millioner kroner ind senest ved udgangen af juni, hvis skibet ikke skal afsættes til andre interesserede købere.

Lang vej til mål

Som en redningsaktion har Maritimt Værksted Hal 16 taget initiativ til salg af folkeaktier, og der indtil videre solgt aktier for lidt over en halv million kroner.

Der skal samles fem millioner kroner ind senest ved udgangen af juni, hvis Zar skal bevares i Helsingør. Foto: Lars Johannessen

Så der er stadig lang vej til mål. Men Carsten Rygaard er ret sikker på, at ejeren af skibet først og fremmest går op i den folkelige opbakning, som Helsingørs borgere og politikere viser.

- Når man sætter sådan et skib til salg til en meget rimelig pris, så er det for at tage temperaturen på, om politikere og borgere i Helsingør mener det alvorligt, når de altid taler om, hvor vigtigt, det er at profilere Helsingør som en autentisk maritim by, siger Carsten Rygaard.

Folkeaktierne er med til at vise, hvor stor opbakningen er i Helsingør, og derfor kan det have en vigtig betydning, mener Carsten Rygaard:

- Det er altid nemt at give positive tilsagn og tale stolpe op og stolpe ned. Folkeaktierne kan vise, hvor mange af Helsingørs borgere, der rent faktisk sætter handling bag ordene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce