Annonce
Langeland

Genåbning i Humble: Finn har fået hverdagen i butikken tilbage

Avisen besøgte mandag middag Finn Hansen, der har Syd-Sport i Humble. En forretning med både sports- og friluftstøj samt sko og fiskegrej blandt dagligvareforretninger og bageren. Som den eneste i byen har Finn Hansen haft lukket, men mandag kunne han atter byde kunderne velkommen. Foto: Linea Andersen
Mandag åbnede landets mindre butikker - og også Syd-Sport i Humble, hvor ejer Finn Hansen fik solgt forårssko til kunder fra nær og fjern. - Jeg har ikke helt turde håbe på, at vi kunne åbne, før det rentfaktisk skete, siger han.

Humble: Farverige flyverdrager og vinterjakker i alle størrelser er sat på stativer på fortovet i Humble. Der har ellers været helt tomt på hjørnet af Ristingevej og Bagenkopvej siden jul, hvor forretningen Syd-Sport ligesom resten af landets butikker har måttet holde lukket på grund af coronarestriktioner.

Men mandag kunne butiksejer Finn Hansen atter åbne sin forretning for kunderne.

- Jeg har ikke helt turde håbe på, at vi kunne åbne, før det rent faktisk skete, men nu er det sket, og det er dejligt, at vi kan komme tilbage til normalen igen, lyder det umiddelbart fra Finn Hansen mandag over middag.

Otte personer må der være ad gangen her i butikken, der er blevet sirligt opmålt efter reglementerne.

- Og vi har endda sat den lidt lavt. Jeg tror egentlig, vi må være ti personer med de kvadratmetre, vi har, men vi har sat antallet lidt under for at være på den sikre side.

Omtrent 15 kunder har allerede været forbi butikken i løbet af formiddagen, vurderer Finn Hansen, der udover at sælge sportsgrej også sælger blandt andet friluftstøj- og sko og fiskegrej.


Flere af dem, der er kommet i dag, er nogle fra øen, vi ikke normalt ser. Det tager jeg, som et tegn på, at folk bakker op om de lokale butikker.

Finn Hansen, butiksejer, Syd-Sport, Humble


- Kunderne kommer herind og er glade for, at de kan komme lidt ud i butikkerne igen. Jeg har fået solgt en del sko. Der er flere, der har manglet nogle lette sko til foråret, siger Finn Hansen.

Og han kan også fortælle, at der har været flere kunder i biksen på denne genåbningsdag, som butiksejeren ikke har set før.

- Flere af dem, der er kommet i dag, er nogle fra øen, vi ikke normalt ser. Det tager jeg, som et tegn på, at folk bakker op om de lokale butikker. Ligesom der også er en del, der har haft ringet og spurgt ind til, om vi holder åbent, og som så fortæller, at de kommer en af dagene. Og det har også været folk, jeg ikke ellers kender.

Finn Hansen har haft butikken på hjørnet af Ristingevej og Bagenkopvej i Humble i 44 år og aldrig haft lukket over en længere periode som her under coronapandemien. Han er glad for, at han nu kan få sin hverdag tilbage i butikken. Foto: Linea Andersen
Annonce

Herre i ejet hus

Økonomisk har det også været hårdt for Finn Hansen at skulle holde lukket og dermed være uden omsætning. Han er dog ikke ved at gå fra hus og hjem:

- Men det er gået udover min løn, siger han.

For udgifterne er der stadigvæk. Der skal stadig betales skat og moms, fortæller Finn Hansen. Dernæst har der ikke været afholdt januarudsalg, og de vintervarer, som tit afsættes i januar, kommer Syd-Sport til at ligge inde med: "Det løb er kørt", mener butiksejeren.

- Men jeg er bare glad for, at jeg er herre i eget hus, tilføjer Finn Hansen, der ejer bygningen og dermed ikke har en husleje, der skal betales.

- Dem, der har butikker i byerne, må have det skidt, når der også skal betales høje huslejer. Jeg kan godt blive bange for, at der er nogen, der får det svært de næste måneder.

Flyverdragter, vinterjakker og sko var sat på fortovet i Humble foran butikken Syd-Sport. Foto: Linea Andersen
Annonce

Den vante gænge

En hverdag med en lukket butik og uden mødet med kunderne i forretningen har også været noget af en omvæltning for butiksejeren. Finn Hansen har nemlig haft forretningen på hjørnet i Humble i intet mindre end 44 år, og i den tid har han aldrig haft lukket over længere tid, som i tilfældet med både foråret 2020 og her i vinteren.

- Det har været mærkeligt at holde fri på den måde. Hverdagen har været meget anderledes. Man kan vel sige, at det er en slags forsmag på pensionslivet, siger Finn Hansen og smiler.

- Jeg har i hvert fald fået gået mange ture med min hund.

Finn Hansen har i løbet af de måneder, butikken har været lukket, ikke arbejdet på at lave alternative løsninger.

- Vi har valgt at holde helt lukket. Mange af de ting jeg sælger, skal prøves og kræver også noget vejledning, som jeg ikke vil have kunnet give online, siger han.

Derfor er han også rigtig glad for, at han nu kan være tilbage i butikken, hvor han igen kan møde kunderne og få en nogenlunde almindelig hverdag igen.

- Jeg har glædet mig utrolig meget til at komme tilbage i den vante gænge. Man må sige, at vi på mange måder nu går imod lysere tider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce