Annonce
Erhverv

Gensidig kærlighedserklæring gav Cabix en ny start: Nu har iværksættere lavet aftaler med både Falck og canadiere

Christian Olesen kunne se et uforløst potentiale hos virksomheden Cabix. Det satte gang i en proces, som betyder, at han i dag er medejer og virksomhedens direktør. De første måneder på posten har allerede givet virksomheden aftaler med Falck og canadiske Action First Aid, og derfor handler det nu om at få leveret hjertestarterskabe til de to kunder, inden der igen bliver fuldt fokus på at skabe yderligere salg. Foto: Trine Grauholm
Christian Olesen skulle blot have været underleverandør men er endt som direktør i Cabix, der laver avancerede skabe til hjertestartere, men havde fokuseret mere på udvikling end salg. Nu har virksomheden lukket aftaler med Falck og en canadisk distributør, der både sælger på det canadiske og amerikanske marked. - Jeg føler, at vi står ved foden af en ny begyndelse, siger den nye direktør.

Assens: Christian Olesen stod på Hovedbanegården i København, da han over telefonen erklærede Cabix sin kærlighed. Fascineret af produktet og med en fornemmelse for et uforløst potentiale mente han, at han kunne bidrage. Med hvad og præcist hvordan, vidste han ikke helt.

- De havde det heldigvis på samme måde. Jeg følte, at det var en gensidig kærlighedserklæring. Det var næsten som at ringe til en pige og fortælle, hvad man føler for hende, bare i iværksætterhenseende, fortæller Christian Olesen.

Før telefonsamtalen havde han ingen intentioner om at skulle være direktør i Cabix, men det er han blevet, og derfor er det ham, der viser rundt på fabrikken i Assens, hvor Henrik Holm-Nielsen tidligere havde sin daglige gang.

Annonce

Nu står alting stille. Der er ingen produktion. Ingen medarbejdere.

Men der er orden. Labels på alle skuffer, styr på tingene og varelager til at sikre, at Cabix ikke bliver ramt af den globale forsyningskrise, der kunne gøre det vanskeligt at levere til tiden. Og så er der ikke mindst en tro på, at de avancerede hjertestarterskabe både gør en forskel for de mennesker, der desværre får brug for en hjertestarter, og at udbredelse af skabene også gør iværksættervirksomheden til en rentabel forretning i løbet af det kommende år.

Det skyldes ikke mindst aftaler med to store, nye kunder, som både gør Cabix til eneleverandør af hjertestarterskabe til Falck herhjemme og får hjertestarterskabene  ind på det canadiske og amerikanske marked.

- Jeg føler, vi står ved foden af en ny begyndelse, siger Christian Olesen.

Skulle være underleverandør

Han er uddannet produktudviklingsingeniør og er udviklings- og salgsdirektør i virksomheden Copenhagen Trackers, der blev grundlagt på Syddansk Universitet i 2013. Virksomheden laver gps-tracking til biler, både og campingvogne med fabrik i Brylle.

Gennem en fælles forbindelse kom han i forbindelse med Cabix, som havde et ønske om at kunne digitalisere den overvågning, der foregår i de avancerede hjertestarterskabe, så man via en app kan se, om temperaturen er den rette, batterierne intakte, eller om nogen måske ligefrem skulle have fjernet hjertestarteren fra dens skab.

Derfor indledte parterne et samarbejde.

- Jeg fik den store rundtur på fabrikken af den forhenværende direktør, Henrik, og jeg kunne se, at Cabix har et fantastisk produkt. Når man har med elektronik at gøre, og særligt med sensitiv elektronik, er der behov for andet end bare opbevaring af en hjertestarter, og der var ikke sparet på noget i Cabix' skab. Der var tænkt over alting, og det var sindssygt fedt, men jeg havde også en oplevelse af, at der var noget uforløst over virksomheden, husker Christian Olesen, for her stod han med det, han betegner som verdens bedste hjertestarterskab, men det var langt fra verdens mest solgte hjertestarterskab.

Det tændte en gnist i ham.

- Cabix' skab koster 7500, og du kan sagtens få et til 3500 kroner, men jeg tror ikke, det handler om pris. Det handlede om noget andet, men jeg kunne ikke sætte fingeren på, hvad det var. Jeg syntes bare, det fortjente mere, end det var blevet til, siger han.

Annonce

Temperaturen er vigtig

Cabix blev stiftet i 2015, efter at Henrik Holm-Nielsen på en ferie til Bornholm havde set både et tomt skab uden hjertestarter, og en hjertestarter, der var lappet med gaffatape og hang uden strøm og varme.

Den slags kan være forskellen på liv og død, og han udviklede derfor et intelligent skab, der giver alarm, hvis hjertestarteren fjernes, eller hvis skabet står åbent. Med lys og høje lyde fortæller skabet også, hvis der mangler batteri, dioder eller andre afgørende elementer, og så har det som en meget vigtig funktion både varme, køling og ventilation for at sikre, at temperaturen er den rette.

- Det er ikke et køleskab, men vi kan køle skabet ned til den omkringliggende temperatur, og det er nødvendigt, for der kan blive 70 grader i sådan et skab på en varm sommerdag. Det er som et drivhus. I kortere perioder er det ikke et problem. Så er det som at putte en flæskesteg i ovnen. Ovnen er godt nok 200 grader varm, men der går alligevel to timer, før flæskestegen er oppe på 60 grader. Her har vi et stort og tungt stykke elektronik med en høj varmekapacitet, og det er ikke et problem, at temperaturen stiger, men hvis den bliver ved med at ligge meget højt, fordi du ikke kan ventilere luften i skabet, kan det blive et problem, forklarer Christian Olesen.

Der kan for eksempel ske det, at de saltvandspatchs, man sætter på patienten, ikke virker. De kan hverken klistre, hvis de bliver for varme eller for kolde. Høj varme giver også høj spænding på batteriet, som vil selvaflade hurtigere, ligesom det holder kortere tid, hvis batteriet bliver kølet ned. Derfor skal temperaturen være stabil.

- Og så er der det lavpraktiske i, at man skal kunne hænge en hjertestarter op, hvor den er mest tilgængelig. Det dur ikke, at den ikke må hænge mod syd, hvis det er der, folk kan se den, siger Christian Olesen.

Annonce

En niche i nichen

Han kunne altså se, at produktet var gennemarbejdet og blandt de allerbedste på markedet. Alligevel havde Cabix kun én kunde i Medidyne, der også har støttet udviklingen af Cabix.

Men da coronakrisen fik efterspørgslen på udstyr til det offentlige rum til at gå i stå, skete det samme med salget i Cabix, og produktionen gik helt i stå.

Derfor var ejerkredsen pisket til at finde ud af, hvad der skulle ske med virksomheden. Det endte med en gældseftergivelse på godt fem millioner kroner og en ny start, hvor Christian Olesen formelt blev direktør, selv om hverken han eller andre er på lønningslisten.

- Mit primære job er stadig i Copenhagen Trackers, mens Cabix er min hobby, som jeg dog tager ekstremt seriøst. Med Copenhagen Trackers har jeg unicorn-ambitioner, men markedet for gps-sporing er også 1000 gange større end markedet for hjertestarterskabe. Det er en niche i en niche. Men Cabix kan blive en stor og relevant spiller i nichen og en rigtigt sund virksomhed, der kommer ud med sorte tal på bundlinjen hvert år, mener Christian Olesen.

Annonce

Vigtige aftaler på plads

Da han trådte til i slutningen af maj 2021, gav han sig til at ringe rundt til flere potentielle kunder. Nogle uger senere faldt Christian Eriksen om med hjertestop under EM i fodbold, og den efterfølgende opmærksomhed på hjertestartere, hjerteløbere og behovet for hurtig førstehjælp virkede som en selvforstærkende effekt.

I hvert fald mærkede Cabix en øget efterspørgsel, og virksomheden landede en eksklusiv-aftale med Falck, som betyder, at når Falck fremover sælger hjertestarterskabe, så kommer de fra Cabix.

Om Cabix

  • Udvikler og producerer intelligente hjertestarterskabe, der med lys og lyd giver besked, hvis noget ikke er, som det skal være i skabet.
  • Virksomheden blev stiftet af Henrik Holm-Nielsen i 2015 og er støttet af virksomheden Medidyne.
  • De første skabe kom på markedet i 2017, men virksomheden havde under udviklingsarbejdet oparbejdet en stor gæld og ikke tilstrækkeligt med salg. Derfor blev Cabix ramt under coronakrisen, hvor efterspørgslen på udstyr til det offentlige rum blev sat på pause.
  • I stedet blev der lavet en aftale om, at de tidligere ejere eftergav godt fem millioner kroner i gæld for at få virksomheden godt videre. 
  • Derfor er der heller ikke medarbejdere på lønningslisten længere, og i foråret 2021 blev Christian Olesen ny direktør og medejer i virksomheden. De hidtidige ejere er stadig en del af ejerkredsen.
  • Siden har Cabix lukket aftaler med både Falck og den canadiske distributør Action First Aid, som også er på det amerikanske marked. Desuden er der dialog med andre udenlandske distributører.

Samtidig blev virksomheden kontaktet af den canadiske distributør Action First Aid, der både dækker det canadiske og det amerikanske marked.

- Mange af deres hjertestartere kommer fra Europa, og de kigger derfor ofte til EU, når de skal finde nye produkter. De faldt over os, fordi de oplever udfordringer specielt med varme i deres skabe, men også i forhold til, at der kan blive rigtigt koldt, så ud fra en nøgtern, ingeniøragtig tilgang kunne de se, at vores skab har nogle specifikationer, der matcher deres miljø, forklarer Christian Olesen.

Der er ikke andet for end at smøge ærmerne op, og så har vi heldigvis nogle gode højttalere, så vi kan spille noget musik og spise en pizza. Der skal noget knofedt til, og så skal vi sikre vidensdelingen internt, så virksomheden kan køre videre, hvis én skulle blive syg, flytte til udlandet eller - gud forbyde det - få en tagsten i hovedet.

Christian Olesen, direktør i Cabix

Han vurderer, at aftalen med canadierne kommer til at give Cabix en omsætning på et par millioner kroner om året, og Assens-virksomheden har selvfølgelig haft sine betænkeligheder ved at gå ind på det amerikanske marked med livsreddende udstyr af frygt for eventuelle sagsanlæg, hvis der skulle ske noget uforudset.

Forsikring, dokumentation og alt det juridiske står canadierne for.

- Det har ikke været sådan, at jeg har skullet trække en kanin op af hatten. Der er virkelig cadeau til Henrik og Allan, der har udviklet produktet. Det har ikke været svært at sælge, understreger Christian Olesen, der til gengæld mener, at han har været med til at trække en streg i sandet og holde fast i, at produktet er godt nok til at komme videre ud på markedet uden yderligere udvikling.

- Jeg kender det fra min egen butik, at man godt kan blive så detaljeorienteret, at man nogle gange ser hullerne i osten, mere end man ser resten af osten. Der er jeg heldigvis stadig ny og forblændet af de gode ting, og jeg tror, at de friske øjne har været godt for Cabix. Det er noget af det sværeste som hardware-iværksætter at sige nok er nok, og nu skal vi afsted, men man laver aldrig det ultimative produkt. Der bliver ved med at være udvikling, og jeg har en klar fornemmelse af, at vi står med et virkeligt godt produkt, som det er, så der er ingen grund til at pause salget, forklarer Christian Olesen.

Annonce

Produktion i fritiden

Han har også kontakter til andre potentielle kunder, men i første omgang handler det nu om at finde ro i virksomhedens nye hverdag, hvor ingen er på lønningslisten, og produktionen derfor kommer til at foregå om aftenen og i weekenderne.

- Sådan bliver det til at starte med. Der er ikke andet for end at smøge ærmerne op, og så har vi heldigvis nogle gode højttalere, så vi kan spille noget musik og spise en pizza. Der skal noget knofedt til, og så skal vi sikre vidensdelingen internt, så virksomheden kan køre videre, hvis én skulle blive syg, flytte til udlandet eller - gud forbyde det - få en tagsten i hovedet, siger Christian Olesen, som først derefter går videre med salgsarbejdet.

- Vi har selvfølgelig altid fokus på at få flere kunder, men lige nu er det ikke vores største fokus. Vi skal finde en hverdag, hvor vi kan få produceret skabene, levere varerne og se, at pengene også kommer den anden vej, og så skal vi sikre vores supply chain, så vi kan blive ved med at levere. Og så kigger vi igen mod udlandet, for vi er fokuseret på at få etableret yderligere eksport. Jeg er allerede i dialog med store distributører i Schweiz og Polen, men jeg går ikke videre til England, før de aftaler er på plads. Når de kommer det, er vi nok allerede der, hvor vi igen skal kigge efter en daglig ledelse til virksomheden, siger Christian Olesen.

Han har aldrig haft det fulde commitment i tankerne. Heller ikke da han erklærede sin kærlighed til Cabix i begyndelsen af året. Derfor er det heller ikke ham, der på sigt skal have personaleansvar og sin daglige gang på fabrikken.

- Der var et behov for en direktør, og så trådte jeg til, og nu har vi allerede lukket to store aftaler, så jeg føler, at vi er lykkedes. Derfor kan jeg også hvile mere i det nu, for vi allerede er kommet langt, siger han.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Pludselig kan Roberts verden vælte: Pårørende til psykisk sårbare efterspørger akuttilbud

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Som 14-årig fandt Teddy ud af, at han var homoseksuel: - Jeg vidste ikke, hvad bøsse betød

Erhverv For abonnenter

Martin fra Svendborg satte en dåse tun til salg for 35 kroner: Den blev solgt - nu lever han af det

Sport

Med video-analyse: GOG's vanvittige comeback - fra nede i sækken til to sekunder fra sejr

Navne For abonnenter

Scandinavian Star-katastrofen: Kristina Siig står i spidsen for den sidste undersøgelse

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er påvist i Danmark

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv For abonnenter

'Hemmelig' virksomhed i Odense har arbejdet på enestående teknologi i 15 år: Er stadig ikke på markedet

Svendborg

Uenighed om nyt plejecenter: Udvalgsformand forundret over forslag til placering

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Debat

Weekendklumme: Hvor skal du hen på din næste skiferie?

Ærø For abonnenter

Elever i Marstal bygger bænke og en gris ud af træ: - Vi har lært, at man ikke skal give op

Svendborg

Dagens sydfynske coronatal: Langeland nærmer sig lokale tiltag med incidens på over 400

Annonce