Annonce
Fyn

Frygten kommer snigende

Annonce

Den ellers lettede stemning i stemning i fynsk erhvervsliv er kommet under pres. Første runde i coronakrisen i foråret med total nedlukning fik ikke så barske konsekvenser for mange virksomheder som frygtet. Men her i anden runde med stærkt stigende smittetal er pessimismen vendt tilbage på direktionsgangene.

En ny undersøgelse fra Erhvervshus Fyn viser, at de fynske virksomheder i gennemsnit regner med, at omsætningen for 2020 falder med 10 procent for året 2020 sammenlignet med i fjor. Verden så lysere ud i juli-undersøgelsen, hvor det forventede dyk kun lå på to procent.


For mange er det ikke godt at gøre hjemmekontoret til den nye normal.


Meget kan klares digitalt, og denne krise har givet virksomhederne et digitalt kvantespring, som vi får gavn af fremover. Men undersøgelsen udstiller også, at der er grænser for digitaliseringen. Det er stadig vigtigt at komme ud og møde nye kunder ansigt til ansigt, montører skal ud og skrue på de maskiner, fynske virksomheder har solgt til udlandet, og ansatte har oplevet et kæmpepres ved at skulle arbejde hjemmefra.

Det giver plads til en snigende frygt. Ellers som pensionsforsikringsselskabet PFA formulerede det i dagbladet Børsen fredag: Der står mange problemer i skyggerne. Ud over den økonomiske pessimisme i virksomhederne kommer ledelserne også til at tage hånd om medarbejdere, som døjer med angst, stress, isolation, ensomhed og depression. Vi bliver nødt til at hjælpe hinanden med at sikre den mentale sundhed og undgå, at nogle af os sidder og føler sig alene, undværlige og glemt.

Lad os håbe, at de nugældende restriktioner hjælper på smittetallet, og at de bebudede vacciner snart kommer i spil. Trods det må vi indstille os på, at der bliver en hel del mentalt og økonomisk oprydningsarbejde omme på den anden side. Vi kan digitalisere og automatisere en masse, men krisen har også lært os, at kolleger på en arbejdsplads ikke kan undværes.

I undersøgelsen regner ikke mindre end 84 procent af de fynske virksomheder med, at der skal bruges mange flere penge på at digitalisere og automatisere. Det er helt sikkert godt for konkurrenceevnen, og kan samlet set give flere arbejdspladser. Men husk venligst at give de ansatte rum til at mødes. For mange er det ikke godt at gøre hjemmekontoret til den nye normal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Sundhedshus i Vester Skerninge pakker sydfrugterne: - Vi mister noget, der har været her i flere generationer

Annonce