Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Chefredaktør på Fyns Amts Avis, Rikke Bekker. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det har været en uge med hjerteskærende fokus på et hjertestop i Parken i lørdags. Mange af os har fulgt Christian Eriksens kollaps med lige dele rædsel, håb og tilbageholdt åndedrag, og heldigvis kunne ugens mest omtalte fodboldspiller onsdag sende en opmuntrende hilsen, som over seks millioner instagram-brugere har takket for med et hjerte retur til Eriksen.

Heldigvis bliver den voldsomme hændelse brugt til også lige at tjekke, hvordan vi egentlig selv ville være i stand til at agere i sådan en situation. Situationen, som mange seere desværre kunne følge alt for tæt på diverse skærme, har samtidig skabt et markant øget fokus på hjertestop og den altafgørende hjertelungeredning i sekunderne og minutterne efter et hjertestop.

Og det er desværre nødvendigt. For hver dag er der i gennemsnit 14 danskere, der falder om med hjertestop. Omkring 5.000 om året. Så det er desværre ikke bare en fjern episode, der sker indimellem.

Annonce

Heldigvis har vi i Danmark fået trænet os som befolkning rigtig godt til at yde den livreddende førstehjælp. Vi skal ikke mange årtier tilbage, før mange ville stå rådvilde omkring et hjertestop – og først og fremmest ville vente på ambulancen. Med fatale følger.


Lad alle os andre bruge lejligheden til også at træne 30-2. 30 tryk. 2 pust. 30 tryk. 2 pust…


Mange har nu lært hjertemassage og træner det jævnligt, det er obligatorisk ved kørekort og derudover er der skabt de fantastiske nye tiltag som Trygfondens Hjerteløbere. En gruppe af førstehjælpere, der landet via en app kan kaldes til et hjertestop, der sker lige i nærheden af der, hvor de er.

Det redder liv – og det gjorde en af hjerteløberne også her på Sydfyn tirsdag morgen. For da gik alarmen. Et medmenneske havde brug for hjælp, hjerteløberen sprang til og blev hjulpet rette sted hen af en kollega. En time senere var de to tilbage på kurset – men som hjerteløber Dennis A. Jørgensen selv fortæller til os: Han måtte lige have en kop kaffe og kigge ud over Svendborg Sund, inden han fortsatte på kurset…

Der er mange mennesker at vise taknemmelighed over for i denne uge. Også alle de over 2000 personer, der på landsplan har meldt sig som Hjerteløbere, siden Christian Eriksens hjerte holdt op med at slå og måtte masseres og stødes i gang. Ligesom den svendborgborgenser, der fik tirsdag morgen fik hjælp fra hjerteløberen.

Lad alle os andre bruge lejligheden til også at træne 30-2. 30 tryk. 2 pust. 30 tryk. 2 pust… Der kan desværre hurtigt blive brug for os – eller brug for at nogen hjælper os.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dybt traumatiseret og vil ikke i skole: 11-årige Jack blev jagtet med en kniv i skoletiden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Se videoen: Ild og dynamit - Svendborgs skovstrategi skudt i gang med sprængning af træer

Svendborg For abonnenter

Ostemand genvalgt som formand for de torvehandlende: Langer kraftigt ud efter socialdemokrat i åbent brev

Langeland

Debat: Langeland er en økonomisk karklud

Fyn

Nu lukker det sidste corona-afsnit i det danske sundhedsvæsen - men det kommer nok til at åbne igen

Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ærø For abonnenter

Nu er der faldet dom i sag om spildevand på Ærø: - Jeg er sikker på, at jeg får ret i sidste ende

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Klimaerhvervsskoler bør være et sydfynsk samarbejde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

Kommunal direktør: Ulykke i naturbørnehave var et hændeligt uheld

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Faaborg-Midtfyn

Mor og datter overtager tank: Vivi stopper efter 38 år på Shell

Navne For abonnenter

Øjebæ i stuen: Skoleleder Kasper Føns elsker sin soundbox og hader at gøre tingene halvt

Svendborg

Gratis mad fra Det Grønne Køkken: Spis løs og støt Knæk Cancer

Annonce