Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Har vi et problem i Svendborg med vores store børn?

Fredag eftermiddag lå resterne af børnetoilettet stadig på fortovet ved Bagergade, hvor unge havde smidt det ud fra en tom bygning på 3. sal. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Børn ned til 13-årsalderen, der bryder ind i en tom bygning, laver hærværk og larmer. Og som en vild finale: Kyler et toilet ud på gaden fra 3. sal.

Det er virkeligheden – opsummeret i sine værste momenter i få sætninger – i Bagergade, hvor det gamle Børnely ligger og venter på at blive til nye boliger. Det er naboerne selvsagt trætte af, og det er da også helt uacceptabelt. Men der et spørgsmål, der trænger sig på: Hvad sker der, siden svendborgensiske børn omkring de 13 år bruger fritiden og sommeren med sådanne besætter-agtige aktiviteter?

Det er folk fra firmaet Manage and Build, der ejer grunden i Bagergade, og som anslår de yngste af de unge til at være i 13 års-alderen. Og det var unge i cirka samme aldersgruppe, som Fyns Amts Avis mødte, da vi i februar besøgte Ærøfærgernes venterum på Svendborg Havn, fordi rummet blev brugt som et slags mødested for byens unge teenagere og gentagne gange tilmed blev hærget.

Annonce

Særligt under coronanedlukningen havde de unge åbenbart intet sted at være, når de gerne ville ud, hvilket så har resulteret i, at de skaber utryghed og endda laver kriminalitet.

Det er et problem, og det kan ikke klares med et simpelt snuptag. Der er ellers simple svar at give på situationen, blandt andet på det mest presserende spørgsmål: Hvad laver forældrene, når børn helt ned i 13-14-års alderen bryder ind i forladte bygninger, måske ryger hash og laver hærværk? Man lever slet og ret ikke op til sit ansvar som forælder, uanset om det så handler om manglende ressourcer eller opmærksomhed. Der er voksne, der skal træde i karakter.


Sættes ind skal der. Forældrene kan passende starte i går


Til gengæld skulle verden så også være gået af lave, hvis de voksne kunne håndtere ungdommen ved at stramme tøjlerne, rynke brynene og sende et alvorligt blik over brillekanten. Og hvis vi skal høre, sådan rigtigt lytte på, hvad de unge selv siger, så har de jo åbenbart ikke et sted at være unge.

- Vi kan jo blive smidt ud over det hele. Så må vi bare rykke det videre til et nyt sted, hvis de kommer, lød det blandt andet fra en af de unge, vi talte med dengang i venteværelset til Ærøfærgerne.

Unge brugte særligt i februar venterummet ved Ærøfærgen som opholdssted, da de ikke kan mødes andre steder. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Det kalder også på rynkede bryn, men af den slags, hvor vi bør tænke os om og overveje, om vi i Svendborg giver de unge de rammer til et ungdomsliv, som en by som vores måske kan forventes at levere.

Det er to modsatte kanter at betragte problemet fra, og virkeligheden er jo nok, at man skal sætte ind fra mindst de to sider. Men sættes ind skal der. Forældrene kan passende starte i går.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Langeland

Find din nisse i en grenstump

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Hvem skal lave kaffen?

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce