Annonce
Langeland

Genbrugspladser lukket for private: Langeland siger som den sidste i det fynske område stop

Lars Birk Rasmussen forklarer, at situationen er uholdbar. Derfor lukker genbrugspladserne for private brugere. Arkivfoto: Karl Edvard Hansen
Folk fra andre kommuner er kørt den lange vej til Langeland for at aflevere affald

LANGELAND: Langelands genbrugspladser er fra og med torsdag formiddag lukket for private. Med bekymring har det kommunale selskab Langeland Forsyning A/S iagttaget de seneste dages udvikling, og efter et faggruppemøde er det besluttet at holde pause. Det tre pladser ligger i Rudkøbing, Helsned og Lejbølle.

- Vi kan ikke forsvare det længere. I forvejen havde vi henstillet til, at brugerne kun kom med det allermest nødvendige, og det gik fint i sidste uge, men i denne er der kommet flere og flere på pladserne. Det har knebet med at holde den fornødne afstand, og nogle har været henne at prikke ansatte på skulderen. Mens de så har vejledt brugeren, er der kommet andre, som også har prikket en ansat på skulderen. Vi er nødt til at tage dette skridt, siger direktør i Langeland Forsyning, Lars Birk Rasmussen.

Langeland er den sidste kommune i det fynske område, som har haft genbrugspladser åbne for private brugere, og han har eksempler på, at folk har kørt gennem to andre kommuner for at aflevere affald. Det er uholdbart.

Og det er ikke alene haveaffald, som man ellers skulle tro efter de seneste dages solskin.

- Mange har fået ekstra tid og har måske ryddet pulterkamre og lofter, lige som byggemarkeder stadig er åbne. Der er sikkert mange, som har gang i nogle gør-det-selv projekter, tilføjer forsyningsdirektøren.

- Vi gør ikke det her for at genere nogen, men af sundhedsmæssige årsager. Vi har hensyn at tage både til de ansatte og til brugere, påpeger Lars Birk Rasmussen.

Annonce

Erhvervsliv må stadig benytte en enkelt plads

Erhvervslivet må gerne stadig komme, men kun i Rudkøbing. Adgangsvejene er for smalle de to andre steder, hvis man kommer med trailer og har brug for at vende.

Erhvervsfolkene kan enten få adgang via det årskort, man kan have i forvejen, eller man kan købe en engangsbillet. Alle skal sende en sms ved ankomsten til pladsen, hvor ansatte så sørger for at åbne bommen.

Lukningen for private gælder indtil videre.

- Der er to ting, som kan lave beslutningen om. Den ene er, hvis myndighederne ser bedring i situationen og ophæver noget af den delvise nedlukning af Danmark. Den anden er, hvis vi på landsplan via Kommunernes Landsforening kan finde en fælles, forsvarlig løsning, nævner Lars Birk Rasmussen.

Nogle kommuner, der har lukket genbrugspladser, anfører, at det også er for at have ansatte klar til andre opgaver.

- Det har ikke været inde i overvejelserne, men der er da nogle steder, hvor vi er lidt "tynde" i bemandingen, hvis nogen skulle blive smittet eller på anden måde syge. Så kan de ansatte fra genbrugspladserne erstatte de pågældende, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce