Annonce
Fyn

Fyns Politi får nyt nationalt center: 10 hunde med næse for våben, ammunition og sprængstoffer på vej

Bombehunde bliver blandt andet brugt ved store arrangementer og forsamlinger som her fra Folkemødet på Bornholm. Nu får Fyns Politi et nationalt center med 10 sprængstofhunde, som kan snuse sig til bomber, patroner og våben. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix 2016
Fyns Politi bliver hjemsted for et nationalt center for en gruppe sprængstofhunde og deres hundeførere. De vil kunne sættes ind ved bombetrusler, statsbesøg, koncerter og andre arrangementer med mange mennesker forsamlet samme sted.

Fyns Politi får nu et nationalt center for 10 sprængstofhunde og deres hundeførere.

- Geografisk ligger Fyn fantastisk godt for både Øst- og Vestdanmark, og Odense er blevet en storby med koncerter, festivaler og arrangementer med mange mennesker, så det giver god mening at placere hundene her, siger Lars Bræmhøj, chefpolitiinspektør i Fyns Politi, og formand i Dansk Politihundeforening.

De første fire bombehunde og hundeførere kommer allerede til Fyns Politi i 2020, og derefter følger yderligere to i 2021, og de sidste fire i 2022. Indtil nu har det været nødvendigt at tilkalde assistance fra enten Østjyllands Politi eller Københavns Politi, som har haft hunde med næse for våben, ammunition og sprængstoffer.

Annonce

Det har betydet ventetid i akutte situationer, når der har været behov for at undersøge gerningssteder efter f.eks. skyderi på åben gade, sådan som det skete onsdag aften i sidste uge i Odense-forstaden Vollsmose.

Store begivenheder

Det nye center for bombehundene er en del af regeringens Trygheds- og Sikkerhedspakke, og samlet kommer der 20 nyuddannede hunde i Danmark, heraf de 10 på Fyn. De fynske hunde vil kunne rekvireres af andre politikredse, når der er behov for det.

- Når våben har været afskudt kan hunden snuse sig frem til patroner og våben, selv hvis de ligger skjult eller er gravet ned. Men hundene kan også bruges i forbindelse med bombetrusler på skoler og banegårde, til efterforskning i konkrete sager, på grænseovergange, og præventivt forud for store arrangementer, siger Lars Bræmhøj.

Sprængstofhunde

  • Det tager omkring halvandet år at uddanne en sprængstofhund.
  • Hunden får specialtræning, fra den er hvalp i at finde fært efter alle former for krudt og sprængstoffer.
  • En sprængstofhund er en topspecialist og kan ikke anvendes til at søge efter andre former for spor, f.eks. mennesker, blodspor osv.
  • Det er vigtigt, at en sprængstofhund står stille, når den finder noget på grund af eventuel fare for eksplosion. Derfor gør den ikke som andre politihunde, når den finder noget, men markerer passivt ved at stå helt bomstille i stand.
  • Hvis hundeføreren har løftet hunden op for at søge i højden, så stivner hunden i kroppen, når den finder noget, og så hundeføreren ved, at den har fært.
  • At være hundefører for en sprængstofhund stiller også store krav til hundeførerens fysiske form, fordi føreren af sikkerhedshensyn skal være iført en meget tung og kraftig beskyttelsesdragt med en særlig hjelm. 
  • Der er især labradorer, som er velegnede til sprængstofhunde.

Kilde: Fyns Politi

Store arrangementer kan f.eks. være Tinderbox og Heartland, statsbesøg, idrætsbegivenheder og demonstrationer, og det nye nationale center vækker glæde også hos den fynske politidirektør:

- Med den markante tilførsel bliver Fyns Politi i stand til at løse en række nye og vigtige opgaver både på Fyn og i andre dele af landet. Der er for mig ingen tvivl om, at beslutningen er et meget positivt løft i forhold til borgernes tryghed og sikkerhed, siger Arne Gram.

Annonce

Prisbelønnede politihunde

De 10 nye bombehunde kommer til en afdeling i Fyns Politi, som i forvejen har fået udmærkelser fra højeste niveau.

Hundefører Arvid Brøndsted og hans politihund Helmut blev i forrige uge hædret med rigspolitichef Thorkild Fogdes ærespokal for at have reddet en ung kvinde fra druknedøden, og netop nu uddanner Fyns Politi to patruljehunde og deres hundeførere til at søge i vand.

Basse og Cody, som de to hunde hedder, er blevet valgt til vandsøgshunde ud fra et større ansøgningsfelt fra hele landet.

Derfor er politikredsen allerede gearet til også at tage imod bombehundene.

- Det glæder vi os rigtig meget til. Det betyder, at vi hurtigt kan komme til stede, hvis der er behov for at få afsøgt et gerningssted eller et område for alle former for sprængstoffer, men også efter et afskudt gerningsvåben, afskudte projektiler eller andet, der har den mindste krudtluft, siger Jesper Schmidt-Nielsen, leder af Fyns Politis hundeafdeling.

I Forsvaret har man også bombehunde, som kan sættes ind, hvis der skal snuses sprængstoffer op eller sikres områder forud for store arrangementer. Arkivfoto: Morten Dueholm

Også chefpolitiinspektøren nævner det gode politihundemiljø, der er på Fyn.

- Vi har en faglig høj standard, og det giver god synergi-effekt for hele landet at placere det på Fyn, siger Lars Bræmhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce