Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Har vi et problem i Svendborg med vores store børn?

Fredag eftermiddag lå resterne af børnetoilettet stadig på fortovet ved Bagergade, hvor unge havde smidt det ud fra en tom bygning på 3. sal. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Børn ned til 13-årsalderen, der bryder ind i en tom bygning, laver hærværk og larmer. Og som en vild finale: Kyler et toilet ud på gaden fra 3. sal.

Det er virkeligheden – opsummeret i sine værste momenter i få sætninger – i Bagergade, hvor det gamle Børnely ligger og venter på at blive til nye boliger. Det er naboerne selvsagt trætte af, og det er da også helt uacceptabelt. Men der et spørgsmål, der trænger sig på: Hvad sker der, siden svendborgensiske børn omkring de 13 år bruger fritiden og sommeren med sådanne besætter-agtige aktiviteter?

Det er folk fra firmaet Manage and Build, der ejer grunden i Bagergade, og som anslår de yngste af de unge til at være i 13 års-alderen. Og det var unge i cirka samme aldersgruppe, som Fyns Amts Avis mødte, da vi i februar besøgte Ærøfærgernes venterum på Svendborg Havn, fordi rummet blev brugt som et slags mødested for byens unge teenagere og gentagne gange tilmed blev hærget.

Annonce

Særligt under coronanedlukningen havde de unge åbenbart intet sted at være, når de gerne ville ud, hvilket så har resulteret i, at de skaber utryghed og endda laver kriminalitet.

Det er et problem, og det kan ikke klares med et simpelt snuptag. Der er ellers simple svar at give på situationen, blandt andet på det mest presserende spørgsmål: Hvad laver forældrene, når børn helt ned i 13-14-års alderen bryder ind i forladte bygninger, måske ryger hash og laver hærværk? Man lever slet og ret ikke op til sit ansvar som forælder, uanset om det så handler om manglende ressourcer eller opmærksomhed. Der er voksne, der skal træde i karakter.


Sættes ind skal der. Forældrene kan passende starte i går


Til gengæld skulle verden så også være gået af lave, hvis de voksne kunne håndtere ungdommen ved at stramme tøjlerne, rynke brynene og sende et alvorligt blik over brillekanten. Og hvis vi skal høre, sådan rigtigt lytte på, hvad de unge selv siger, så har de jo åbenbart ikke et sted at være unge.

- Vi kan jo blive smidt ud over det hele. Så må vi bare rykke det videre til et nyt sted, hvis de kommer, lød det blandt andet fra en af de unge, vi talte med dengang i venteværelset til Ærøfærgerne.

Unge brugte særligt i februar venterummet ved Ærøfærgen som opholdssted, da de ikke kan mødes andre steder. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Det kalder også på rynkede bryn, men af den slags, hvor vi bør tænke os om og overveje, om vi i Svendborg giver de unge de rammer til et ungdomsliv, som en by som vores måske kan forventes at levere.

Det er to modsatte kanter at betragte problemet fra, og virkeligheden er jo nok, at man skal sætte ind fra mindst de to sider. Men sættes ind skal der. Forældrene kan passende starte i går.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nogle dage er her frit lejde, andre dage koster det en plovmand: Bøderegn på tom kommunal græsplæne

Langeland For abonnenter

Lohals Havn trives i bedste velgående: - Det er et ovenud tilfredsstillende resultat

Navne

Jesper Skovhus stiller op til valg: Lige nu bliver Langeland afviklet i stedet for udviklet

Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ærø For abonnenter

Udsigten skifter ejer: Hotellet skal udvides

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Sygeplejerskerne er kede af artikel: - Vi stod på broen, fordi vi har et budskab

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Fyn For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Kultur For abonnenter

På Sydfyn blomstrer musikken: Tom Bjerg mener at musikmiljøet er stærkere end Københavns

Langeland

78-årig ville køre hjem: Borgere holdt fuld kvinde tilbage

Annonce