Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Godt nyt med spredningen af smitte-appen

Annonce

Fra den 18. juni har det været muligt for alle med smartphones, der er nyere end Iphone 6S og lignende, at hente appen ”Smittestop”. Det er en app, der er udviklet for at kunne give dig besked, hvis du har været i nærheden af en coronasmittet person – og hvor du så også kan give besked, hvis du selv bliver smittet med corona. Og indtil videre har knap 600.000 brugere hentet app’en og frem til og med sidste uge har 85 personer meldt sig selv som smittede i appen – hvorefter andre kan have fået besked via deres telefon, hvis de har været tæt på en af de smittede.

Der har fuldt forståeligt været stor diskussion om datasikkerheden og selve elementet om ”overvågning” af os borgere. Det er en helt reel og afgørende vigtig debat, for det er klart, at der skal gøres meget for at sætte ind mod coronaens udbredelse og gerne med moderne teknologier. Men det har været af den største betydning, at der netop bliver fundet digitale løsninger, der samtidig fastholder vores anonymitet på alle måder.

Der kan læses mere om Smittestop-appen på hjemmesiden www.smittestop.dk, men kort sagt er det Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut, Digitaliseringsstyrelsen og andre styrelser, der har udviklet appen. Og lige så kort sagt vurderer flere teknologikeksperter, at den version, der kom på gaden for godt 10 dage siden, både er virkningsfuld og tryg at bruge.Det sidste må komme an på en prøve, for det er jo ikke første gang, der i givet fald skulle kunne ske læk af data. Men med den måde, appen nu er konstrueret, så den løbende konstruerer forskellige ID’er, som andre telefoner ”lytter til”, hvis de mødes, virker til at mindske risikoen. For selvfølgelig skal man fortsat kunne frit og anonymt færdes i det offentlige rum, uden at staten nødvendigvis følger hvert et skridt, man tager.

Med også de uafhængige dataeksperters vurdering og det store fælles formål om at få bremset smitten effektivt, så virker det nu som en sikker og effektiv form for smitteopsporing. Og hvis man får en diskret henvendelse i sin app om, at man har været tæt på en coronasmittet – dvs inden for en meters afstand i mindst 15 minutter- så kan man lige så diskret få taget en test og hvis den er positiv: Få fortalt appen, at du er positiv – så bliver der automatisk givet besked til dem, du måske har stået tæt på i køen, på stranden eller færgen/toget/bussen. På den måde er det smart at tage det digitale værktøj i brug. Der mangler bare, at politikerne for alvor lægger arm med techgiganterne, så man ikke behøver det nyeste styresystem i sin telefon for at kunne bruge appen. For lige nu er den største udfordring ved appen: Dem, der ikke bruger den – eller ikke kan bruge den. Og der er plads til godt en million flere, der henter appen for, at vi for alvor kan bruge den til noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

GOG: Han bliver bare ved og ved

Ærø

Brand i container på HCC Bådeværft

Annonce