Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener om alkotest ved gymnasiefester: Nødvendigt at sætte ind over for den voldsomme druk

Chefredaktør på Fyns Amts Avis, Rikke Bekker. Foto: Katrine Becher Damkjær

Gennem coronanedlukningerne erfarede man mange ting, blandt andet at den udbredte danske-druk blandt unge faldt markant, og at flere unge oplevede at slippe for det markante sociale pres om at drikke sig plørefuld. Fra weekenden er alle restriktioner væk, og fest-Danmark buldrer derud af for at indhente de tabte fester. Også på dette område lader nogen til at have glemt, hvad vi synes at have lært af coronakrisen.

Men det gælder heldigvis ikke alle steder. For ansvarsbevidste rektorer på nogle gymnasier har tænkt konkrete løsninger på den danske druk, og op til weekenden blev der i flere medier fortalt om tiltaget med alkotest før en gymnasiefest. Helt konkret skulle gymnasieelever på Gladsaxe Gymnasium kunne puste sig til en promille på under 0,5 for at blive lukket ind til gymnasiefesten. Initiativet er taget for at komme de voldsomme og ofte meget våde forfester til livs. For selvom det kun bliver serveret øl til selve gymnasiefesten, så har mange indtaget så store mængder alkohol inden, at det giver reelle problemer.

Det samme initiativ er heldigvis også taget på i hvert fald Svendborg Gymnasium her i vores område. Ved introfesten for nye elever stod rektor Vilbrad med alkotesteren fremme, og der er meget at diskutere og vurdere og overveje i den forbindelse, men forfølgelsen af målet om at stoppe den ukontrollerede druk er stærkt inspirerende.

Annonce

Nogle vil selvfølgelig med rette kunne indevende, at det er formynderisk, og det er jo fuldstændig rigtigt. Men der er netop tale om 16-17-årige, der tydeligt viser, at de har brug for strammere rammer - og jo også om en forældre- og bedsteforældregeneration, der har været med til at skabe den umådeholdne dårlige alkoholkultur, der nærnest har gjort det umuligt at feste uden alkohol. Det er virkelig en svær kultur at sige nej i, og det er godt og nødvendigt, at nogle voksne tager ansvaret og siger fra her. Stor respekt for det.

Indtil de unge selv lærer at få en bedre alkoholkultur, kræver det altså ansvarlige voksne

Så lad os andre bakke op - og lad os samtidig ikke være blåøjede. Selvfølgelig vil nogle unge sikkert forsøge at flytte misbruget til for eksempel hash, der ikke kan måles i alkosten. Og som det allerede er fremført, vil der være kreative forsøg på at smugle hård spiritus ind til festerne, for eksempel som omtalt "skjult" i tamponer... (?!) Indtil de unge selv lærer at få en bedre alkoholkultur, kræver det altså ansvarlige voksne, og mon ikke de voksne også allerede kender smutvejene. Det er mere os andre, der lige skal vågne op og bakke op om en ændring her.

Annonce
Ærø For abonnenter

80-årige Karl Ove fra Ærø kommer snart på landsdækkende tv: - Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle opleve

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunal vejchef sparket ud: Kunne ikke se forskel på dit og mit

Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Svendborg

Helt elektrisk dag: SEF-direktør håber, folk får lyst til at få en varmepumpe eller elbil

Langeland

Klumme om klimabelastning: Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret - selv kyllinger får baghjul

Faaborg-Midtfyn

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Svendborg

Se videoen: Sådan finder du vej ved Ørkildskolen

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Annonce