Annonce
Debat

Fyns Amts Avis advarer: Den mest deprimerende dag kommer - i morgen

Måske den måde at håndtere sygdom på også kan gælde vinterdepression og generel januar-blues.
Annonce

Vi har hørt om Valentines Day, Black Friday og alle mulige andre mærkedage, der er kommet til os fra vest. Men er vi klar til "Blue monday" - årets allermest deprimerende dag? Den kommer faktisk i morgen, mandag den 20. januar. Hvis man altså køber argumenterne for, at der overhovedet findes en sådan dag...

Og her er de kendsgerninger, der gør, at mange kommercielle interesser i de her dage vil forsøge at slå en klo i os og vores dårlige humør (og træk lige vejret godt ind og hold ud, for der er mange deprimerende facts på vej: 1. Vejret er dårligt. 2. Vi har brugt alle pengene - og lidt til. 3. Decembers sjove fester er for længst forbi. 4. Lige her omkring slutningen af januar er vi også holdt op med følge og endda tro på vores nytårsforsætter. Det er åbenbart nu her, at vi igen ryger, drikker alkohol, spiser chokolade, ser for meget Netflix og ikke får gået og løbet og trænet nok. På jysk ville man sige, at det er rigtig træls. Og det er måske lige præcis her på den tid af året, at det fynske udtryk "Det går aller'" i sin tid blev født. For vi er også umotiverede og føler ingen trang overhovedet til at handle på noget af det, vi har besluttet os for.

Lyder det altså fra en psykolog, der er i 2004 arbejdede for et rejsefirma for at få et overblik over, hvornår det ville være den bedste dag at købe rejser - hvornår vinterdepressionen var allerværst. Og det er altså i morgen mandag, at vi har Blue Monday også her i landet. Det falder altid på den tredje mandag i januar.

Men altså: Det her er jo en dag, der er opfundet af en psykolog og et PR-bureau for et rejsefirma. Der er intet videnskabeligt i det, og der er garanteret masser af eksperter, der vil tale imod det.

Der er ingen tvivl om, at mange humper sig gennem den her mørke tid af året og flere har en decideret vinterdepression, selvom det jo heller ikke er en decideret officiel medicinsk diagnose. Det skønnes, at 5-10 procent af hele befolkningen lider af vinterdepression.

Noget af det, der nævnes som en lindring af symptomerne, er at være udenfor og bevæge sig. Inspirationen kan findes mange steder - og avisen har i denne uge beskrevet "Vildmandsforeningen", hvor en gruppe syge eller tidligere syge mænd mødes i naturen. Og som vi beskrev det i spalterne: Lytter til bølger, lukker øjnene, mediterer og bruger mindfullness. Måske den måde at håndtere sygdom på også kan gælde vinterdepression og generel januar-blues. I hvert fald virkede det meget inspirerende med de vilde mænds åbenhjertige fortælling om, hvordan de bruger naturen sammen til at få flere kræfter.

Det råd kan vi alle bruge - til kampen mod sofaen. Og hvis intet af det hjælper, så gælder det om at få overstået "Blue monday", for herfra kan det kun gå fremad. Og på tirsdag vil dagen så også være tiltaget med cirka tre kvarter. Hvis man fortsat er i tvivl om det nu er en god ide at forlade sofaen, så giver vi her en af vildmændene, Hans Erik Lindø, det sidste ord i den sag: "Det giver en masse energi, det er næsten ubeskriveligt. Og jeg har det altid virkelig godt bagefter. så godt, at min kone næste ikke kan genkende mig, når jeg kommer hjem".

God søndag - i sofaen eller uden for som vild mand eller vild kvinde.

Ny chefredaktør på Fyns Amts Avis, Rikke Bekker. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce