Annonce
Ærø

Genåbning: Væk fra skærmen og tilbage på skolebænken

Snart er det ikke kun de yngste elever, der får fysisk undervisning på Ærø Friskole. Foto: Michael Printzlau
På mandag åbner de ærøske skoler for alle elever i grundskolen. Eleverne glæder sig til at komme væk fra skærmene på teenageværelserne. Og hverken skolelederen på Ærø Friskole eller Ærøs borgmester er bekymret for en for hurtig genåbning.

Ærø: Da der første gang skulle åbnes for Google Meet på Nina Düring Pedersens værelse i Ærøskøbing, var der kaos.

Lærerne kunne ikke finde ud af teknikken, eleverne talte i munden på hinanden, og til syvende og sidst betød det bare, at eleverne kun havde en time om dagen i skole, hvor de fik lektier for, og så var de ellers efterladt til sig selv.

- Det var virkelig ikke særligt sjovt, da vi lukkede ned første gang, siger Nina, mens hun sidder i sin seng på teenageværelset.

Annonce
Nina Düring Pedersen går i niende klasse. På Ærø Friskole er den slået sammen med ottende klasse. Foto: Michael Printzlau

- Utroligt nok, så kræver det ret meget energi at få onlineundervisning, fordi man skal hele tiden være på og sørge for, at man ikke misser noget. Man vil heller ikke være irriterende og spørge hele tiden. Så det ender med, at man misser en masse.


Jamen, det er fantastisk. Vi har simpelthen glædet os så meget til at få vores elever igen. Og de har også glædet sig til at komme tilbage igen. Det er jeg sikker på.

Henrik Mogensen


Den femtenårige elev er elevrådsformand på Ærø Friskole. Og hun er en af dem, der får lov til at komme tilbage i skole på mandag.

- Det bliver så godt. Jeg glæder mig bare til at komme tilbage, så vi kan få det sidste med. Vi har ikke rigtigt fået noget at vide endnu. Altså udover at vi skal tilbage, siger hun.

Henrik Mogensen er en travl mand. Skolen skal gøres klar til på mandag. Foto: Michael Printzlau

Skoleleder på Ærø Friskole, Henrik Mogensen, er ellevild. Begejstringen fra skolelederen skær gennem telefonforbindelsen, da avisen ringer til ham.

- Jamen, det er fantastisk. Vi har simpelthen glædet os så meget til at få vores elever igen. Og de har også glædet sig til at komme tilbage igen. Det er jeg sikker på, siger han.

På friskolen har de ikke de store betænkeligheder, når det gælder genåbningen.

- Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Og vi er klar. Vi har faktisk fået god tid til at forberede os. Men vi venter stadig lidt på de sidste retningslinjer. Så kan vi godt lave en bornholmsk model her på Ærø, siger Henrik Mogensen.

Skolen huser 108 elever i alt, men indtil videre har det kun været de mindste klasser, der har haft fysisk undervisning i skolen, så der er stille på gangene, da avisen besøger friskolen. Kun en enkel klasse sidder på gulvet i biblioteket og får gennemgået planeterne på en skærm foran dem.

De yngste klasser har været fysisk i skole siden 8. februar. Foto: Michael Printzlau

I det tilstødende lokale – en slags fællessal som man kender fra så mange skoler - står to bordtennisborde, sat i deres højkantsposition. De skærmer af for et helt corona-testcenter, der står klar til at teste eleverne på mandag.

Det interimistiske testcenter står klar. Foto: Michael Printzlau

- Det bliver virkelig godt at få gang i lokalerne. Specielt vores kreative rum har stået uberørt. Vi har gjort klar i vores yoga/massage/bevægelsesrum, forklarer Henrik Mogensen.

Skolelederen vurderer, at eleverne har haft det meget hårdt under nedlukningen, og derfor kommer skolen til at sætte ind på områder som velvære og trivsel.

- Vi kommer til at have rigtig meget fokus på trivsel. Det var været hårdt for eleverne, og vi skal være klar til at hjælpe dem på plads igen, siger han.

Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen, er heller ikke bekymret for risikoen ved at åbne de ærøske skoler helt.

- Nu er det jo ikke så lang tid siden, at de åbnede helt på Bornholm, men det ser jo lovende ud. Så jeg tror på vores sundhedsmyndigheder, når det handler om at åbne skolerne på Ærø, siger han.

Nina Düring Pedersens værelse er plastret til i alt slags kunst. Noget af det har hun selv lavet, andet har hun fået af enten hendes mor eller venner, der ved fælles indsats har malet værker til hende.

- Vi har godt kunne være sammen, mine venner og jeg. Men vi har lavet små sociale bobler, hvor vi kun har set ganske få. Men det bliver alligevel rigtig godt at komme væk fra skærmen og ind i et rigtigt klasselokale igen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Klar til at finde den store kædesav frem: Venstre vil fjerne øverste etage fra Rubberton-byggeri

Annonce