Annonce
Fyn

Næsten halvdelen af ansatte i hotel- og konferencebranchen på Fyn mister jobbet: Alt er aflyst frem til foråret

På grund af corona kommer der ikke til at blive holdt nogen julefrokoster på Hotel Odeon i Odense. Normalt er hotellet ellers fuldt booket i november og december. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Hotel- og konferencebranchen på Fyn har ikke rettet snuden op efter et hårdt forår. I gennemsnit mister virksomhederne i branchen halvdelen af omsætningen sammenlignet med 2019, og det koster arbejdspladser. Det viser en rapport fra Destination Fyn.
Annonce

Fyn: Tidligere på året blev der i den fynske hotel- og konferencebranchen set frem mod efteråret, som plejer at være dens højsæson. Den skulle gøre op for de konferencer og messer, som i løbet af året er blevet aflyst på grund af corona.

Det håb har efterårets smitteudvikling og restriktioner dog kvalt.

Det står klart i en ny rapport, som Destination Fyn har udgivet. Rapporten bygger på en rundspørge blandt 27 fynske hotel- og konferencesteder og er foretaget i ugerne efter efterårsferien. En rapportens konklusioner er blandt andet, at fem af de adspurgte virksomheder er lukningstruede.

Odense Sport og Event, der blandt andet driver Hotel Odeon, Hotel Odense og Odense Congress Center, er ikke en af de fem. Men koncernen er ikke desto mindre hårdt ramt.

- Tallene så allerede slemme ud, da rundspørgen blev lavet, men siden da er det kun blevet værre, siger direktøren for Odense Sport og Event, Enrico Augustinus.

Derfor har Odense Sport og Event valgt at stoppe den daglige drift på Hotel Odense indtil sommer. Enrico Augustinus tror nemlig ikke, at Odense kommer til at få så mange gæster, at pladsen på Hotel Odeon vil være utilstrækkelig.

- Stort set alle aktiviteter af væsentlig karakter er aflyste. Vi afholder små dagsmøder med otte til 12 gæster, men vi er altså vant til at have op til 1.000 gæster til dagsmøder. Vi kan ikke holde hjulene i gang, fortæller Enrico Augustinus.

Annonce

Halvering af omsætning

Rapporten fra Destination Fyn maler et dystert billede.

Man forventer et fald på de 27 hotel- og konferencefirmaers samlede omsætning fra 997 millioner kroner til 506 millioner kroner- altså lige knap halvdelen. Nogle forventer nedgang på mellem 60 og 70 procent.

Alene fra september til den anden halvdel af oktober har branchen på Fyn mistet 182 millioner kroner i omsætning på grund af aflysninger.

Med den seneste udvikling i corona, er håbet en givtig julefrokost-sæson også blevet slukket.

- Fra midten af november og indtil jul laver vi typisk rigtig store julefrokoster med op til 2.500 for store virksomheder, der samles i Odense. Alt er aflyst. Der er nul tilbage i bøgerne, forklarer Enrico Augustinus.

- Vi har ingen greb, der kan ændre situationen. Vi synker til bunds. Derfor prøver vi at råbe politikerne op, siger direktør i Odense Sport og Event, Enrico Augustinus. Arkivfoto: Michael Bager

Samlet set står Odense Sport og Event til at omsætte for 60 millioner kroner færre end sidste år, hvor den samlet set omsatte for 278 millioner kroner. Det dækker dog alle koncernens aktiviteter.

Faktisk må konferencer og messer have op til 500 besøgende, så længe de overholder alle forholdsregler om afstand og indretning af lokaler. I praksis holder folk sig dog væk fra så store forsamlinger, og derfor er der ikke blevet afholdt konferencer og messer siden marts.

Samtidig er antallet af overnatninger i Fyns største konferencebyer Odense, Nyborg, Middelfart og Svendborg samlet set faldet med 31 procent.

Annonce

Fyringsrunder

Konsekvensen af den tabte omsætning er mange steder, at man er nødt til at fyre store dele af de ansatte.

Med i alt 335 afskedigelser fra januar til oktober er antallet af ansatte i branchen faldet med 28 procent, og forventningen er, at der inden året er omme er opsagt yderligere 160 ansatte. Holder den prognose stik vil 43 procent af de ansatte være blevet opsagt.


Alt er aflyst. Der er nul tilbage i bøgerne.

Enrico Augustinus, administrerende direktør


Alene i Odense Sport og Event har man gennem fire runder fyret omkring 100 ansatte som direkte konsekvens af den mindskede omsætning. Nu har man skåret så langt ind til benet, at man ikke kan få tandhjulene til at køre rundt, hvis man fyrer flere.

- Der har været snak om en dvaleordning, hvor der er mulighed for at sætte et forretningsområde i dvale og få dækket omkostninger på den del, så vi slipper for at skulle fyre flere. Den venter vi på nu, siger Enrico Augustinus.

Annonce

Politisk handling

Selvom Odense Sport og Event forsøger at afhjælpe krisen ved eksempelvis at lave mad ud af huset, kan det slet ikke stå på mål for den tabte messe- og konferenceaktivitet. Derfor arbejder den og resten af branchen for at få yderligere hjælp fra politisk side. En hjælp, som indtil videre ikke har vækket begejstring.

Ifølge Destination Fyns rapport finder hele 97 procent af adspurgte hotel- og konferencefirmaer de hidtidige initiativer og kompensationsordninger utilstrækkelige.

På branchens ønskeliste over politiske tiltag er lønkompensation den mest populære efterfulgt af tilpasning af kravet om faste siddepladser - et krav, der betyder at konferencegæster skal holde sig til en plads, som kun må forlades for at hente mad og gå på toilet.

Hos Odense Sport og Event vil helst bare have hjælp til at kunne afholde arrangementer. De foreslår selv en ordning, hvor messe- og konferencearrangører kan få omkostninger til test af besøgende gennem private virksomheder, så man sikkert kan afholde større arrangementer.

Jo hurtigere, der bliver handlet, desto bedre.

- Resten af året er tabt, og første kvartal næste år har vi også afskrevet. Det tager lang tid at arrangere en konference, og nu er vi så langt henne, at vi begynder at se en indvirken på andet kvartal også. Det kan politikerne redde resterne af, hvis de beslutter noget nu, pointerer Enrico Augustinus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce