Annonce
Ærø

Fyns Amts Avis inviterer til valgdebat om bryllupsturismens fremtid

Der er blevet langt færre bryllupper på Ærø siden nytår. Fem fynske folketingskandidater diskuterer fredag den 31. maj, hvordan krisen skal løses. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Fyns Amts Avis inviterer til debatmøde med børne- og socialminister Mai Mercado (K), Søren Hillers (R), Kim Aas Christensen (S), Karsten Hønge (SF) og Ole Pedersen (V) for at høre, hvad de fem fynske folketingskandidater har tænkt sig at gøre for at redde den ærøske bryllupsturisme.

Ærø: Det spidser i alvorlig grad til for den ærøske bryllupsturisme. Men nu har flere politikere meldt sig på banen for at redde, hvad reddes kan, ved at nedlægge den centrale prøvelsesenhed, der siden nytår har stået for at udstede bryllupstilladelser. En dramatisk løsning på et stort problem.

Fyns Amts Avis har sat en række centrale politikere i stævne for at debattere, hvad der skal gøres for at rette skibet, inden det er for sent, og der sker uoprettelig skade på Ærøs erhvervsliv.

Debatten kommer til at foregå på Landbogården i Ærøskøbing på næste fredag, hvor alle, der møder op, kan skyde på politikerne for at høre, hvad netop de har tænkt sig at gøre.

Fyns Amts Avis har placeret fem politikere i skudlinjen:

  • Mai Mercado, Det Konservative Folkeparti, børne- og socialminister i den nuværende regering med ansvar for den nye ægteskabslov, opstillet i Odense.
  • Søren Hillers, folketingskandidat for De Radikale opstillet i Faaborg-Ærø-kredsen og medlem af Faaborg-Midtfyn Kommunalbestyrelse.
  • Ole Pedersen, folketingskandidat for Venstre også i Faaborg-Ærø-kredsen og ligeledes medlem af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn.
  • Kim Aas Christensen, folketingskandidat i samme kreds for Socialdemokratiet og også kommunalbestyrelsesmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune.
  • Karsten Hønge, medlem af Folketinget for SF og kandidat til både Folketinget og i Europaparlamentet opstillet i Svendborg-Langeland-kredsen.

Hvis du vil deltage i debatten, skal du blot møde op på Landbogården, Vestergade 54 i Ærøskøbing fredag 31. maj kl. 15. Der er plads til 140 deltagere, og pladserne fordeles efter ført-til-mølle-princippet. Debatten styres af lokalredaktør Anders C. Østerby og varer en time.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flere politiske legekammerater søges på Ærø

Det er gået nogenlunde som ventet, men det gør ikke udfordringen mindre for Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S). Hans ellers jævnt sikre flertal smuldrer, og nu viser det sig meget tydeligt, når der skal træffes tætte beslutninger i kommunalbestyrelsen. Den korte version er, at borgmesteren og hans allierede løber ind i politiske øretæver, fordi de kommer i mindretal. Det gør de, fordi den tidligere socialdemokrat Jens Weiss bruger sit frie mandat, og nogle gange betyder det altså, at han stemmer imod den gruppe, han egentlig er en del af. Situationen skaber problemer for borgmesterpartiet, der jo i forvejen er temmelig vingeskudt, fordi to af fire medlemmer har forladt partiet. Reelt kan det de kommende to år betyde, at Ole Wej Petersen bliver låst i borgmesterrollen, fordi hans handlemuligheder er voldsomt indskrænkede. Er der blot et medlem af konstitueringsgruppen, der stemmer imod Socialdemokratiet, er der overhængende fare for, at borgmesteren ikke kan gennemføre den politik, han ønsker. Der findes ikke en løsning, som er ligetil, men Ole Wej Petersen har brug for nye venner i kommunalbestyrelsen. Ikke fordi han kommer til at være i lommen på Jens Weiss, men fordi hans handlerum bliver voldsomt indskrænket, hvis Jens Weiss hele tiden sidder med den afgørende stemme. Afstanden mellem de to grupper i kommunalbestyrelsen er til at få øje på, og det vil også kræve, at der sluges en kamel eller flere, hvis borgmesteren hele tiden skal række hen over kløften, men spørgsmålet er, om det dog ikke åbner flere muligheder, hvis der bygges en bro. Erfaringerne med disse mere dynamiske flertal, hvor borgmesterpartiet i videst mulig udstrækning forsøger at samle brede flertal hen over politiske kløfter, er mange. I Svendborg havde den daværende borgmester Curt Sørensen (S) en tilsvarende udfordring i hans regeringstid i 2010-2013. Her stod det tidligt klart, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten var fuld af konflikter, og der gik derfor ikke lang tid, før Curt Sørensen måtte række ud efter især Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det udløste naturligvis også konflikter, men forligene blev landet, selv om de måske ikke var helt så røde, som borgmesteren nogle gange kunne ønske sig. Men sådan er det jo med kompromisser. Ole Wej Petersens borgmestertid har ikke været en badeferie, og der er stadig to års tid tilbage af den og tre budgetforlig, der skal landes. Der bliver altså nok af udfordringer med at samle gode og solide flertal. Derfor kan en af de strategiske problemstillinger, han gør klogt i at vie lidt af sin tid til, være, at han overvejer, hvordan han kan skaffe sig flere politiske venner i kommunalbestyrelsen. Ellers kan vejen frem mod næste valg til kommunalbestyrelsen blive fyldt med bump og store huller.

Annonce