Annonce
Fyn

Fynsk pensionist i klemme: Udbetaling af pensionskroner udskudt på ubestemt tid

67-årige Kurt Rasmussen fra Svendborg fortæller, at han har 34.000 kroner til gode ved Udbetaling Danmark fra sin årsopgørelse for 2017. Han er uforstående overfor den ekstremt lange behandlingstid. Foto: Katrine Becher Damkjær
Fynboen Kurt Rasmussen har i to år har haft 34.000 kroner i pension til gode. Men han og mange andre i samme situation må spejde langt - og indtil videre forgæves - efter pengene. 60.000 årsopgørelser har hobet sig op i Udbetaling Danmark, som er langt bagud med udbetalingen.
Annonce

Svendborg: 34.000 kroner. Så mange penge savner Kurt Rasmussen fra Svendborg på sin bankkonto. Pengene, som egentlig skulle være udbetalt med årsopgørelsen for 2017, har han ikke set skyggen af.

Det har vist sig at være en yderst kompliceret affære for Kurt Rasmussen at få udbetalt pengene, som er et restbeløb fra hans pensions-årsopgørelse.

I 2017 gik han på pension, men Udbetaling Danmark har endnu ikke kunnet udarbejde hans årsopgørelse for 2017, fordi Ankestyrelsen og Beskæftigelsesministeriet nogle år forinden besluttede, at Udbetaling Danmark skulle opgøre pensionen efter en ny udregningsmodel, som krævede grundlæggende ændringer i deres IT-system.

De fleste danskere, der gik på pension det år, fik ikke noget bøvl med deres årsopgørelser, men Kurt Rasmussen er en af nu 25.000 danskere, som ikke har kunnet få sin pension for 2017 gjort op.

Hvem er de berørte?

De pensionister, som har bøvl med deres årsopgørelser fra henholdsvis 2017 og 2018, har oplevet ændringer i deres personlige forhold i løbet af året. Det kan for eksempel være, at pensionisten er blevet skilt, eller at pensionistens ægtefælle er overgået til at modtage pension i løbet af året. De pensionister, der kan være ramt af den fejlagtige praksis, er personer, der samtidig har indkomst over en vis størrelse, og som har deres indkomst fordelt skævt over året.

Da Udbetaling Danmarks IT-system, der automatisk beregner alle førtids- og folkepensioner, ikke er udviklet til at håndtere den nye måde at beregne pension på, har Udbetaling Danmark indtil videre været nødsaget til at udskyde opgørelsen af de påvirkede pensionisters pension for 2017 og 2018.

Årsopgørelserne med problemer var henholdsvis 70.000 i 2017 og 70.000 i 2018. Det er nu nede på 25.000 i 2017 og 35.000 i 2018 (cirkatal).

Se mere på Borger.dk, hvor Udbetaling Danmark har oprettet en side med information om netop denne problemstilling:

https://www.borger.dk/udskudtopgorelse

Annonce

Ingen har kunnet hjælpe

Fælles for de mange berørte pensionister og Kurt Rasmussen er, at de alle har haft ændringer i deres livssituation. I Kurt Rasmussens tilfælde drejer det sig om, at han gik på pension den 1. februar 2017, hans ægtefælle var allerede pensioneret (hele året 2017), og hans indkomst havde en skæv fordeling grundet tidspunktet for pensionen. Alt dette var medvirkende til, at Udbetaling Danmarks IT-system havde svært ved at understøtte Ankestyrelsens nye metode at opgøre pension på.

Kurt Rasmussen har i de sidste par år henvendt sig adskillige gange til Udbetaling Danmark, han har skrevet til politikerne, han har skrevet til Ankestyrelsen, og han har været i løbende dialog med Ældre Sagen. Men han er endnu ikke kommet nærmere en dato for udbetaling af de 34.000 kroner, som han har til gode.

- Det her sejler. Det er fuldstændig vanvittigt, at man ikke kan få opgjort sin pension, siger Kurt Rasmussen.

Annonce

En dyr affære

For at forstå, hvad det går ud på, skal man tilbage til 2015, hvor der ved lov blev indført nye regler om Udbetaling Danmarks beregning af pension, som trådte i kraft i 2017. Det blev kaldt kalenderårsmodellen. Formålet var blandt andet at effektivisere og forenkle udbetalingsprocessen og at sikre pensionisterne en årsopgørelse, så eventuelle restbeløb ikke blev for store.

Udbetaling Danmarks IT-system er bygget op efter kalenderårsmodellen, og alt har tilsyneladende virket, indtil Ankestyrelsen påpegede, at nogle af beregningerne af årsopgørelserne skulle foregå anderledes og på en måde, som Udbetaling Danmarks IT-system ikke kan understøtte fuldt ud.

Udbetaling Danmark vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men i et skriftligt svar udtaler pressechef Mette Beck:

- De forsinkede årsopgørelser er en problematik, som vi i Udbetaling Danmark er rigtig ærgerlige over, fordi vi har måttet holde nogle borgere hen, som kan have penge til gode. Forsinkelsen skyldes, at Ankestyrelsen har besluttet en praksisændring, der betyder nye beregningsmåder for visse pensionister, for eksempel hvis man bliver enlig eller samlevende i årets løb, eller hvis ens samlever eller ægtefælle bliver pensionist i løbet af året. Udbetaling Danmark kan endnu ikke IT-understøtte disse beregninger, og derfor er de forsinkede.

- Vi gør, hvad vi kan for holde de berørte pensionister orienteret. Dels sender vi breve ud, og dels har vi oprettet en side på borger.dk, hvor man kan læse om de forsinkede årsopgørelser, tilføjer Mette Beck i svaret.

Kurt Rasmussen har gjort alt i sin magt for at få sagen opklaret og undrer sig over, at det ikke har fået mere mediebevågenhed, når det drejer sig om så mange tusinde pensionister. Han har også kontaktet lokale politikere i håb om, at de kunne presse Christiansborg. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Sorteret manuelt

Udbetaling Danmark forklarer, at de har ekspederet godt 40.000 årsopgørelse for 2017, og at der lige nu mangler cirka 25.000 årsopgørelser. De årsopgørelser, der er blevet ekspederet, er først blevet sorteret én for én manuelt og inddelt i forskellige bunker alt efter pensionistens situation. Det er selvsagt et tidskrævende arbejde og noget, IT-systemet ellers skulle gøre.

I en skrivelse fra foråret 2018 til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som hører under Beskæftigelsesministeriet, påpeger Udbetaling Danmark, at ekstraomkostningerne ved kalenderårsmodellen alene i 2017 løber op i 8,4 millioner kroner, og at modellen ikke på alle område lever op til formålet om effektivitet.

Annonce

En kompliceret sag

Socialrådgiver fra Ældre Sagen, Anne-Birgitte Sindahl, har været i dialog med pensionister som Kurt Rasmussen og Udbetaling Danmark. Hun kalder det en meget kompliceret sag.

- Jeg synes, det er et stort problem. Nu er det jo et par år siden efterhånden. Som repræsentant for Ældre Sagen synes jeg da, at folk skal have deres årsopgørelser på det tidspunkt, hvor man sædvanligvis får det, siger hun og påpeger, at Ældre Sagen har haft mange henvendelser fra pensionister med penge i klemme.

Kurt Rasmussen havde håbet, at Ældre Sagen politisk kunne presse på for at gøre noget, men så nemt er det ikke, lyder det fra Anne-Birgitte Sindahl:

- Udbetaling Danmark gør alt, hvad de kan, for at løse den her situation, men de ved lige nu ikke, hvordan de skal løse de her årsopgørelser. Vi har været i dialog med de embedsmænd, der har med det her at gøre, og det fortsætter vi med at være.

Anne-Birgitte Sindahl oplyser, at selvom det er mange pensionister, der mangler at få opgjort årsopgørelser, betyder det reelt set kun noget økonomisk for en meget lille del af de resterende årsopgørelser - heriblandt Kurt Rasmussens. Det vil sige, at alle de andre tusinde årsopgørelser i det store og hele går i 0.

Årsopgørelse for 2018 har samme problematik, hvis man ligesom Kurt Rasmussen opfylder "kriterierne" for at IT-systemet ikke kan understøtte udbetalingen. Tallene for, hvor mange der mangler behandling af årsopgørelse for 2018, er nu på cirka 35.000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce