Annonce
Bagsiden

Fynsk brunsviger bliver EU-beskyttet egnsret ligesom champagne og feta

Tillykke Fyn! I dag er vi alle sosnaskdemokrater, skrev statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i anledning af EU-godkendelsen lagde dette billede op på sin Facebook-profil. Foto: Robert Wengler
Fra og med i dag har fynsk brunsviger status som beskyttet oprindelsesbetegnelse. Den er lige så original og lokal som fransk champagne og græsk feta, mener EU.

Mad: Sent i aftes besluttede EU’s fødevaredirektorat, at fynsk brunsviger fra i dag, 14. oktober, er den eneste danske fødevare, der er original nok til at opfylde kravene til at få et BOB-certifikat.

BOB står for Beskyttet Oprindelses Betegnelse og er et helt særligt EU-stempel til egnsretter, der har en særlig sammenhæng med det område, de fremstilles i.

Formålet er at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter, de køber og indtager.

Annonce

Bund og snask

Fynsk brunsviger tilhører dermed en eksklusiv liga af originale fødevarer, der ikke må produceres andre steder.

På linje med den italienske Parma-skinke, den græske fetaost og den franske champagne.

Så fra i dag må en brunsviger kun kaldes brunsviger, hvis den er fremstillet på Fyn, hvis den er uden glasur eller flødeskum og, hvis den har en fordeling på 1:1 mellem bund og snask.

Annonce

Chok i Braunschweig

Udnævnelsen som egnsret medfører, at ingen af de 28 medlemslande må lancere lignende produkter med lignende navne. For eksempel ”esuigobruños” i Spanien eller ”Braunschweiger” i Tyskland. Især det sidste vækker harme:

- Vores navn er blevet fynificeret og misbrugt i årevis. Men nu, hvor der endelig er mulighed for at slå et stort brød op, må vi ikke engang selv få del i kagen, siger oberbächermeister Hermann Krumme fra Braunschweiger Bundesbäckerei.

Men nu, hvor der endelig er mulighed for at slå et stort brød op, må vi ikke engang selv få del i kagen

Hermann Krumme, oberbächermeister i Braunschweig

Han og andre bagere i Braunschweig må gerne bage brunsviger. Blot den bliver markedsført som Dänisches Farinschnasskuche.

Annonce

Hvad med København?

Man må også fortsat bage brunsviger i Jylland eller på Sjælland. Den skal bare hedde noget andet.

Princippet er det samme som at man gerne må producere og sælge dansk feta, hvis man kalder det ”græsk inspireret salatost”

De københavnske bagere skal således sælge deres brunsviger med betegnelsen: ”fynsk inspireret farinpizza”.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Bagsiden

Den fynske kæmpe flyttes i dag

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce