Annonce
Erhverv

Genbrug, der batter: Astronaut-tis skal blive til rent drikkevand

Andreas Mogensen blev den første - og hidtil eneste - dansker i rummet, da han i 2015 blev sendt på mission til Den Internationale Rumstation (ISS), der stryger rundt 400 kilometer over jorden. Her ses Andreas Mogensen på en forbindelse fra rumstationen, som følges fra et kontrolcenter på Danish Aerospace Company i Odense - til højre er det DAC-direktør Thomas A. E. Andersen. Arkivfoto: Lasse Hansen
Danish Aerospace Company i Odense indgår millionkontrakt med ESA - er nået et vigtigt skridt videre med vandrensnings-system til rumfarten

Den europæiske rumfartorganisation ESA har givet Danish Aerospace Company (DAC) i Odense et skulderklap og ikke mindst tilsagn om en kontrakt og dermed økonomisk støtte til udvikling af et system, der kan blive lidt af en gamechanger i rumfarten - og potentielt også på jorden.

Systemet har DAC og samarbejdspartneren Aquaporin Space Alliance arbejdet på, siden Andreas Mogensen var i rummet i 2015, og missionen er at rense astronauters tis, kondensvand fra rumstationen og andre herligheder til drikkevandskvalitet, så vandet kan genbruges.

Det koster spidsen af en rumraket at sende vand og andre forsyninger i rummet, og astronauterne bruger ressourcerne med ekstrem omhu. På jorden forbruger mennesket et sted mellem 60 og 105 liter vand i døgnet - på rumstationen går der cirka seks liter per astronaut, og så er både etagevask, tandbørstning og toiletbesøg talt med.

Annonce

Ekstreme forhold

Støtten fra ESA betyder, at rumfirmaet i Odense i 2022 kan begynde at udvikle en fuldgod prototype, der kan afprøves, og DAC-direktør Thomas A. E. Andersen er meget glad for opbakningen.

Danish Aerospace Company

Danish Aerospace Company, Odense, udvikler blandt andet motionsudstyr til og helbredsovervågning af astronauter.

DAC har siden 1993 leveret de motionscykler, astronauterne benytter om bord og har for nylig udviklet motionsudstyr, som kombinerer roning, cykling, vægtløftning og tovtrækning.

Virksomheden har siden 1993 haft et af ESAs europæiske kontrolcentre, hvorfra specialister følger og rådgiver astronauter under ophold på ISS.

Virksomheden er en del af M. Goldsmith Holding-koncernen.

Danish Aerospace Company blev børsnoteret i 2019.

- Det kan vise sig at have et enormt potentiale, ikke blot indenfor rumfart, men også en række mere jordnære applikation som f.eks. i katastrofeområder, siger han.

- Et fuldt funktionelt system vil bevise gennemførligheden af rensning og vandgenvinding fra menneskeligt spildevand under ekstreme forhold. Det kan vise sig som et værktøj til at bekæmpe vandmangel i fjerntliggende områder, især hvor der er rigelig varme, f.eks. tørre, solrige områder.

Det kan vise sig at have enormt potentiale.

Thomas A. E. Andersen

Kiloprisen på sendinger til rummet ligger i størrelsesordenen 350.000 kroner, og lykkes projektet vil det kunne spare rumfarten for ekstremt mange penge og åbne helt nye perspektiver for missioner til Mars, hvor kiloprisen formentlig bliver endnu dyrere.

Danish Aerospace Company har opnået kontrakten med ESA, efter at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen sammen med Innovationsfonden har kigget DACs projekt igennem og anbefalet det.

DAC anslår, at den kommende kontrakt løber i 12-14 måneder efter indgåelsen, og at den samlet har en værdi på godt fem millioner kroner.Annonce
Langeland For abonnenter

Forslag om statslig lånegaranti på huskøb: - Det er et godt skridt på vejen, men det gælder ikke erhvervsdrivende

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aftale om støjskærm endeligt på plads: Forventes færdig i 2023

Ærø For abonnenter

Dyr dame: Ellen er 40 millioner dyrere end planlagt

Sport

OB har den ene støvle i pokalsemifinalen

Svendborg

Solouheld i Svendborg: Politi og beredskab massivt til stede

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Debat

Klumme: Der er håb derude

Sport For abonnenter

Søndagsnavne med flere folk fra Hall of Fame i Ådalen og italiensk glæde over Christian Eriksens optræden samme sted

Sport

Svendborg Rabbits sejrer ovenpå corona-nedtur: - Jeg skal ikke lægge skjul på, at det ikke blev den kamp, vi havde håbet

Annonce