Annonce
Livsstil

Gav 200.000 styks væk i 2020: I år bliver alle 2,5 millioner påskeliljer solgt

En glad Johnni Rasmussen, ejer af Gartneriet Hanse, på samme dag som Mette Frederiksen fortalte, at nu måtte butikker under 5000 kvadramteter åbne. Sidste år gav han 200.000 påskeliljer væk, fordi han ikke kunne sælge dem grundet corona-nedlukningen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Johnni Rasmussen, ejer af Gartneriet Hanse, gav sidste år 200.000 påskeliljer væk grundet corona-nedlukningen. I år bliver hans påskeliljer revet væk.

Johnni Rasmussen, ejer af Gartneriet Hanse i Stige på Fyn, har travlt.

- Hvor mange skal du bruge? spørger han i telefonen og fortsætter:

- 40 kasser? Det kan jeg nemt klare.

Annonce

Vi befinder os i slutningen af februar, og vejret har været usædvanligt mildt de seneste dage. Trailer-folket er krøbet ud af vinterhiet, og foråret hænger i luften.

Årstiden kombineret med de lune temperaturer og en nylig melding fra Mette Frederiksen om, at butikker på op til 5000 kvadratmeter må åbne, har resulteret i ekstra stor travlhed på gartneriet. Det er nu, påskeliljerne skal ud.

- Det går stærkt. Det siger jeg dig. Jem & fix må åbne nu, og de har allerede ordrer liggende, som skal ud nu. Og så er Tyskland også begyndt at åbne, siger Johnni Rasmussen.

Temperaturen er afgørende

Sidste år måtte han give 200.000 påskeliljer væk, fordi landet lukkede ned på grund af corona. I år ser det ud til, at alle hans påskeliljer kommer til at forlade gartneriet.

- Det var ikke sjovt sidste år. Det kostede 2,5 millioner kroner at give løgene væk, men vi kom igennem det. Heldigvis ser det meget bedre ud i år, siger Johnni Rasmussen og åbner en dør ind til et af de store drivhuse, som udgør gartneriet.

Da han overtog gartneriet i 2005, fyldte drivhusene 12.000 kvadratmeter, i dag er tallet steget til 56.0000 kvadratmeter.

Gintara Sutranauiciute pakker lilla stedmoderblomster. Johnni Rasmussen har dem som et supplement til løgene. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nogle af drivhusene er halvtomme, mens andre lyser op med intense, farvestrålende blomstertæpper i mørk lilla, sart lyserød og orange. Påskeliljerne har endnu ikke åbnet sig, men sådan skal det også være, for når først de bliver gule, er det for sent at sende dem ud til kunderne, siger Johnni Rasmussen og tager en gul potte med tre løg op.

-  Når det er over 6-7 grader, går det stærkt. Det er også derfor, der er fuldt luft på drivhusene lige nu. Hvis den her kommer ind i en lun stue, så går der kun 4-5 dage, så springer den ud.

For at dæmpe påskeliljernes vækst putter Johnni Rasmussen dem i kølerum, når de har nået den rigtige størrelse. Temperaturen ligger lige imellem - 0,5 og -1 grad. I princippet kan påskeliljerne opbevares i kølerummet 4-5 måneder uden at tage skade, men lige nu kan der ikke klemmes et eneste mere blomsterløg ind.


Det går stærkt. Det siger jeg dig. Jem & fix må åbne nu, og de har allerede ordrer liggende, som skal ud. Og så er Tyskland også begyndt at åbne.

Johnni Rasmussen, ejer af Gartneriet Hanse


- De her er til Salling Group, og så håber jeg også, at de her kommer af sted til Finland snart, siger Johnni Rasmussen og peger på nogle reoler med påskeliljer, som strækker sig mod loftet.

Annonce

En rutsjetur

Det er tydeligt, at vi har ramt Johnni Rasmussen på en god dag. Han griner, speed-snakker og viser energisk rundt i drivhusene. Havde vi mødtes med ham en lille uge før, hvor der var hård frost, havde humøret været et andet, siger han.

- Det fede ved faget er, at det går op og ned på den her måde. Det er spændingen. Det er jo ikke lang tid siden, at jeg sad i røret med mine kunder og nærmest tiggede dem om at tage fra, og nu er det dem, der kimer mig ned. De vil alle sammen have påskeliljer nu. Det er ret fedt, siger han med et tilfreds smil.

På Gartneriet Hanse bliver der lavet potter i mange forskellige størrelser. Potterne med tre og ni løb er de mest populære. Og så kan forbrugerne godt lide, at potterne er gule. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Rundtomkring i drivhusene går Johnni Rasmussens ansatte rundt og gør påskeliljerne klar til at blive sendt af sted. Lige nu har han 20 ansatte, men det varierer lidt med årstiden. Andre mere moderne drivhuse har robotter til at sætte løg og plante stiklinger, men Johnni Rasmussen må stadig sætte sin lid til stabile folk med hurtige hænder.

- Der er jo ingenting, som har den samme størrelse her. Drivhusene er vokset frem på forskellige tidspunkter og ser forskellige ud, så derfor kan jeg ikke automatisere processen.

Annonce

De nemme påskeliljer

Der er dog et par ting, som foregår med hjælp fra maskiner. For eksempel har Johnni Rasmussen fået bygget en grusspreder. Den kommer ud hver gang, der for eksempel er blevet sat påskeliljeløg, for et lille lag grus oven på jorden sikrer, at løgene ikke bliver angrebet af skimmel.

Men ud over det er det faktisk meget nemt at få påskeliljer til at trives. Det hele handler om temperaturen. Og så skal de også stå et sted med masser af lys, for ellers strækker de sig og bliver lidt sølle og skrøbelige at kigge på, fortæller Johnni Rasmussen.

De tomme drivhuse vil efter påskeliljerne blive fyldt op med sommerblomster. Foto: Birgitte Carol Heiberg

De sidste påskeliljeløg, som står tilbage i drivhuset, blev lagt i starten af december. Når de har forladt Gartneriet Hanse, har Johnni Rasmussen solgt 2,5 millioner påskeliljer. Han plejer at sætte tre millioner påskeliljeløg, men på grund af oplevelsen sidste år har han valgt at være lidt forsigtig.

- Vi vidste ikke, hvordan det hele ville udvikle sig, så jeg holdt lidt igen, siger Johnni Rasmussen.

Ud over påskeliljerne planlægger Johnni Rasmussen også at sælge tre millioner hyacinter og tre millioner sommerblomster til sine kunder.

Johnni Rasmussens kølerum er i slutningen af februar fyldt op med påskeliljer, som venter på at blive kørt ud til alle hans kunder. Johnni Rasmussen sælger påskeliljer herhjemme, til Polen, Finland, Norge, Sverige, Tyskland og en smule til Færøerne. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Påskeliljen

Er en staude, som hører ind under Narcissus-slægten. I denne slægt findes omkring 50 forskellige arter.

Ordet Narcissus stammer fra græsk mytologi. Narkissos var en ung græker, der var utroligt betaget af sit eget spejlbillede. Da Narkissos døde, voksede der en påskelilje frem på dét sted, hvor han døde - deraf navnet.

Hver stængel på en påskelilje bærer kun én blomst, som består af seks blade. Disse udgør blomstens krave og samles omkring blomstens kronrør. Påskeliljen har en højde på cirka 25-30 cm.

Hele planten er stærkt giftig, og saften er hudirriterende.

Påskeliljer er oprindeligt fra Middelhavsområdet, men er mest udbredt i den vestlige del af Europa.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce