Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Rubberton-sag underminerer tilliden til Svendborg Kommune

Kultur- og navneredaktør David L. Bernicken. Arkivfoto: Robert Wengler

Hvis tilliden til Svendborg Kommune har lidt et knæk for beboerne rundt om Rubberton-grunden i Høje Bøge-kvarteret, er der ikke noget at sige til det.

En ting er, at grunden går fra at være en forurenet naturgrund til et boligområde, som nogle af naboerne måske gerne havde været foruden. Sådan er det jo, når man bor i en by. Så kan en attraktiv grund gå hen at blive bebygget.

En anden ting er forløbet.

Annonce

I 2018 blev der lavet en ny lokalplan med netop det mål for øje, at grunden skulle omdannes til boligområde. Det er helt efter bogen. Der blev protesteret, justeret i planen, og så blev den godkendt.

Der, hvor det går skævt, er, da den ene dispensation efter den anden bliver givet. Ni dispensationer er der ind til videre givet grønt lys til. I en plan, som blot er tre år gammel. Og naboerne til nybyggeriet er ikke blevet inddraget i det forløb. Afdelingsleder i Svendborg Kommune Rasmus Fristed erkender såmænd også, at forløbet kunne have været bedre.

Det har han fuldstændig ret i.

Det virker grænsende til absurd, at der laves en frisk lokalplan, som så ikke kan overholdes, og at der gives den ene dispensation efter den anden for at imødekomme behov og ønsker fra bygherren, mens beboerne i området må kigge i vejviseren efter kommunal opbakning, oplysning og hjælp.

Selvfølgelig skal Svendborg by udvikle sig. Det er sundt, hvis en by ikke går i stå og hviler i fortiden, og Rubberton-grunden har udgjort et område med et stort uudnyttet potentiale for byudvikling.


En så frisk lokalplan skal man kunne stole på, og kommunen skal sikre, at den bliver overholdt i stedet for at dispensere fra nærmest i flæng.


Det klæder bare ikke Svendborg Kommune at tromle hen over sine borgere og ændre reglerne mere eller mindre efter forgodtbefindende.

Hvis en lokalplan vedtages, må det være, fordi vi så alle kan regne med, at den bliver overholdt. Det skal kommunens borgere og dermed også naboerne til Rubberton-grunden kunne.

Kan vi ikke regne med, at planen gælder for alle, er der jo ingen grund til at lave en lokalplan, holde høringer, udarbejde dokumenter og bruge en masse arbejdstimer på det. Hvis en lokalplan blot fungerer som en slags anbefaling eller som retningslinje, er den knap det papir, den er trykt på, værd, og det er netop det, der er på spil i sagen om Rubberton-grunden.

Lokalplanens værdi er blevet kraftigt devalueret, og det koster voldsomt på tilliden. En så frisk lokalplan skal man kunne stole på, og kommunen skal sikre, at den bliver overholdt i stedet for at dispensere fra den nærmest i flæng.

Det er nok for sent at bede bygherre rage bygningerne ned igen, og nu er der jo også blevet dispenseret, men det klæder ikke Svendborg Kommune at agere så nonchelant og tromle hen over egne borgere.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Vi har haft en stolt tradition for at hjælpe flygtninge

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce