Annonce
Fyn

Fyn har tabt pusten: Overhalet indenom på cannabis

Spectrum Therapeutics producerer medicinsk cannabis på Fyn og har i dag 90 ansatte, men endnu er der ikke udsigt til at sælge produkter i Danmark eller eksportere til andre markeder i Europa. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Producenter i Portugal og Spanien har overhalet Dannmark indenom på medicinsk cannabis - nervøse investorer holder igen, lyder det fra branchen, som efterlyser klarhed om forsøgsordning.
Annonce

Der er investeret over en milliard kroner på Fyn til produktion af medicinsk cannabis, mens Danmark blev udråbt som firstmover i Europa.

Den mulighed er dog forpasset, og skal Danmark og den fynske cannabis-valley fortsat være i spil til en central europæisk rolle, så kræver det bedre vilkår for branchen.

- Vi er kørt agterud, det er et faktum, lyder det fra Morten Snede, direktør for Spectrum Therapeutics, der også er formand for Medicinske Cannabisproducenter.


Vi er kørt agterud, det er et faktum.

Morten Snede, direktør for Spectrum Therapeutics


Han peger på, at en canadisk investor har etableret produktion i Portugal og allerede er begyndt at sælge medicinske cannabis-produkter på det tyske marked.

- Der gik en uge, fra de fik tilladelsen, til de begyndte at sende varer til Tyskland, siger han om firmaet Tilray.

Annonce

Forsøgsordning bremser

Anderledes trægt går det i Danmark, hvor cannabis har fået meget stor opmærksomhed og tiltrukket store investeringer. Siden januar 2018 har en dansk forsøgsordning gjort det muligt at udvikle og producere medicinsk cannabis, men endnu er der ikke sendt et eneste dansk-produceret produkt på markedet.

- Og lige nu er der ikke nogen, der investerer i nye produkter, når det tager to år at udvikle, mens der kun er halvandet år tilbage af forsøgsordningen, siger Morten Snede.

Hos Invest In Odense mærker man fortsat en interesse for at blive del af cannabis-klyngen på Fyn, som tæller en håndfuld producerende virksomheder udover Morten Snedes Spectrum og beskæftiger flere end 200 ansatte. Men heller ikke her er der tvivl om, at førerpositionen er tabt for nu.

- Vi er ikke længere firstmover, da producenter fra Portugal og Spanien er på markedet i Tyskland. Men der er en international tillid til Danmark, så når vi først får produkter på markedet, er der stort potentiale for investeringer og arbejdspladser, siger Lone Krogsbøll, der står i spidsen for at tiltrække investorer til området hos Invest In Odense i Odense Kommune.

Hun har bl.a. arrangeret et investor-træf i Dok5000 sidste år, hvor der var stor interesse for at høre om cannabismulighederne på Fyn og i Danmark. Og hun understreger da også, at der fortsat er interesse.

- Vi får bl.a. henvendelser fra laboratori-, test- og analysevirksomheder, som gerne vil til Fyn, men det kræver selvfølgelig, at der findes en branche og virksomheder, de kan arbejde for, siger hun.

Annonce

Længere tid og flere data

Imens er der kun halvandet år tilbage af forsøgsordningen, som udløber ved udgangen af 2021, men endnu har ingen af de syv-otte producenter i Danmark sendt et produkt på markedet. Branchen efterspørger en politisk løsning, så producenterne og de store udenlandske og lokale investorer ikke skal være nervøse for fremtiden.

- Vi efterlyser i det mindste en forlængelse af ordningen og en igangsættelse af opsamling af data fra læger, producenter og myndigheder, så vi kan få lavet en ordentlig evaluering på et senere tidspunkt, hvor vi har egne danske produkter på markedet. Samtidigt så vi gerne, at vi ligesom pharma-området kan indlede en eksport, hvor vi er underlagt de kvalitetskrav og regler, der er i de lande, vi sælger til, siger Morten Snede.

Det gør man bl.a. i Spanien og Portugal, som altså godt kan producere og eksportere medicinsk cannabis til eksempelvis Tyskland, selv om produkterne ikke er godkendt til egne markeder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fyn nærmer sig igen nul nye corona-smittede

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce