Annonce
Langeland

Gang i byggeriet skubber priserne op

- Jeg har da selv haft nogle, der har sagt, at de ville bruge deres feriepenge på at få lavet noget ved deres ejendom, siger formand for Dansk Byggeri Sydfyn Lars Esbensen som en af forklaringerne på, at der er godt gang i byggeriet lige nu. Privatfoto. 
Det går godt i byggeriet - også bedre end forventet. Men bagsiden af medaljen er, at det er svært at skaffe arbejdskraft. Det betyder, at priserne på arbejdskraft lige nu bliver presset op, og det er skidt for både kunderne og for virksomhederne, oplyser formand for Dansk Byggeri Sydfyn.
Annonce

Sydfyn og Langeland: Det går godt med byggeriet på Sydfyn og Langeland. Også bedre end forventet. For efter at have redet på en højkonjunktur sidste år, var forventningen, at tempoet ville aftage i år. Men det er ikke sket, tværtimod oplyser formanden for Dansk Byggeri Sydfyn Lars Esbensen.

- Vi har da helt klart på fornemmelsen, at det går okay. Der er ikke nogle af mine kollegaer, der mangler arbejde. Der er nok mere end normalt, og vi havde ikke forventet, at det ville være så godt, som det i og for sig er, siger han og peger på flere forklaringer.

For det første er folk kommet sig over forårets corona-chok og den medfølgende job-usikkerhed, som mange var i.

- Jeg tror, at folk har fornemmet, at de beholder deres job, og at der er udsigt til at beholde sin indkomst. Og så er der også de indefrosne feriepenge, som er blevet udbetalt, siger han og forklarer, at hans opfattelse er, at de har været med til at sætte ekstra skub i byggeriet.

- Jeg har da selv haft nogle, der har sagt, at de ville bruge deres feriepenge på at få lavet noget ved deres ejendom. De synes, at det er fornuftigt at bruge pengene på det - måske også i lyset af, at de ikke har kunnet komme ud og rejse, siger formanden.

Annonce

For meget af det gode

En anden grund til, at der er så godt gang i byggeriet lige nu er, at de offentlige anlægsbudgetter går til udgangen af året. Det betyder ifølge Lars Esbensen, at eksempelvis kommuner skal have sat gang i en del byggeopgaver nu.

- Man skal have lavet alt det, man kan, siger han og er samtidig lidt kritik over for det, for de ekstra offentlige byggeopgaver presser branchen i en grad, så det bliver svært at finde folk. Og det giver et lønpres, siger han og forklarer, at virksomhederne kæmper om de ansatte ved at tilbyde lidt højere løn.

Hvorfor er det et problem?

- Det gør tingene dyrere på en uheldig måde, fordi arbejdslønnen og den efterfølgende pris på opgaven bliver presset op. Så dem, der køber opgaverne, skal betale mere, og for virksomhedernes vedkommende er det uheldigt, fordi man står så og mangler folk, når man har fået opgaven. Og det er et problem, hvis man så skal ud og betale mere for at hyre folk ind, end man havde regnet med i tilbuddet, lyder det fra formanden.

Han så gerne, at kommunerne kunne overføre nogle af opgaverne til næste år, så presset på branchen ikke bliver så stort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Se indsættelsen: USA får ny præsident

Erhverv

Nyt stort butiksområde på vej i Svendborg:  Plads til byggemarkeder, fastfood-restauranter og meget andet

Annonce