Annonce
Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Hvis det sker på et fuldt oplyst grundlag er praktiserende læge Lars Kensmark kalr til at vaccinere med de skrottede coronavacciner. Arkivfoto: Kim Rune
Lægernes fagvidenskabelige selskab advarer mod at bruge de kasserede vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson - men det er ikke nødvendigvis vores holdning, lyder det fra praktiserende læge i Faaborg, Lars Kensmark.

Faaborg: Hvis Sundheds- og Lægemiddelstyrelse siger god for det, er lægerne i Holkegade parat til at tilbyde folk, at de kan blive vaccineret med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, der ellers er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram.

- Hvis vi kan gøre det på et ordentlig informeret grundlag - ligesom med al anden medicin - og hvis patienterne eventuelt skriver under på, at de er informerede om bivirknings-risikoen, er vi helt klart parat til det for at gøre livet så let som muligt for borgerne i Faaborg. Men vi skal først have en ordentlig beskrivelse fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, siger Lars Kensmark.

Dog ønsker lægehuset ikke at give AstraZeneca-vaccinen til personer under 18 år, understreger han.

Annonce

- Det mener vi ikke, er tilrådeligt, fordi nogle vil få lammelser resten af livet, og nogle vil dø. Det virker forkert, at give AstraZenecaen til børn og unge, siger han.

Spørgsmålet Lars Kensmark svarer på, sker på foreslag fra læseren Carlo Hvidkilde, der gerne vil høre, hvordan de praktiserende læger i Faaborg-Midtfyn Kommune forholder sig til evt. at skulle vaccinere frivillige med en af de to kasserede corona-vaccinations-typer.

Lars Kensmark og kollegerne i Lægehuset i Holkegade går altså imod den anbefaling, som de praktiserende lægers fagvidenskabelige organisation "Dansk Selskab for Almen Medicin" (DSAM) netop er kommet med.

I et opsigtsvækkende interview i DR-nyhederne fraråder formand for DSAM, Anders Beich direkte folk at tage disse vacciner. Dansk Selskab for Almen Medicin frygter, at det kun er "toppen af isbjerget" med bivirkninger, man har set. Anders Beich siger til DR:

- Vi mener, at gevinsten nærmest ikke er eksisterende. Det er velbeskrevet, at der kan være nogle alvorlige bivirkninger, men der kan også være nogle andre bivirkninger, som man først er ved at undersøge nu, siger han.

Et forsigtighedsprincip

Lars Kensmark mener, at DSAM's anbefaling er udtryk for et forsigtighedsprincip baseret på den holdning, at de uheld, der vil komme, ikke ophæver ulemperne ved coronavirus på den måde, vi lever for øjeblikket.


Vi har respekt for DSAM og lytter til dem, ingen tvivl om det, men vi ligger ikke under for dem.

Lars Kensmark


- Det kommer lidt bag på mig, at de tager så markant en holdning til disse vacciner og simpelthen fraråder dem. Personligt har jeg det sådan, at set i et større perspektiv har vi et stort samfundsproblem i de enorme summer, det koster os, at samfundet kører på halv kraft. De mange penge, det koster at være i en coronakrise, kunne man også have fået rigtig mange menneskeliv for. Jeg synes, vi er i et samfundsmæssigt dilemma, at vi argumenterer for, at der ikke må være nogen risiko,  men vi glemmer ligesom at tage med i betragtningen, at de mange 100 milliarder, det koster at have den holdning, dem har vi ikke til at forbedre menneskeliv med bagefter, siger han.

Men du og kollegerne er parat til at vaccinere på trods af DSAM's holdning?

- Vi har respekt for DSAM og lytter til dem, ingen tvivl om det, men vi ligger ikke under for dem. Vi er ikke tvunget til at gå deres vej. Hvis det i øvrigt står krystalklart, hvilke risici der er, og der i øvrigt ikke er kontraindikationer, så vil jeg da være parat til at give den, siger Lars Kensmark.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Faaborg-Midtfyn

Øfærgen aflyser afgange - har tekniske problemer

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce