Annonce
Fyn

Fynsk zoo-direktør om tigerdrab: - Det er altid vores egen skyld

Huntigeren Irina, der lørdag dræbte en dyrepasser i Schweiz, kommer oprindeligt fra Odense Zoo. Faktisk er det kun et år siden, at den tog turen fra Odense Zoo til Zoo Zürich. Her ses kun under transporten. Foto: Kim Rune
Den sibiriske tiger Irina fra Odense Zoo har lørdag angrebet og dræbt en dyrepasser i Zoo Zürich i Schweiz. Det er uden tvivl en menneskelig fejl, vurderer Odense Zoo's direktør Bjarne Klausen.
Annonce

Når en tiger går til angreb og dræber et menneske, er det ikke tigeren, der er noget galt med. Tværtimod reagerer den helt, som den normalt ville gøre, fortæller direktør i Odense Zoo Bjarne Klausen.

En fem år gammel sibirisk huntiger har lørdag dræbt en dyrepasser i en zoologisk have i Zürich. Tigeren, som hedder Irina, kom til Zürich fra Odense Zoo for blot et år siden.

Og der var tale om en god tiger, fortæller Bjarne Klausen.

- Hun var en fin tiger med et godt sind, og hun var god at træne for os dyrepassere. Så der er uden tvivl sket en menneskelig fejl, siger han.


Der er masser af procedurer, der skal overholdes for, at det ikke sker, men man kan aldrig bebrejde dyret. Den reagerer helt, som den skal.

Bjarne Klausen, direktør i Odense Zoo


Det sker desværre med jævne mellemrum, at et rovdyr går til angreb på et menneske i en zoologisk have.

- Men det er altid fordi, vi laver en fejl. Der er masser af procedurer, der skal overholdes for, at det ikke sker, men man kan aldrig bebrejde dyret. Den reagerer helt, som den skal, siger han.

Han understreger, at man aldrig skal gå ind i et tigeranlæg, medmindre tigeren er bedøvet.

- Det er vilddyr, vi arbejder med. Selvom vi kan få dem til at åbne munden og stå på bagbenene, er det ikke ensbetydende med, at den er tam. Det betyder bare, at den er trænet. Og man skal hele tiden og altid tænke sig om, forklarer han.

I Odense Zoo har man tidligere oplevet, at nogen har forsøgt at komme ind til tigeren, og der har også været episoder, hvor der er smidt mad ind i tigeranlægget. Men der er aldrig en dyrepasser, der har været i fare, fortæller Bjarne Klausen.

- Nej, vi har aldrig været i den situation. Men der er også forskel på, hvordan dyrepassere arbejder. For os er der aldrig noget, der hedder vaner eller rutine. Vi er hele tiden opmærksomme på, hvad vi gør, og man er går også hen og tjekker, at der er aflåst både tredje og fjerde gang, fortæller han.

Det er endnu uvist, hvorfor dyrepasseren i Zürich befandt sig i tigeranlægget sammen med tigeren. Den 55-årige kvinde døde på stedet på trods af redningsmandskabs forsøg på at redde hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce