Annonce
Svendborg

Fynsk efterskoleelev til Mette Frederiksen: Vi føler os glemt

Den 16-årige Vejstrupelev Louise Strandhauge fra Ringe har skrevet til statsminister Mette Frederiksen, men endnu ikke fået svar.
16-årig efterskoleelev fra Vejstrup kan ikke forstå, hvorfor man ikke isolerede efterskolen og lod eleverne blive, da Danmark lukkede ned. Hun mener, statsministeren har glemt de 30.000 efterskoleelever.

Vejstrup: ”Jeg er i år efterskoleelev på Vejstrup Efterskole og føler mig lidt glemt i denne tid.”

Sådan indleder Louise Strandhauge fra Ringe en besked, som hun har sendt til statsminister Mette Frederiksen (S), og som på mindre end to døgn er blevet delt over 400 gange på Facebook.

Den 16-årige efterskoleelev skriver, at hun ikke har hørt statsministeren nævne efterskolerne, og at det gør hende ked af det.

Jeg er nok ikke den eneste efterskoleelev, der har denne følelse”, skriver Louise Strandhauge.

Annonce

Man kunne have isoleret skolen fra offentligheden, og hvis vi var blevet bedt om ikke at forlade skolens grund i de næste fire uger, så have vi ikke gjort det. Mens vi er på efterskole, lærer vi at tage ansvar og være selvstændige unge mennesker.

Louise Strandhauge, 16 år

Lærer at tage ansvar

Hun blev ligesom omkring 30.000 andre efterskoleelever sendt hjem, da statsministeren lukkede landet ned den 13. marts. Foreløbig er skolerne lukket til efter påske, og den beslutning angriber den 16-årige Vejstrupelev.

- Vi skulle have været tilbage på skolen på søndag, men nu er det udsat i 14 dage, og derfor synes jeg, det var nødvendigt at gøre noget, siger Louise Strandhauge.

Hun mener, at det havde været muligt for de 250 elever at blive på efterskolen i Vejstrup, sammen med de 10 lærere, som bor på skolens område. Eleverne kunne selv have lavet mad og gjort rent, og fået den samme virtuelle undervisning, som de nu får derhjemme.

- Man kunne have isoleret skolen fra offentligheden, og hvis vi var blevet bedt om ikke at forlade skolens grund i de næste fire uger, så have vi ikke gjort det. Mens vi er på efterskole, lærer vi at tage ansvar og være selvstændige unge mennesker, siger Louise Strandhauge.

Forstander på Vejstrup Efterskole, Michael Bjørn, har masser af sympati for de elever, som nu får ødelagt en del af deres efterskoleophold. Han er udmærket klar over, at det er et hårdt slag, fordi man kun har et efterskoleophold, og at denne krise tilmed rammer ned midt i opvisningssæsonen på Vejstrup.

- Men vi må naturligvis til enhver tid bakke op om de initiativer, der bliver taget, når vi er i en så alvorlig krise, som vi er nu, siger Michael Bjørn, som dog samtidig kalder Louise Strandhauges tanker for spændende.

Dispensation ved genåbning

Om det i praksis vil kunne lade sig gøre at beholde eleverne på en isoleret skolen, er forstanderen ikke sikker på.

- På nuværende tidspunkt er det rent hypotetisk, men jeg vil ikke afvise, at det kunne lade sig gøre. Det vil dog være svært, fordi vi i mange sammenhænge har kontakt til forældre og familie, og så ved vi jo heller ikke, om denne her periode på en måned trækker yderligere ud, siger Michael Bjørn.

I Efterskoleforeningen er forslaget ikke nyt for formand Torben Vind Rasmussen. Han fortæller, at flere elever og forstandere har fremsat de samme tanker, og at han har stor forståelse for ideerne. Han er dog også skeptisk og nævner i den sammenhæng garderne, som man lukkede inde, men hvor der alligevel slap smitte ind.

- Hvad hvis man isolerer en hel skole med 150 elever, og der alligevel kommer smitte ind? Hvilke lærere skal man så tvinge til at være på skolen, uden at måtte forlade den for at besøge deres familie, spørger han.

I Efterskoleforeningen ser man i stedet frem mod den fase, hvor Danmark bliver åbnet op igen. Torben Vind Rasmussen fortæller, at man er i dialog med politikere og beder om, at der i den fase er forståelse og bliver taget særlige hensyn til efterskolerne – blandt andet når det handler om et forsamlingskrav.

- Bliver der eksempelvis lavet et forsamlingskrav på 100, så håber vi, at man vil dispensere overfor efterskolerne, fordi vi kan lave nogle lukkede miljøer. Vi laver i forvejen udgangsforbud og har derfor nemmere ved at styre det, siger Torben Vind Rasmussen.

Det er det her, Louise Strandhauge og hendes 249 efterskolekammerater lige nu går glip af. Billeder er fra den sidste Vejstrupopvisning, inden elever blev sendt hjem. Privatfoto

Hvis det sker igen

Sådan en model kan gavne Louise Strandhauge og hendes 250 efterskolekammerater på Vejstrup Efterskole.

Hun har endnu ikke hørt fra statsministeren, og hun mener også, at løbet nu er kørt for forslaget om at isolere skolen. Alligevel har hun en klar besked til statsministeren.

- Hvis det her skulle ske igen, så er der en oplagt mulighed for, at man kan isolere en efterskole og lade eleverne blive sammen med nogle vokse. Den mulighed synes jeg Mette Frederiksen skal kende, siger Louise Strandhauge

Louise Strandhauge med hendes far Klaus Strandhauge, der også har været elev på Vejstrup Efterskole. Hendes farfar er også gammel Vejstrupelev, så hun er tredje generationselev. Privatfoto

Louise Strandhauge på skitur med sine Vejstrupvenner: Silla Østerby Toft, Johanne Lilholm, Emma Brøndum Holm, Ida Vinther, Jonas Olesen, Nick Ghorbani, Sebastian Dan Karbo og Magnus Staben. Privatfoto
Det er det her, Louise Strandhauge går glip af netop nu: Fællesskabet, her med efterskoleveninden Celine Hildebrand Johansen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Mistillid, illoyalt og ufortjent: Fond opsiger samarbejde om solcellepark med forening, den selv har stiftet

Annonce