Annonce
Søsiden

Fuldrigger-besøg på Ærø: Elever skal på tanker-kursus

Tirsdag kan dette syn opleves igen - skoleskibet Georg Stage under anløb ved nokken overfor færgelejet i Marstal. Billedet er fra Bonavista-festen i maj sidste år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Unge fra skoleskibet Georg Stage får undervisning på Marstal Navigationsskole.
Annonce


MARSTAL: Efter togt til Færøerne, Norge og Tyskland er skoleskibet Georg Stage igen stået ind i dansk farvand.  Fuldriggeren har sejlet et par dage med undervisning og øvelser i bl. a. farvandet mellem Als og Ærø. Tirsdag anløber Georg Stage Marstal.

- Vi skal til Marstal for at holde kursus for vores elever i tankerfamiliarization i samarbejde med Marstal Navigationsskole, siger kaptajn Bjarke Wahlguist. Bag det lange ord ligger undervisning i håndtering og sikkerhed omkring last på tankskibe.

- Det er en tilbagevendende begivenhed, og vi glæder os til besøget, siger rektor for navigationsskolen, Helle Bak Poulsen.

Skoleskibsbesøget i Marstal strækker sig over et par dage. Under opholdet bliver der også tid til at besøge Marstal Søfartsmuseum, oplyser museumsleder Erik Kromann.

Annonce

Om bord på Peking i Hamborg

Georg Stage kommer via Kieler-kanalen fra Hamborg. Her har eleverne besøgt det maritime museum, museumsfragtskibet Cap San Diego og Hamborgs havnemuseum.

Til kajen ved havnemuseet var netop ankommet firmast-barken Peking efter en totalrenovering, før den skal anvendes som museumsskib.

Georg Stages overstyrmand, Helle Barner Jespersen kunne fortælle eleverne, at hendes sejllofts riggerteam for et par år siden stod for tilvirkningen af dele af Pekings stående rig. De unge danskeres arbejde med håndværket var gjort tilgængeligt for publikum i en hal i Hamborg.

Selvom Peking først åbner som museum næste år, fik Georg Stage-eleverne lov til at komme om bord og give en hånd med brasningen af riggens ræer, det vil sige bevæge masternes tværgående bomme ved at dreje på store spil.

Georg Stage-eleverne assisterede i Hamborg med brasespillene på den nyrenoverede firmastbark Peking. Foto: itsfoto/Uwe Delfs Jespersen
Georg Stage-eleverne kom et smut om bord på den nyrenoverede firmastbark Peking ved Hamborgs havnemuseum. Foto: itsfoto/Uwe Delfs Jespersen

- Vi har en del planlagte arrangementer i land, da vi på grund af corona-situationen ikke kan have landlov som normalt. Vi har også indført en række restriktioner for at undgå at få smitten om bord, understreger Bjarke Wahlquist.


- Vi har en del planlagte arrangementer i land, da vi på grund af corona-situationen ikke kan have landlov som normalt.

Bjarke Wahlquist, kaptajn, Georg Stage


Før Hamborg-anløbet var Georg Stage i Esbjerg for at besøge rederiet Esvagt, der er en af de største aftagere af skoleskibets elever.

- Havnen i Esbjerg er også rigtig spændende for vores elever. Den er meget aktiv med alle typer skibe repræsenteret og i særdeleshed specialskibene, der bliver brugt i vindmølleindustrien, siger Bjarke Wahlquist.

- Vi har indført en række restriktioner for at undgå at få corona-smitten om bord, siger Bjarke Wahlquist. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Fra Marstal til Christiansø

Fra Marstal stikker Georg Stage bovsprydet mod Christiansø og holder sig resten af togtet i dansk farvand.

Skoleskibet runder derefter Helsingør, hvor det skal deltage i en øvelse med færgerederiet Forsea.

Videre går sejladsen mod Holbæk. Her skal eleverne bl. a. se Bonavista af Marstal, renoveringen af Anna Møller af Svendborg samt Holbæks nye Kystliv-center.

Undervejs mod eksamen i Nakskov gør Georg Stage også fast i bl. a. Grenå med besøg på motorsamlingen og i Ebeltoft ved fregatten Jylland.

Georg Stages aktuelle togt startede fra skoleskibets base ved Holmen sidst i juli. Togtet afrundes med værkstedsskole og brandskole samme sted.

Elverne afmønstrer som ubefarne den 4. december.

Skoleskibet Georg Stage - nyrenoveret og verdens mindste fuldrigger. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Reform giver Merete og Claus fra Humble 6500 kroner ekstra: Nu bliver der råd til mere af det sjove

Bagsiden

Pletskud: P-skiven duer ikke

Annonce