Annonce
Fyn

Fyns Politi om hælervarer: Hælerne er drivkraften og motoren for indbrud

Her står tyvekoster, som kunne være endt ude hos godtroende fynboer. Det er der så mange andre tyvekoster, der tilsyneladende gør, og mange bliver hælere uden at vide det. Arkivfoto: Scanpix Danmark
Vi er en nation af tilbudsjægere, og derfor risikerer mange at komme til at købe noget, som viser sig at være hælervarer. Det mener leder af indbrudsgruppen i Fyns Politi, som også kommer med råd til, hvordan man sikrer sig.
Annonce

Fyn: Så længe, der er aftagere til hælervarer, vil der også være indbrud. Og omvendt.

- Hæleren er drivkraften og motoren for indbrudstyvene, siger Finn Wegner, leder af indbrudsgruppen i Fyns Politi.

Her efterforsker man ikke kun de mange indbrud i private hjem og virksomheder, men også hvem der køber de stjålne varer, som ifølge en undersøgelse udarbejdet af Center for Kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd tæller anslået 250.000 danskere, heraf cirka 20.000 på Fyn.

- Jeg er så glad for, at der bliver sat fokus på hæleri. Det driver indbrudstyvene, fordi de kan afsætte varerne til godtroende danskere, som køber lystigt på nettet og villigt smider penge på et godt tilbud. Vi er jo en nation af tilbudsjægere, siger Finn Wegner.

Annonce

Kan være i god tro

Det er ligesom undersøgelsens konklusion også politiets erfaring, at mange stjålne varer sælges på internettet, og køberne kan ofte godt være i god tro.

- Når vi finder tyvekoster hos hr. og fru Danmark, er det ikke sikkert, det bliver fulgt op med en sigtelse for hæleri. Hvis vi ikke kan bevise forsæt til hæleri, konfiskerer vi tyvekosterne med henblik på at tilbagelevere dem til ejerne eller deres forsikringsselskab, fortsætter Finn Wegner.

Ifølge politiet bliver mange hælervarer solgt på nettet til måske 80-90 procent af en nypris, og derfor fatter mange købere ikke mistanke. Men hælervarerne kan også mange gange være solgt flere gange gennem hælergrossister, så en stjålet vare fra Nordjylland eller København sagtens kan være endt på Fyn.

- Hælerne i grossistleddet er kloge nok til at sætte prisen, så man som køber kan forsvare sig med, at det ikke var hæleri, fordi prisen var rimelig, og man var i god tro. Var det solgt til 10 procent af nyprisen, ville man kunne sige sig selv, at der var tale om tyvekoster, siger Finn Wegner.

Annonce

Få ægte kvittering

Han råder folk til, at man sikrer sig en ægte kvittering fra et møbelhus, hvis man er i færd med f.eks. at købe et designmøbel.

- Vi har set eksempler på, at der bliver produceret falske kvitteringer. De er gode til at lave kvitteringer, der ligner, siger Finn Wegner.

Også betalingsformen handler om at betale med bankoverførsel eller Mobilepay, og så skal man ikke få varen leveret.

- Får man varen leveret til døren under påskud af, at sælgeren alligevel kommer til byen, kan man ikke spore den tilbage, siger Finn Wegner, ligesom man ikke skal få den leveret på en tilfældig parkeringsplads.


Når vi finder tyvekoster hos hr. og fru Danmark, er det ikke sikkert, det bliver fulgt op med en sigtelse for hæleri.

Finn Wegner, leder af indbrudsgruppen i Fyns Politi.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce