x
Annonce
Leder

Fyns Amts Avis mener: Tænk på dem i forreste linje

Vi håber, at I - som vi - vil sætte pris på deres bidrag.

Den uge, vi nu er i starten af, vil vise os, hvor slemt vi og Danmark bliver ramt af corona-krisen. Nu handler det ikke længere primært om økonomiske aspekter, men om hvad det er for en udvikling, vi kommer til at se inden for sundhedsvæsenet. Helt konkret inde på de enkelte stuer på sygehusene. For det er her, nogle af os vil skulle have hjælp, hvis vi får det rigtig skidt af covid-19, og derfor kommer vi formentlig - og desværre - til at holde ekstra øje med, hvad vi kommer til at se her.

Det er en udvikling og nogle scenarier, som de fleste af os ikke kan tænke på, uden at vi straks slår over i: "Men jeg håber ikke, det går så galt her".

Det er her, vi i bekymring og urolig venten vil flytte blikket hen til de folk, der kommer til at stå med opgaven at gøre, hvad de kan for vores - ja, liv og helbred i øvrigt. Det er store ord - store hændelser. Frygtelige scenarier, som vi endda indtil nu har haft rigeligt med at gøre med at kapere og absorbere i forhold til udviklingen i Kina, Italien og Spanien.

Vi har prøvet af bedste evne at skubbe det hen med, at ingen af de lande jo reagerede i tide. Med at ingen af de lande har et sundhedsvæsen, som vi har. Med at ingen af de lande har en årvågen og hurtigt reagerende befolkning som vi har... Men hvad nu, hvis sandheden er og bliver, at vi bliver ramt hårdt også. Selv at blive ramt halvt så hårdt som Italien vil være nærmest ubærligt.

Men det er det, nogle af os nu skal bære. I forreste række til at håndtere krisen står nemlig nogle mennesker, som du og jeg. Mennesker der er uddannet ambulancebehandlere, læger, sosu-assistenter, plejehjemsledere, sygeplejersker - og mange flere, der netop selv kalder sig selv frontmedarbejdere. Det er dem, der nu skal kæmpe kampen ved fronten. Og ja, det lyder som krig. En sundhedskrig, som Frankrigs præsident Emmanuel Macron ovenikøbet kaldte det. Når man ser militærkøretøjer som en del af løsningerne i Italien sidst i sidste uge, så forstår man så udmærket sammenligningen.

Det er voldsomme ting, vi formentlig skal igennem de kommende uger. De fleste af os heldigvis og forhåbentlig på passende fysisk afstand. Men nogle skal møde ind, tage uniform på - og de beskyttelsesmidler der nu er tilgængelige.

Det er afgørende vigtigt, at vi forstår og bakker op om det arbejde, der nu skal ske i sundhedsvæsenet, der allerede nu er under stort pres. Vi vil fra avisens side arbejde for at holde jer bedst muligt informeret om, hvad der sker. Derfor bringer vi nu indimellem historier med "Beretninger fra frontlinjen". Vi lagde i sidste uge ud med en beretning fra ambulancebehandler Christel Black, der kører for Ambulance Syd i Svendborg. Flere beretninger vil følge - også fra andre dele af landet. Vi deler dem med jer løbende på faa.dk.

Og vi håber, at I - som vi - vil sætte pris på deres bidrag. Også deres arbejde med indimellem at beskrive for os, hvad det er for en situation, de arbejder i. Vi sender de bedste tanker til dem - og ønsker alt de gode for dem den kommende tid.

Chefredaktør på Fyns Amts Avis, Rikke Bekker. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Danmark længe leve

Jeg har altid været taknemmelig og stolt over at være født i Danmark. Som pensionist i ”risikoalderen” er min taknemmelighed blevet forstærket i denne alvorlige coronatid. Efter udbringning af et ”leve” er der tradition for, at et ”hurra” følger efter. Et ”hurra” betyder, at man giver udtryk for ”hyldest /begejstring” . Efter min mening er der netop i dagens Danmark god mening i at udbringe adskillige ”hurra'er”. Først og fremmest til regeringen med statsministeren, finansministeren og sundhedsministeren i spidsen. De trådte i karakter med en meget hurtig indgriben - såvel for sundheden sundheden som med økonomiske tiltag. I samme forbindelse skal også roses det samlede folketing, som fra yderste venstre til yderste højre har udvist stor ansvarlighed. Det er demokrati og solidaritet i bedste danske forstand. ”Hurra” sendes også til de dygtige og ansvarlige personer vi lige pludselig har fået kendskab til via TV og presse. Fra Sundhedsstyrelsen, myndighederne, faglige organisationer, arbejdsgivere og medarbejdere. Repræsentanter fra stat, regioner og kommuner. Jeg er dybt imponeret af deres viden, energi og samfundssind. Jeg føler mig tryg ved at se – og ikke mindst at lytte til - og efterleve de anbefalinger, vi alle modtager. Sidst et kæmpe ”hurra” til de mennesker, der befinder sig i den såkaldte ”frontlinje”. Mennesker, der udfører et arbejde, som er vigtig for, at så mange som muligt kommer igennem krisen i god behold. Jeg tænker ikke mindst på området sundhed og pleje. Også medarbejdere inden for transport, ”nødvendig” butiksåbning og medie verdenen fortjener ros, - og det samme til de selvstændige og virksomheder, som udviser kreativitet med produktudvikling og nye tiltag for at fastholde sine medarbejdere. Omsorgen for hinanden er stor – frivillige ”tilbyder” sig i stort antal, og jeg er sikker på, at vi kan overføre mange af de udfordringer, vi udsættes for i disse uger til noget positivt, når vi har fået bugt med denne grimme coronavirus. Inden længe vil der komme meninger om mange af de initiativer, der er igangsat, set fra ”bagklogskabens klare lys”. Jeg er sikker på, det ikke vil ændre på min respekt for de forhold, jeg har beskrevet. God påske. Og til alle unge og gamle: Lad os vise sammenhold ved at holde afstand.

Annonce