Annonce
Livsstil

Geopark Odsherred: Dyk ned i bronzealderens trosverden

Et nyt formidlingsanlæg i Geopark Odsherred sætter fokus på Solvognen og den trosverden, som den var del af. Foto: Michael Lindholm Nielsen, Lindholm Space & Foto
Geopark Odsherred har etableret et formidlingsanlæg på stedet, hvor Solvognen blev hevet op af pløjejorden i 1902. En app og landskabskunst får historien, kulturen og naturen til at smelte sammen.

I over 100 år har fundstedet for Solvognen, et af de vigtigste og mest unikke bronzealder- og oldtidsfund gjort i Nordeuropa, kun været markeret med en lille granitsten, men i 2020 realiserede fonden bag Geopark Odsherred Solvognsprojektet, og nu strækker fire rustrøde stålvægge med laserskårne relieffer sig mod himlen ved fundstedet såvel som ved indgangen til Trundholm Mose. Det var her, en Frederik Willumsen i 1902 pløjede de vigtigste dele af Solvognen frem.

Den fulde fortælling

Helle Nordgaard, projektleder i Geopark Odsherred, er glad for, at fundstedet nu åbnes helt for besøgende:

- Vi ville gerne gøre fundstedet til en attraktion. Gennem tiden er der en del, som har søgt ud til fundstedet, men granitstenen lå på en privat mands mark, og derfor skulle der laves en aftale med lodsejeren hver gang, siger Helle Nordgaard og tilføjer, at naturen i det nye formidlingsanlæg er en vigtig medspiller i formidlingen af Solvognen og bronzealderen.

Solvognen blev lavet i ældre bronzealder, cirka 1400 f.Kr., og ofret i Trundholm Mose. Solvognen anskueliggør forestillingen om, at Solen på sin evige rejse blev trukket af en guddommelig hest. Foto: Mogens Ladegaard
Indtil det nye formidlingssted blev en realitet, var det denne granitsten, som markerede stedet, hvor Solvognen blev hevet op af pløjejorden i 1902. Foto: Keld Navntoft
Stålvæggene ved Solvognens fundsted er udført i en legering af cortenstål, som ruster et par millimeter og derefter stopper sit forfald. Det giver et særligt farvespil, som varierer med vejret og lyset. Foto: Michael Lindholm Nielsen, Lindholm Space & Foto

- Vi har en kopi af Solvognen på Odsherreds Museum, og den ægte står på Nationalmuseet. Det er jo fint nok, men den kulturhistoriske fortælling, som binder sig til fundstedet, er vedkommende og vigtig, og det er fantastisk at se på en genstand i en montre, men hele fortællingen om livet, da Solvognen blev lavet, ofret og så videre, formidles bedst på stedet og i landskabet, som er i evig forandring. Vi tror på, at den oplevelse, man får, når man besøger fundstedet, gør fortællingen endnu mere vedkommende og nærværende.

Annonce

Stål og podcast

Indvielsen af den nye kultur- og naturattraktion fandt sted i september 2020, og her kunne dronningen såvel som de andre inviterede se, hvordan fundstedet nu er indkredset af et en kilometer langt vildthegn, der tegner en cirkel om det sted, hvor Solvognen blev ofret for cirka 3400 år siden. En fire meter høj port lavet af to buede cortenstål-vægge danner indgangen til formidlingsanlægget, og derfra fører en hævet og snoet sti inspireret af ornamentikken på Solvognens solside de besøgende forbi en festplads, som geoparken kan bruge til events under Geopark Festivalen, undervisningsforløb og måske en kultfest med bål, akrobatik og lurspil, og videre til endnu to udsmykkede stålvægge, som markerer selve fundstedet. Undervejs kan man lytte til en podcast, der fortæller om bronzealderens solkult og ofringer.

Fonden bag Geopark Odsherred inviterede i 2019 fire arkitetktfirmaer til at komme med et bud på, hvordan man kunne markere Solvognens fundsted. Kurtzweil Udstillingsarkitekter vandt. Foto: Keld Navntoft
Dronning Margrethe deltog ved indvielsen af Solvognens fundsted. Ved hendes side ses arkæolog Flemming Kaul, som var involveret i etableringen af den nye kultur- og naturattraktion. Foto: Keld Navntoft

Helle Nordgaard fortæller, at det er Kurtzweil Udstillingsarkitekter, som har tegnet anlægget, og at valget ret hurtigt faldt på dem, efter fonden i 2019 inviterede fire arkitektfirmaer til at deltage i en landskabsarkitekt-konkurrence og komme med bud på, hvordan man lavede et stærkt formidlingssted.

- Vi fik nogle stærke forslag, men det her stak ud. Der var noget visuelt, som brændte igennem, men formidlingsmæssigt var det også meget stærkt. Udtrykket og formsproget med cortenstålvæggene og de laserskårne relieffer kombineret med en podcast-fortælling knytter sig fint til hinanden, og stålvæggene giver den opmærksomhed i landskabet, de skal, uden at dominere noget. Det hele falder ind i naturen, og samtidig markerer det det, vi gerne vil markere, siger Helle Nordgaard og tilføjer, at hele installationen er en form for sanseoplevelse.

- Naturen og landskabet spiller meget ind i oplevelsen. Du får tændt alle sanser. Der sker meget undervejs. Det lyder, som om du bare skal gå en tur på en kilometer, men der sker meget undervejs. Du har for eksempel skyggevirkningerne, der skifter med solens bevægelse over tavlen - du kan mærke, hvordan det var at leve i bronzealderen.

Annonce

Solens færd

Reliefferne, som er laserskåret ind i stålpladerne, er lavet efter Victor Panduros tegninger og i samarbejde med Flemming Kaul, som er arkæolog ved Nationalmuseet.

Det store billede på indgangsportalen fortæller om bronzealderens religion, der var centreret omkring Solens evige færd over himlens hvælv om dagen og gennem underverdenens mørke om natten. Solen blev transporteret op på himlen af en hellig hest, men den blev også båret frem af et skib og andre mytologiske hjælpere som fisk, slanger og svømmefugle, der også er afbildet på indgangsportalen.

På stålvæggene nær fundstedet vises en fortolkning af den ceremoni, som arkæologer og kulturhistorikere forestiller sig har været forbundet med ofringen af Solvognen, fortæller Helle Nordgaard.

- Du ser en procession af vigtige personer anført af dansere i snoreskørt. Der er også en tohjulet stridsvogn og nogle af alle de genstande, man brugte i bronzealderen. Du kan se det som en stor formidlingstavle. Her mimer vi hele forestillingen om, hvad der er foregået. Stemningen er sat, for nu nærmer du dig stedet, hvor Solvognen blev trukket op af jorden.

Over for stålvæggen med processionen vises det sidste billede, som forestiller en mand, der bærer Solvognen frem, lige inden den lægges i mosen.

Men turen er ikke nødvendigvis slut, når man har rundet stålvæggene og fundstedet, for inde i formidlingsanlægget går der kvæg af racen dexter rundt. Kvæget bidrager til naturplejen af arealet, og så kan racen spores helt tilbage til stenalderen og har dermed også levet i perioden, hvor Solvognen blev ofret i Trundholm Mose.

Solvognens fundsted

Det nye formidlingsanlæg er kreeret af Kurtzweil Udstillingsarkitekter, 1:1 Landskab og Vi Ark Tegnestue.

Stålvæggene er udført i en legering af cortenstål og er fire meter høje og 10-14 meter lange.

Som besøgende får du historien, der knytter sig til stedet, bronzealderens kosmologi, solkulten og fundet af Solvognen på dansk, engelsk og tysk via en podcast. Flemming Kaul, arkæolog ved Nationalmuseet, er vært. 

Projektet er blevet finansieret af en bevilling fra Nordea-fonden til etablering af Istidsruten Nordvestsjælland. Ud af 21 millioner kroner blev 3,1 millioner sikret til realiseringen af Solvognsprojektet i Trundholm Mose, der er et af de vigtigste stop på den 380 kilometer lange Istidsrute, der skal gå på tværs af fem kommuner.

Det er gratis at besøge Solvognens fundsted. 

Solvognens fundsted findes på Trundholm Mosevej 4, 4572 Nr. Asmindrup.


Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Så er den gal igen: Fire døde vildsvin strandet på Ærø

Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Navne

Trompeten har ført Asbjørn Kamban til bøgescener og børnehaver: - Det driver mig, når jeg kan mærke, at jeg giver noget. Så giver det mening for mig.

Faaborg-Midtfyn

Snød energiselskab og hentede udlænding til Fyn for at passe skunklaboratorium: Tre mænd dømt i udsædvanlig narkosag

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Ærø For abonnenter

Nye tiltag på vej for at sikre færre aflysninger af Ærøxpressen: - Vi bør kunne sejle under de her vejrforhold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Livsstil

Shopping: Forkæl dig selv til jul

Fyn

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Svendborg

Derfor blev åen pludselig blodrød: Kemikere undersøger, om det er skadeligt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Fyn

Kriminelle må vinke farvel til byturen: Fyns Politi indfører nattelivszoner i Odense og Svendborg

Annonce