Annonce
Fyn

Fynbus-direktør om mundbind-krav: Der er nogen, der har holdt sig væk, som nu igen vil bruge bussen

Carsten Hyldborg, direktør for Fynbus.
Carsten Hyldborg, direktør for Fynbus, glæder sig over kravet om mundbind i kollektiv transport. Han medgiver dog samtidig, at at det rejser en række praktiske spørgsmål om blandt andet håndhævelse, som han ikke nu og her kan give svar på, hvordan man løser.
Annonce

Helt overordnet et det godt nyt, lyder det fra Fynbus-direktør Carsten Hyldborg, at der på regeringens Corona-pressemøde lørdag blev varslet et generelt krav om brug af mundbind i alle former for kollektiv transport.

- Det er fint, det kommer nu, siger han og påpeger, at den melding er let at forstå og agere efter og samtidig gør det overflødigt med med lokale fortolkninger af de råd og anbefalinger, der hidtil har været gældende.

Trygt for passagerne

Carsten Hyldborg mener, at det utvetydige krav om mundbind, overordnet set vil gøre det mere trygt for kunderne at vælge at bruge kollektiv transport.


Om der så er nogen, der vil blive væk, fordi de skal have mundbind på? Det tvivler jeg på er tilfældet.

Carsten Hyldborg, direktør i Fynbus


Han forventer, at det kan få nogle af de kunder, der er forsvundet siden Corona-krisen opblussen i foråret, til at vende tilbage.

- Der er nogen, der har holdt sig væk, som nu igen vil bruge bussen, siger han med henvisning til, at der har været tegn på, at især ældre har valgt bussen fra på grund af smitte-frygt.

- Om der så er nogen, der vil blive væk, fordi de skal have mundbind på? Det tvivler jeg på er tilfældet, tilføjer Fynbus-direktøren.

Han oplyser, at passagertallet i dag ligger på cirka 85 procent af, hvad det var, før Corona-krisen nåede til Danmark i marts.

Annonce

Håndhævelsen skal drøftes mandag

Et af de oplagte praktiske spørgsmål, der nu trænger sig på, inden kravet om mundbind næste lørdag træder i kraft, er det om håndhæves i situationer, hvor passagerer ikke efterfølger kravet.

Krav om mundbind i kollektiv transport

Kravet om mundbind eller visir gælder alle passagerer over 12 år.

Nogle voksne vil af helbredsmæssige årsager kunne være undtaget fra kravet om mundbind eller visir.

Kravet omfatter passagerer i busser, tog, metro, letbaner, samt flextrafik, flextur og på bus- og togstationer, metrostationer og ved letbanestoppesteder samt letbane stationer. Kravet omfatter også passagerer i den private kollektive trafik, herunder fjernbusser, færger og privat taxikørsel.

Kravet om enten mundbind eller visir gælder også for medarbejderne herunder buschauffører og billetkontrollører, når de er i kontakt med rejsende/kunder.

Befinder medarbejderne sig i et aflukke, hvor passagerne/kunderne ikke har adgang, f.eks. i førerrummet på et tog, er der ikke krav om at bære værnemidler.

Transportvirksomhederne vil indføre rejseregler om, at rejsende skal bære mundbind i transportmidler og på stationer mv., og vil afvise passagerer der ikke lever op til kravet. Såfremt en passager skulle nægte at forlade transportmidlet, vil det blive håndteret af politiet.

Især i Odense, hvor man typisk stiger ind og ud ad midterdøren og derfor ikke skal forbi buschaufføren, er det noget, som skal overvejes.

For skal buschaufføren handle, eller er det kun kontrollørerne, som er mere vant til at håndtere konfliktsituationer, der skal gribe ind? Og skal bussen køre videre eller afvente, som regeringen umiddelbart lægger op til, at politiet dukker op og fjerner vedkommende, hvis en passager nægter at følge mundbind-kravet?

Carsten Hyldborg har endnu ikke svaret på de spørgsmål, men siger, at de skal drøftes på et møde mandag mellem direktørerne for flere af de regionale trafikselskaber.

Han har også planlagt møde med Fynbus' 10 kontrollører for at få deres input til en fremgangsmåde. Han regner dog med, at langt fleste passagerer af sig selv vil efterleve kravet om mundbind i den kollektive transport.

- Jeg forventer, at folk accepterer, at man gør det (tager mundbind på, red.) af hensyn til ens medmennesker, som er nervøse for at tage bussen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Gratis madordning i børnehaverne og to millioner til løft i ældreplejen: Nu er Ærøs budget på plads

Annonce