Annonce
Mad og drikke

Gennem Alperne - og der ligger hun, la bella Italia

Fra vinmarkerne rundt om Bolzano kan man indstille blikket på uendeligt og skue mod syd, hvor bjergene viger for Po-sletten og det centrale og sydlige Italien. Arkivfoto: Colourbox.
Drømmen om Italien er nogle gange smukkere end virkeligheden, men vinene kan til stadighed give nye, gode oplevelser.
Annonce

Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn, Im dunkeln Laub die Goldorangen glühn, Ein sanfter Wind vom blauen Himmel weht, Die Myrte still und hoch der Lorbeer steht? Kennst du es wohl? Dahin! Dahin möcht’ ich mit dir, O mein Geliebter, ziehn.

Hvem har ikke, som Mignon i Goethes "Wilhelm Meisters Lehrjahre", længtes efter det sorgløse Italien? Landet, hvor citronerne blomstrer, og de gyldne appelsiner gløder i det mørke løv - og hvor en blid vind blæser gennem vilde bede af duftende krydderurter og hen ad statelige alléer til smukke vingårde i lyse sandsten, omkranset af høje cypresser og med en uendelig udsigt til bølgende, grønne bakker.

For en nordeuropæer er det stadig nemt at forstå de romantiske digtere og maleres betagelse af landet syd for Alperne. Italien kan virke som alt det, Danmark ikke er, og som landet, hvor drømmen om et enkelt og nydelsesfuldt liv - et ubekymret liv i evigt solskin - kan blive til virkelighed.

Sådan er det ikke, og ingen turister kommer vel hjem fra Italien uden et skår i drømmen, når de har oplevet trafikken i en italiensk storby, lommetyvene på en banegård, turistfældernes skamløse udnyttelse af gæsternes pengepung eller den (forståelige) træthed af turister, der hjemsøger landet på næsten alle tider af året. Og alligevel kommer man igen.

Annonce

Kolde vintre, varme somre

Italiens vinmarker er velsignet med en myriade af druesorter, og landets forskellige klimaer gør, at der er plads til både aromatiske grønne druer og varmeelskende blå druer. På bjergskråningerne omkring Bolzano kan vinbønderne skue ud over dalen, som mod syd åbner sig mod Trentinos æbleplantager og hele resten af Italien. Her, pakket ind i Alpernes sydlige toppe, taler en fjerdedel af befolkningen stadig tysk (området blev annekteret af Italien efter første verdenskrig), og man kunne godt forledes til at tro, at man stadig befandt sig i den østrigske del af Tyrol.

Vintrene på sydsiden af Alperne kan være bittert kolde, og somrene tilsvarende hede - rekorden i Bolzano er 40 grader i juni og minus 18,5 i januar - og i dette klima lykkes det at lave gode vine på blandt andet chardonnay, pinot gris, gewürztraminer og sauvignon blanc.

Cirka 150 kilometer længere mod syd, men i den vestlige del af landet støder Piemonte op til Frankrig og Schweiz. Her er der også udsigt til sneklædte alpetoppe i horisonten, og vil man prøve andet end nebbiolo og barbera, byder den grønne drue arneis sig til med parfumerede vine, som skal drikkes godt afkølede, så den voluminøse, søde frugt ikke bliver for voldsom.

Man skal lede lidt efter vine på Piemontes mindre kendte blå sorter som ruchè, grignolino og freisa, men Supervins ruchè kaldet Laccento fra producenten Montalbera er værd at prøve. Den er ret høj i alkohol - druerne er blevet plukket overmodne, og sukkeret er dermed blevet koncentreret i druerne - men når den serveres let afkølet, er det en velkomponeret vin, der kan minde om en ripasso fra Valpolicella længere sydpå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Sydfynske borgmestre: Transportordførere fralægger sig ansvaret for Svendborgbanen

Coronavirus

Live: Ingen enighed efter timelange forhandlinger om næste fase af genåbning

Annonce