Annonce
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) varsler tiltag, som skal medvirke til, at coronakrisen ikke rammer lige så skævt som finanskrisen, der ramte land- og yderkommuner særligt hårdt på beskæftigelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) lover konkrete tiltag, som skal sikre mere vækst i land- og yderkommuner efter coronakrisen. Til sommer kommer der blandt andet hjælp, der skal rette op på tabet på turismen i landdistrikterne, fortæller ministeren, der dele organisationers frygt for, at coronakrisen vil kunne skævvride Danmark.

Politik: Der vil blive præsenteret tiltag, som særligt tilgodeser landdistrikterne, når der skal rettes op på dansk økonomi under coronakrisen. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) til avisen Danmark, efter Landbrug & Fødevarer, Landdistrikternes Fællesråd og tænketanken Cevea i tirsdagens avis advarede om, at coronakrisen vil skævvride Danmark, hvis der ikke laves konkrete tiltag rettet mod land- og yderkommuner.

To nye analyser fra henholdsvis Cevea og Landbrug og Fødevarer viser, at land- og yderkommunerne klarede sig væsentligt dårligere gennem og efter finanskrisen end bykommunerne, og det vil gentage sig, hvis der ikke kommer særlig hjælp fra Christiansborg, frygter organisationerne. Men hjælpen skal nok komme, lyder meldingen fra erhvervsministeren.

- Vi må ikke glemme landdistrikterne, når vi kommer på den anden side af coronakrisen. Derfor må vi ikke begå samme fejl, som man gjorde under finanskrisen, hvor det både var landdistrikterne, men også ufaglærte danskere, som måtte betale en høj pris i lang tid for, at der havde været krise i vores samfund. Derfor er vi meget opmærksomme på landdistrikterne, siger Simon Kollerup.

Organisationerne efterlyser konkrete tiltag, som direkte skaber mere vækst i land- og yderkommuner sammenlignet med landets øvrige kommuner. Kommer der tiltag, som specifikt er adresseret til at skabe mere vækst udelukkende i land- og yderkommuner?

- Der vil være tiltag blandt de mange tiltag, som skal tages for at hjælpe hele Danmark ud af coronakrisen, som vil have stor effekt i landdistrikter og yderområder, og som derfor er mere målrettet hjælp til dem. Og det vil vi komme nærmere ind på, i takt med at vi begynder at introducere egentlige genopretningsplaner, siger Simon Kollerup, der bakker op om landdistrikterne, landbruget og Ceveas ønske om, at eksempelvis arbejdspladser og investeringer i den grønne omstilling i høj grad bør tilgodese landdistrikterne.

Fem korte om frygten for et skævvredet Danmark

1. Avisen Danmark kunne tirsdag fortælle, at Landdistrikternes Fællesråd, Landbrug og Fødevarer og tænketanken Cevea advarer om, at coronakrisen risikerer at skævvride Danmark yderligere.

2. Frygten er baseret på to analyser, der viser, at land- og yderkommuner blev hårdest ramt på beskæftigelsen efter finanskrisen, der ramte Danmark i 2008.

3. Den ene analyse, som er foretaget af Cevea viser, at den private beskæftigelse målt på antal fuldtidsansatte i gennemsnit voksede med 7,5 procent på landsplan, men kun med 2,2 og 3,3 procent i land- og yderkommunerne fra 2010 til 2017.

4. Den anden analyse, som er foretaget af Landbrug & Fødevarer, viser, at bykommuner har skabt flere arbejdspladser, end de tabte i finanskrisen, mens landdistrikterne halter efter. Fra 2008 til 2018 steg antallet af arbejdspladser i bykommunerne således med otte procent, mens de danske yderkommuner tabte 10 procent af arbejdspladserne i den 10-årige periode.

5. Landdistrikternes Fællesråd, Landbrug & Fødevarer og Cevea mener derfor, at regeringen bør præsentere tiltag, som særligt tilgodeser land- og yderkommuner, når dansk økonomi skal genoprettes efter finanskrisen. Ellers bliver der ifølge organisationerne endnu større forskel på land og by.

Fokus på turisme

Simon Kollerup vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke tiltag der vil tilgodese land- og yderkommuner, eller hvornår regeringen præsenterer nye tiltag, som skal sikre, at de klarer sig bedre økonomisk gennem coronakrisen. Men han fortæller dog, at man blandt andet vil se på den hårdt plagede turisme, som blandt andet særligt går ud over nogle af land- og yderkommunerne.

- Jeg kan sige så meget, at sommertid er landdistriktstid, og derfor er vi meget opmærksomme på, hvordan den her sommer også kan blive god for landdistrikterne, for det er her turismen blomstrer, og sæsonspecifikke erhverv i yderområderne nyder godt af, at der er turister og gæster i vores land, siger ministeren, der dog ikke vil uddybe, hvordan man konkret vil forsøge at dæmme op for den manglende turisme.

- Men når jeg siger, at sommertid er landdistriktstid, så er det også fordi, at vi er opmærksomme på, at sommeren skal blive så god, som den kan blive, selvom der ikke vil være det samme antal turister. Derfor vil vi også se nye tiltag i løbet af sommeren, siger Simon Kollerup.

Regeringen vil fredag præsentere en plan for åbningen af de danske grænser. Simon Kollerup ønsker ikke inden da at forholde sig til regeringens holdning til en eventuel grænseåbning.

Annonce

Positiv om melding

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, er positiv over for ministerens udmelding, selvom der ikke er kommet nye konkrete tiltag på bordet, som særligt hjælper land- og yderkommunerne.

- Men det er positivt at ministeren kommer med de meldinger og er lyttende over for, at vi kommer med behov på landdistrikternes vegne, som bliver taget godt imod. Og så er det positivt at han vil være med til at lave tiltag rettet mod landdistrikterne og allerede er i gang, siger han.

Også Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Jens Kristian Skibby, fortæller til avisen Danmark, at han mener, at der skal særlig hjælp til land- og yderkommuner, når der skal rettes op på de økonomiske konsekvenser af coronakrisen. Uden dog selv at have et konkret bud på, hvordan det skal gøres.

- Man må lave en brainstorm over, hvilke initiativer der kan være på spil, så landdistrikter bliver forholdsvis mere tilgodeset i forhold til den genopretning, der skal i gang, siger han.

Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Danmark

Brancheforening: Forbud mod engangsplast er ikke godt nok - der skal større fokus på genbrug

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce