x
Annonce
Leder

Fyns Amts Avis mener: I krisetider bliver der truffet hurtige beslutninger

Det er ikke alle de hurtige beslutninger, der træffes, som er lige velovervejede.

Danmark er i undtagelsestilstand. Coronavirussen, som har udviklet sig til en pandemi, skaber en ekstraordinær situation, hvor regeringen på det nærmeste har annulleret nogle af vores grundlovssikrede rettigheder, nemlig forsamlingsfriheden og bevægelsesfriheden.

I den ekstraordinære situation, som vel ikke har set sit lige siden 2. Verdenskrig, bliver der taget nogle ekstraordinære beslutninger. De bliver taget primært på regeringsniveau og drypper så videre til kommuner og institutioner og organisationer og private virksomheder. Den enkelte borger og familie må agere derefter.

Det er ikke alle de hurtige beslutninger, der træffes, som er lige velovervejede, elegante eller for den sags skyld strengt nødvendige. Beslutningen om at lukke 4. Maj Kollegiet i Marstal, hvor en række unges studerende bor, virker umiddelbart som en beslutning, der er blevet truffet lige vel snapt.

I hvert fald er der nogle af de unge mennesker, der undrer sig over, at de skulle smides på porten og sendes ud af deres hjem. Og advokat Knud Foldschack, som er kendt for at tale de svages sag, undrer sig da også og mener, det i hvert fald kunne have været håndteret mere elegant. Man kunne have for eksempel opfordret til, at de tog hjem til noget familie på fastlandet i stedet for at udstede et dekret.

Men det er vi i vores gode ret til, siger Marstal Navigationsskoles prorektor, Jan Gudmundsson, for kollegiet er blevet omdannet til skolehjem for unge hf-studerende.

Nuvel. På den ene side er der det principielle i, at lejere bliver sat ud af deres hjem, om der så er lovhjemmel til det eller ej. Og argumentet om, at mange ikke må være forsamlet på ét sted, er også tvivlsomt, da der allerede torsdag kun var en god håndfuld unge mennesker tilbage på 4. Maj Kollegiet.

Men på den anden side er der som sagt tale om en ekstraordinær situation, som fordrer ekstraordinære tiltag. Så lad os ikke dvæle for længe ved kritikken, men lad os i stedet se på, hvordan civilsamfundet kan hjælpe i en sådan situation.

De tre studerende, avisen har talt med, har alle et sted at være, efter at de er draget fra Ærø. Men skulle der være en enkelt eller to, der ikke har et sted at bo, så lad os række ud og bevise, at den sagnomspundne ærøske gæstfrihed kan leve op til sit renommé. Et eventuelt husvildt ungt menneske må hurtigt kunne finde husly et andet sted på Ærø.

Og lad os i det hele taget hjælpe hinanden, hvor vi kan. Det er der allerede fine eksempler på i vores lokalområde, som de tre søstre i Svendborg, der tilbød børnepasning, eller 15-årige Elisa, som tilbød hundeluftning eller indkøb for ældre eller svagelige.

I krisetider står man selvfølgelig sammen, og der kan et lokalsamfund noget særligt.

Anders C. Østerby, lokalredaktørBylinebillede.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Er jeg alene om at opfatte statsministeren budskab nærmest som en ordre?

Læserbrev: Jeg rejste 3. marts til Malaga, Spanien, på fire ugers ferie. Efter en uge startede så de de dårlige nyheder hjemmefra. Den 12. marts så vi på dansk fjernsyn statsministeren fortælle os, og alle danskere, at vi skulle komme os hjem hurtigst mulig. Ikke i panik, men så hurtig det kunne lade sig gøre. Vi havde retur til Danmark den 31. marts, men efter at statsministerens budskab blev gentaget af samtlige ministre, der kom på skærmen, bestemte vi os for at ændre vore billetter og fik omsider plads 19. marts. Vi var af den overbevisning, at vi havde gjort det som gode, lovlydige borgere skal gøre. Vel hjemme og i karantæne kontakter jeg så Top Danmark, hvor jeg har en rejseforsikring, og da fik jeg lidt af en overraskelse. Top Danmark siger, at de ikke vil refundere mine nye billetter, siden det ikke er udstedt evakueringsordre fra Spanien, men kun var en opfordring fra statsministeren. Er det mig, som er helt forkert på den? Når jeg ser på situationen i Spanien i dag, så er jeg overlykkelig over statsministerens budskab, og at vi fulgte hendes besked. Vil Top Danmark virkelig, at jeg skulle sidde i Spanien og afvente min hjemrejse den 31. marts? Er jeg alene om at opfatte statsministeren budskab nærmest som en ordre?

Danmark

Udlejere slår hårdt tilbage mod butikskæder, der nægter at betale husleje

Annonce