Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Er det brok eller en borgerret?

Er det bare brok at klage over støj, der spolerer nattesøvnen?

Eller er det en simpel borgerret?

Ja, umiddelbart synes svaret at give sig selv.

For hvis der er regler for, hvornår en kommune må larme, må der også være en indlysende ret at klage, hvis ikke de bliver overholdt.

Men helt så enkelt er det ikke.

I hvert fald ikke efter reaktionerne på historien om den støjplagede svendborgenser Katrine Daugaard at dømme.

I lørdags kunne Fyns Amts Avis fortælle, hvordan Katrine Daugaard og hendes familie flere gange har fået nattesøvnen spoleret af vej- og parkarbejdere, der tager fat på dagens støjende dont med at fjerne visne blade, før fanden får sko på.

Og vel at mærke også længe før kommunens egne regler for støjende arbejde i boligkvarterer tillader dem at gøre det.

Det fik Katrine Daugaard til at henvende sig til kommunen og direkte adspurgt også forklare Fyns Amts Avis om baggrunden for familiens gentagne klager over støj fra vej- og parkarbejdernes maskiner.

Men helt så enkel, som den umiddelbart kunne se ud til at være, var sagen så åbenbart ikke.

Og da slet ikke på Facebook, hvor det var småt med takken til Katrine Daugaard for at stå frem og bede kommunen håndhæve familiens ret til nattero.

For i stedet for med tak løb Facebooks kloak over med nedladende kommentarer.

Når ret skal være ret, var der enkelte, som bakkede Katrine Daugaard op.

Men der var langt flere beskeder til "fruen" om, at "så er man sgu osse sart da. Hvad forventer hun, i en gågade midt i byen. Oooohhh my god".

Og et iøjnefaldende overtal af hånlige bemærkninger med forskellige variationer over temaer som "brok brok, tag noget i ørene og sov videre", "slap af lille dame, de passer jo bare deres arbejde. Hvis de ikke var igang, var det jo også galt" og "Katrine Daugaard, tag en tudekiks ..."

Og ja. Der er selvfølgelig udfordringer i denne verden, som er større end dem, Katrine Daugaard og hendes familie har at tumle med tidligt om morgenen i Gerritsgade i Svendborg.

Men helt ligegyldige er problemer med støj i hverdagen altså heller ikke.

Og nogen grund til ligefrem at håne den, der gør opmærksom på dem og vover at lægge problematikken ud i det offentlige rum, er der slet ikke.

Hvis ikke vi som borgere kan ytre os kritisk om myndighederne og tale om det i det offentlige rum uden samtidig at skulle løbe risikoen for at blive hængt ud i Facebooks gabestok, er det nære demokrati i fare.

Intet mindre.

Så nej. Brok er ikke en borgerret.

Til gengæld bør der ikke være nogen yderligere diskussion om, at dét er adgangen til at indgive en klage, når der - som i Katrine Daugaards tilfælde - er god grund til det.

Annonce

Men helt så enkel, som den umiddelbart kunne se ud til at være, var sagen så åbenbart ikke.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Dengang: Håndskrivende forfatter

Debat For abonnenter

Min Mening: Der er ingen nyheder i dag

Redaktionsmøde: "Vi har et stort problem i dag, redaktør." "Glimrende, hvad venter vi på – ud i marken og research." "Problemet er, at der ikke er noget at researche, der er ingenting sket." "Sludder, selvfølgelig er der sket noget. Nå, men så brygger vi bare lidt videre på dem fra i går." Når jeg tænder for middagens TV2/News til min frokost, bliver jeg tit skuffet over, hvor lidt interessant der egentlig er sket. Og når jeg igen ser aftennyhederne, så er det stadig de samme halvgamle eller uinteressante "nyheder", der skal fylde tiden ud - ingen gule bjælker med "breaking news". Og hvis jeg skifter til en anden nyhedskanal, så er det de samme uinteressante, kedelige indslag. Man fornemmer i oplæsernes søvnige tonefald, at det bare skal overstås. Pludselig lyder stemmen lidt mere begejstret, når de vender sig mod vejrværten i håb om, at han/hun kan bibringe seerne lidt oplivelse. "Med lidt held kan solen måske titte frem på Bornholm i morgen eftermiddag. Og når vi kigger tilbage på oktobervejret, kan vi desværre ikke finde nogle interessante rekorder i denne omgang." Gaaab. Øv, for en kedelig omgang. Og her troede jeg, at verden var rent af lave; hvad med krigene i Mellemøsten? Hvad med klimaet? Hvad med regeringen? Hvad med brexit? Måske har de alle bestemt sig for at holde en fridag og fredeligt sat sig ned og drikke en kop kaffe. Tænk, hvis de en dag sagde i nyhederne: "Vi skal beklage, at vi stort set ingen nyheder har at bringe i dag. Alle nyhedsudsendelser vil blive afkortet med ti minutter, hvor vi i stedet sender nogle gamle Gøg&Gokke-film." Det kunne da være fedt. "Børn bevæger sig for lidt" var dagens store nyhed forleden. Og det er selvfølgelig lærernes skyld, fordi de ikke lever op til kravene i folkeskolereformen om, at børn skal have en times motion hver dag. Jubiii, endelig lidt civil ulydighed fra deres side. Med halve timers mellemrum sprang denne sætning frem hele dagen i både tv-nyheder og radioaviser: "Børn bevæger sig for lidt." Hvor mange voksne motionerer lige en hel time hver dag? Man kan jo bare slukke, vil du nok sige. Ja, selvfølgelig kan man det, men når nu vi alle betaler for det, så vil man da også gerne have noget kvalitet for pengene. Det kan vel også være et godt tegn, at der ikke er sket de store katastrofer og ødelæggelser ude i verden. Ja, det er til gengæld en god nyhed, men trist, at det altid skal være alt det farlige og ulykkerne, der sælger bedst. "Klimakatastrofen er afblæst. FN og forskerne har taget fejl, temperaturen falder igen, og havet stiger ikke som forventet." "25 folkeskoler har taget ved lære af friskolerne. De har indført morgensang hver dag i stedet for de nationale test." Se, dét ville da være nogle herlige positive overskrifter. Men er der mon nogle medier, der turde bringe dem?

Annonce