Annonce
Leder

Fyns Amts Avis: Smager det ikke lidt grimt at spise hælervarer?

"Er I fuldstændig retarderede på Fyns Amts Avis?"

"Ækelt"

Annonce

Lad os lige antage, at du ser følgende på en lokal butiks webside eller facebookside: "At tage penge for varerne er kort og godt skammeligt."

"Hvor er det uanstændigt at levere den ydelse - og tage penge for den."

"Det er umoralsk med en betalingsdisk."

Varen er der såmænd ikke noget galt. Tværtimod - sagen er her, at det er en fantastisk god vare, som virkelig mange gerne vil have. Det kunne være en kage, noget håndværkerhjælp, et kunstværk, et par bukser eller noget helt femte, du kunne købe i din lokale butik. Og nu bliver du bare så edderspændt rasende over, at du ikke kan få den lækre vare gratis, at du også skriver følgende direkte til indehaveren af butikken:

"Usmageligt - Føj for S...."

Ovenstående er selvfølgelig ikke et tænkt eksempel. Det er noget, der er skrevet på Fyns Amts Avis' webside under et stykke journalistisk arbejde, som åbenbart er meget efterspurgt af læserne.

Det er skønt at opleve, at der er en grund til at have ansat dygtige journalister med lokal kendskab og forståelse for brugerne. Altså: Det er rart, når der kan leveres en ydelse, som folk har lyst til. Men i al stilfærdighed er vi nødt til at fortælle, at den vare - ligesom bukserne, kagen eller andet i butiksruden - altså koster penge. Journalister og andre gode folk på en avis ønsker sig sådan set også løn hver den 1., så der kan betales husleje og hentes indkøbsposer med hjem, men istedet bliver den journalist, der i tilfældet her har skrevet en sober og meget velfortalt nekrolog om en anset mand i lokalområdet mødt med de nævnte kommentarer for sit arbejde - og toppet med spørgsmålene:

"Er I fuldstændig retarderede på Fyns Amts Avis?"

"Ækelt"

"Skammeligt"

Mediekrisen løber verden over, og brugerne kan godt være blevet forvirrede af, at medierne i en periode selv forærede al indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over og også her lokalt, så er der nu langsomt ved at komme en forståelse for, at unik journalistik koster penge og faktisk er en vare, der skal betales for. Men for nogle fortsætter handlen i stedet med det, der kun kan betragtes som hælervarer: Flere ser så en vare i butikken og mener, at når det er til at smutte ind bag disken/betalingsmuren og hugge, så gør man det - og spreder lystigt på sociale platforme - eller tager billeder af de gode ord og lægger på facebook. Til stor glæde for andre, der takker lystigt, mens man skælder ud med den journalist, der brugte en del af arbejdsdagen på at lave research og tale med kilder, faktatjekke, finde eller tage billeder, skrive og distribuere.

Det er helt fair, at man ikke ønsker at bruge og betale for medierne. Det er helt fair, at man er uilfreds med indholdet og siger abonnementet op. Men det ville være godt, hvis man undlod at stjæle varerne i mediebutikken og måske tænkte over, hvem der egentlig skal have penge for at lave den vare, du lige stjal. Hvis flere rent faktisk gjorde det, så ville der i nærværende avis nemmere kunne bruges penge på journalister, der kunne lave flere af de varer, der rent faktisk er efterspurgt på hylderne. Af forhåbentlig klare grunde, er denne leder i emnets anledning lagt foran disken, så den kan bare deles til fælles oplysning.

Tak for din forståelse.

Rikke Bekker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce