Annonce
Svendborg

Fyns Amts Avis overdrager fysisk arkivmateriale til digitalisering

Fyns Amts Avis' arkiv skal digitaliseres og frivillige kræfter fra de forskellige lokalarkiver i Svendborg er gået i gang med det omfattende arbejde. Foto: Katrine Becher Damkjær
Den 20. oktober begyndte et større arbejde med at få digitaliseret Fyns Amts Avis arkivmateriale. Fire frivillige lokale var mødt op for at tag hul på opgaven som i første omgang består i at sortere materiale fra 80 arkivskuffer. Det er et langt og sejt træk, men vigtigt, mener de.
Annonce

Svendborg: Fyns Amts Avis arkiver skal digitaliseres. Billeder, gamle avisudklip og kontaktark fylder i kælderen på Sankt Nicolaj Gade 3. 80 arkivskuffer med brune kuverter der spænder mellem emner som konstruktionen af tunnelen under den engelske kanal til fotos fra gamle danske tv-programmer som Hund og Hund Imellem og Hvide Løgne.

Fire lokale er mødt op i dag for at tage hul på arbejdet. Det er folk som er lokalhistorisk interesserede i en sådan grad, at de frivilligt har påtaget sig opgaven. Arne Norsk Nielsen fra Gudme, Hanne Jensen og Kirsten Thomsen er begge fra Svendborg og ansat i Svendborg Byhistorisk Arkiv og Betty Olsen fra Tved.

- Planen er, at vi fire, der er her i dag, får opbygget en rutine og arbejdsgang for, hvordan man bedst muligt gør det her arbejde. Det starter simpelthen med, at vi tager en skuffe, tjekker konvolutten og der står måske Svendborg Havnefest eller lignende, så den kommer i en bunke for Svendborg. Så kommer der en tilsvarende bunke for Tved, Gudme og så videre.

- Nogle gange kan vi også komme ud for, at der ikke står noget, og vi må tjekke indholdet. Så er det tit sådan, at en af os enten kan genkende en person eller et område, måske kan man se et vejnavn og sådan kommer vi nærmere, hvor et billede skal hen, forklarer Hanne Jensen.

Annonce

At bevare fortiden for fremtiden

Efter at de mange kuverter er blevet sorteret, bliver de sendt til de arkiver, de hører til i. Det vil sige, at et billede eller en udklippet artikel, som har med Tved at gøre, kommer til at blive opbevaret og digitaliseret af en frivillig på Tved Sogns Lokalhistorisk Forening. I alt er der ni lokalarkiver som hver stiller med en frivillig til det store arbejde og netop frivilligheden og lysten til arbejdet er afgørende.

Arne Norsk Nielsen, Hanne Jensen og Betty Olsen dykker ned i arkivskufferne. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Grunden til at sådan noget er både spændende og vigtigt at bevare, er, at det giver et øjebliksbillede af en tid. Det medvirker til, at folk om 100 år også kan se, hvordan deres lokalsamfund har udviklet sig. Det handler i virkeligheden om, at man bevarer fortiden for fremtiden, siger Arne Norsk Nielsen.

Han bliver bakket op af Hanne Jensen.

- Ja, og så er det sjovt for mange at kunne lære noget om deres slægtshistorie. Og vi ved, at der er folk, som sidder og følger med i de her ting. Vi havde en oplevelse, hvor en mand kontaktede os angående et billede, han havde set i arkivets database. Det fremgik ikke, hvem det var på billedet, men der kunne han så forklare, at det var ham med det røde slips. Han sad i Thailand og havde set det på internettet, så det er altså noget som har folks interesse, forklarer Hanne Jensen.

Når billeder og udklip er blevet digitaliseret, vil de være tilgængelige online for alle med interesse i deres lokalhistorie.

Annonce

Det handler om mennesker

Arbejdet er først lige gået i gang. Alligevel er der allerede nu 14 rækker med navne på byer i Svendborg Kommune. Betty Olsen var hurtig til at foreslå en rækkefølge og har sørget for et foreløbigt systemt i sorteringen.


Sådan et arkiv her kan være med til, at folk i højere grad bliver husket og det er vigtigt. Alle mennesker fortjener at blive husket.

Arne Norsk Nielsen


- Svendborg er første bunke og indtil videre også den med flest kuverter. Så kommer alle de andre omkringliggende byer i alfabetisk orden og til sidst en såkaldt blandet bunke. Det sker jo, at der er materiale, vi ikke kan placere, men smides ud skal det ikke, fortæller Betty Olsen.

Arne Norsk Nielsen har netop fundet en skuffe som udelukkende består af billeder fra gamle film og serier. Da det ikke er det hovedsaglige fokus for arbejdet, går han videre til en anden.

- Det handler jo om mennesker fra området her. Vi møder alle sammen mange forskellige personer gennem vores liv. Sådan et arkiv her kan være med til, at folk i højere grad bliver husket, og det er vigtigt. Alle mennesker fortjener at blive husket, siger Arne Norsk Nielsen.

Det er kuverter som disse der fylder i metervis af arkivskabe i kælderen hos Fyns Amts Avis. Foto: Katrine Becher Damkjær

Hvor længe arbejdet vil vare, er noget nær umuligt at spå om. 80 skuffer proppet med kuverter bliver til mange hundrede, hvis ikke tusinde, kuverter som skal tjekkes og sorteres. Men det vigtigste er også, at det bliver gjort ordentligt.

- Det, at vi bare kommer i gang, er afgørende. Blandt andet fordi det er så omfattende en proces alene med sorteringen. Når det er klaret starter selve digitaliseringen, som også er en krævende opgave, så helt overordnet er det bedste, der kunne ske, faktisk bare at gå i gang, siger Kirsten Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce