Annonce
Svendborg

Genopbygning af historisk portal er gået i gang: Robotteknologi og flamingo er løsningen

Murerne er i fuld gang med at få genopført den gamle bryghusportal. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.
Efter mere end to års ventetid er genopbygningen af den 123 år gamle bryghusportal ved det tidligere Svendborg Bryghus endelig gået i gang. Genopbygningen kommer blandt andet til at ske ved hjælp af robotteknologi og flamingo.

Svendborg: Robotteknologi og flamingo er nogle af ingredienserne i genopbygningen af den 123 år gamle bryghusportal ved det tidligere Svendborg Bryghus. De sidste to år har der ikke været andet end to søjler af mursten tilbage af bryghusets indgangsparti, efter at kranen på en lastbil blev hævet for tidligt og ødelagde bryghusportalen tilbage i 2019. Men i sidste uge fik murbrokkerne selskab af et stillads, og nu er murerne gået i gang med at genopføre den historiske portal.

- Vi er endelig kommet i gang med at bygge den op igen. Nu har vi også ventet længe, lyder det fra Lars Bang-Nielsen, direktør for selskabet Bangfeldhus, der er medejer af portalen.

Selvom arbejdet med portalen først er blevet synligt for det blotte øje nu, har det stået på i væsentligt længere tid. I dag er byggeri primært kendetegnet ved rette vinkler, mens kurver og krummelurer hører en anden tid til, så at skulle bygge en bue kræver lidt mere forarbejde.

Annonce

Det er firmaet Odico fra Odense, der står bag den skabelon, som skal sørge for, at portalens bue kommer til at ligne den oprindelige. Salgschef i Odico, Lars Ellyt, fortæller, at hvor man normalt ville lave et træskelet, bruger firmaet i stedet teknologi, der gør det muligt at genindføre den gamle byggestil, uden at det skal være ubetaleligt.


Alle de synlige mursten bliver gamle, og dem, der skal males bliver nye, så der vil man ikke kunne se det. Vi forsøger at få den til at ligne så meget som muligt.

Lars Bang-Nielsen, direktør for Bangfeldhus


- Hele det gamle Rom er bygget op af buer, så det er ikke noget nyt, men i gamle dage lavede man det af træskabeloner, og det er i den grad tidskrævende. Det er derfor, at alle vinkler i byggerier i dag er 90 grader, for det må ikke koste noget. Bryghuset er bygget så flot med gamle murbuer og den slags, men det er der ingen, der kan betale i dag, siger Lars Ellyt.

Robotterne gør arbejdet

Firmaet udskærer skabelonerne ved hjælp af trådskæring. Skabelonen til bryghusportalen er lavet i flamingo, men robotteknologien gør det muligt at udskære skabeloner i mange former for materiale.

- Vi tager billeder af, hvordan virkeligheden skal se ud, og så programmerer vi robotterne efter det, som så skærer skabelonen. Vi vil gerne have buer, krum og dobbeltkrum facader tilbage i industrien og vise, at det faktisk kan lade sig gøre for menneskepenge. Sammenlignet med at skulle skære skabelonen af træ, kan vi skære en skabelon til en tiendedel af prisen, afhængig af hvordan den ser ud, siger Lars Ellyt.

Fakta om portalen

Portalen ved det gamle Svendborg Bryghus blev væltet af en lastbils kran 7. maj 2019.

På portalen stod årstallene 1848 og 1898.

1848 henviser til året, hvor skipper V.T. Møller gik i land og grundlagde et hvidtølsbryggeri i Brogade.

1898 er året, hvor portalen blev rejst som indgangsparti til det nye bryghus.

I 1967 blev aktiemajoriteten overtaget af Albani Bryggerierne, og i 1989 lukkede bryghuset.

Portalens alder står i skarp kontrast til den moderne teknik, der bruges til at genopføre den, og det var netop det, der fik Lars Ellyt til at tage kontakt til Lars Bang-Nielsen for at høre, om skabelonen var et projekt, som Odico måtte stå for.

- Jeg er en Svendborg-dreng, og da jeg hørte, at porten skulle genopbygges, så tænkte jeg, at det var oplagt, at ny teknologi møder en port, der er mere end 100 år gammel. Det er lidt sjovt, fortæller Lars Ellyt.

Selvom metoden gør, at der spares tid og dermed også penge, så ender omkostningerne ved genopførelsen alligevel lige i underkanten af 800.000 kroner.

Annonce

Tro mod det oprindelige

Tidligere har Lars Bang-Nielsen fortalt til Fyns Amts Avis, at genopbygning trak ud, fordi der var bøvl med forsikringen. For mens Lars Bang-Nielsen ønskede, at der skulle bruges gamle mursten for at få portalen til at være så tro mod den oprindelige som muligt, ønskede forsikringen at bruge nye mursten, fordi det var billigst. Lars Bang-Nielsen fortæller nu, at uenigheden endte ud med et kompromis.

- Alle de synlige mursten bliver gamle, og dem, der skal males bliver nye, så der vil man ikke kunne se det. Vi forsøger at få den til at ligne så meget som muligt, fortæller Lars Bang-Nielsen.

7. maj 2019 blev portalen ved Svendborg Bryghus smadret af kranen på en lastbil. Privatfoto: Preben Storm Hansen

Portalens ejerskab er delt mellem to parter, fordi den står midt i et skel. Da uheldet skete, var det firmaerne Ejendomsgruppen og Bangfeldhus, der ejede den, siden har firmaet Ejendomsgruppen solgt til en svensk kapitalfond ved navn SBB, men ejerskiftet har ikke givet anledning til problemer.

- Vi har faktisk ikke rigtig snakket med de nye ejere. Aftalen, der blev lavet, var med de gamle ejere, og den har vi bare kørt videre med, siger Lars Bang-Nielsen.

Lars Bang-Nielsen tør ikke give et bud på, hvornår portalen står færdig, men han håber, at det går så hurtigt som overhovedet muligt.

Skabelonen af flamingo, der skal bruges til at lave portalens bue. Privatfoto: Lars Ellyt.
Annonce
Svendborg For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Legeplads-planer vækker røre blandt beboere: Frygter larm fra morgen til aften

Ærø For abonnenter

Se videoen: I årevis har Ole og Annette måttet vaske sig på havnen, men nu er der endelig lys forude

Svendborg

Søndagens coronatal: Antallet af smittede stiger fortsat på Sydfyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Ærø For abonnenter

Minister fik Ærø-politikere til at ændre mening: Nu vil de alligevel være med i naturkapløbet

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Klumme: Min mormors hjemmesko

Langeland For abonnenter

Vokseværk i svensk koncern drev pensioneret ægtepar ud af Sdr. Longelse: - Det er et dilemma

Thulesen Dahl: Vi skal tilbage i baren - uden intriger

Navne For abonnenter

Han solgte Bubbers første mobiltelefon: Men butiksassistenten skiftede hurtigt spor og har i 30 år dyrket fællesskabet i fagbevægelsen

Sport For abonnenter

Kommentar: GOG med pistolen for brystet

Bagsiden For abonnenter

Quiz: Gæt fynske nyheder og vind ugens bog

Annonce