Annonce
Kultur

Fynske teatre klar til publikum: Er publikum klar til teater?

Hos Teater Momentum er man klar til at tage imod publikum igen - og ser spændt på, om kulturvanerne har ændret sig under nedlukningen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Søndag genåbner kulturlivet endelig igen. Det betyder et glædeligt gensyn med publikum for de fynske teatre, der selvsagt glæder sig til at udøve kunst - men samtidig er spændt på, hvor stor skade nedlukningen har udrettet på vores kulturvaner.

Fra søndag kan kulturlivet invitere publikum indenfor. Stadig med restriktioner og krav, men det er trods alt et lys i det kulturelle mørke, aktører og publikum har levet i.

Det giver selvsagt glæde hos de fynske teatre, der igen kan se frem til at øse ud af den scenekunst, de har gået og "gemt på". Hos Teater Momentum i Odense er man glad for genåbningen - og en smule overrasket.

- Vi er lykkelige over igen at kunne give publikum adgang til Momentum og alle de forestillinger, vi har linet op i den kommende tid. Selv to år inde i denne pandemi har vi - måske i modsætning til mange andre - stadigvæk ikke udviklet særlige evner ud i det sundhedsfaglige i forhold til risikovurderinger og så videre, og derfor kommer det faktisk en lille smule bag på os, at vi allerede nu står overfor en genåbning, siger kommunikationsansvarlig på Momentum, Mikkel Kongstad.

Annonce

Han fortæller, at man er stærkt opmærksom på smittetallene  og ikke mindst hvor let en produktion kan falde til jorden, hvis corona rammer.

- Det er klart, at vi har nogle opmærksomheds- og bekymringspunkter i forhold til genåbning med så kort frist - og så midt i en virkelighed med dagligt høje smittetal. Når smitten banker løs derude i samfundet, så vil den potentielt også kunne ramme ansatte og medvirkende i forestillinger. Det kan betyde aflysninger eller ekstra benspænd i det daglige arbejde. Hvis personalet er i isolation derhjemme med familie. Pandemien er også en udfordring i forhold til vores samarbejde med El-Hamra (teater i Tunis, som Momentum samarbejder med på forestillingen "Øjne På Jorden", red.), hvor Tunesien lige nu balancerer på kanten af nedlukning.

Mikkel Kongstad, Teater Momentum. Foto: Klaus Knakkergaard

Næsten lige så bekymrende for kulturlivet er i virkeligheden de kulturvaner, publikum har udviklet - eller afviklet - under nedlukningen.

- En bekymring vi - og alle andre kulturinstitutioner - kigger ind i, er publikums tilslutning til live-kulturen efter så mange nedlukninger og midt i en tid med fortsat høje smittetal. Allerede inden seneste nedlukning oplevede vi en større usikkerhed og flere afbud som følge af smitte blandt publikum. Med de aktuelle tal in mente, er der ikke noget, der tyder på, at vi kan undgå, at det vil fortsætte en tid endnu. Det kan vi ikke gøre noget ved. Men vi kan gøre noget ved den usikkerhed, folk måske føler, ligesom vi kan gøre noget for at appellere til at publikum genoptager den kultur-form, de havde, før coronaen ramte, siger Mikkel Kongstad.

Ikke det samme

På Odense Teater sidder kommunikations- og marketingschef Morten Skov også med lige dele glæde og spænding over den forestående genåbning.

- Først og fremmest er vi utroligt glade for at kunne genåbne. Teatret giver ikke mening uden publikum, så derfor er det fantastisk, at vi kan byde dem velkomne igen. Vi er i fuld gang med prøverne på vores store musikforestilling Laser og Pjalter, som har premiere i begyndelsen af februar. Nu håber vi, at rigtig mange er utålmodige efter at komme ud og få en vidunderlig aften i teatret.

Hos Odense Teater er man overbevist om, at der kan afvikles teater på en forsvarlig måde - opgaven er at fortælle det til den del af publikum, der tvivler. Foto: Odense Teater

Er der noget, I frygter ved genåbningen?

- Nej, vi tror på, at myndighederne har truffet den rigtige beslutning, og vi ved, hvad der skal til for at afvikle teater på en god og tryg måde, så det skal publikum på ingen måde bekymre sig om. Det er klart, at der har været en periode med manglende billetsalg, og her er vi selvfølgelig spændte på at høre om, hvordan den bebudede kompensering kommer til at se ud, men her og nu er fokus på at levere et brag af en forestilling.

Annonce

Usynligt teater har holdt publikum gående

På Baggårdteatret i Svendborg har man med egne ord haft en nådigere nedlukning i forhold til mange andre kulturinstitutioner. Blandt andet har man først den næste store egenproduktion til sommer, og det har givet relativt ro.

Og så har man holdt publikum "varmt" med formatet Usynligt Teater, hvor publikum går rundt i natur og byer med fortællingen i ørene. Det forklarer kommunikations- og salgschef Jon Albjerg Ravnholdt.

- Vi har vores tre forestillinger med Usynligt Teater,  som publikum kan opleve helt uafhængigt af, om vi har åbent eller ej. De tre forestillinger er ikke udviklet som coronainitiativ, men de har været helt vildt vigtige for os under de nedlukninger, vi har haft, siger han og fortsætter:

- Vi har sådan set også været heldige med hensyn til de gæstespil, vi har planlagt i foråret. Indtil videre har vi kun måttet aflyse et enkelt gæstespil fra Berliner Ensemble i marts, fordi de ikke tør forpligte sig på at sende forestillingen afsted, når der er så stor usikkerhed om rejserestriktioner i foråret. De to andre forestillinger, vi havde i januar, er det lykkedes os at rykke til senere på foråret.

Jon Albjerg Ravnholt, kommunikations- og salgschef hos BaggårdTeatret. Foto: Knud Mortensen

Jon Albjerg Ravnholdt har dog også registeret, at publikums kulturvaner har ændret sig - blandt andet fordi usikkerheden simpelthen har været for stor.

- Vi kan mærke, at der er en usikkerhed hos publikum: Da smitten steg i november-december, oplevede vi flere afbud fra publikum, og de har været mere tilbageholdende med at købe billetter i forsalg end før. Som teater har vi også en del årskortholdere, og på et tidspunkt vil vi skulle til at vurdere, om vi har måttet aflyse og skubbe så mange forestillinger, at vi bliver nødt til at forlænge deres årskort. Den usikkerhed betyder også, at publikum er lidt mere tilbageholdende med at løbe årskort nu, fordi de er i tvivl om, hvornår vi åbner

- Men for at slutte positivt; Vi sælger godt med årskort på trods af alt. Også henover julen og her i starten af januar. Det er en stor anerkendelse fra publikums side, synes jeg.Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Kultur For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce