Annonce
Svendborg

Frustrerede Janne undrer sig: Hvorfor er det så svært at få et vejbump?

Janne Søndergaard er træt af, at der bliver kørt så hurtigt foran hendes hus på Bjernemarksvej. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.
Bilerne suser forbi Janne Søndergaards vindue med en hastighed på langt over de tilladte 50 kilometer i timen. Hun ønsker sig et vejbump, men det er ikke så let at få, så nu vil hun have svar på, hvorfor det skal være så svært at få lavet trafiksikkerhedsforanstaltninger.

Tåsinge: På vejstrækningen foran Janne Søndergaards hus på Bjernemarksvej må man køre enten 50 eller 60 kilometer i timen, fordi hendes hus er placeret lige ud for Vindebys byskilt. Det gør dog ikke den store forskel, om der står 50 eller 60 på skiltene, for ifølge Janne Søndergaard brager folk af sted med 80-90 kilometer i timen - og mere endnu, når de passerer huset.

De høje hastigheder udgør et stort sikkerhedsproblem, mener Janne Søndergaard.

- Der kommer rigtig mange cyklister og fodgængere, men der er hverken cykelsti eller fortov, og vejen er meget smal, så de springer for livet indimellem, siger hun og fortsætter:

Annonce

- Der er en dyb grøft i den ene side, så folk kan ikke engang trække ud. Der burde enten laves nogle vejbump eller lignende, og hvis ikke det, så burde man have en form for cykelsti, så folk kan køre i sikkerhed.

Janne Søndergaard fortæller, at hun har været i kontakt med Svendborg Kommune om de trafikale udfordringer ved hendes bopæl, men det førte ikke til noget.

- Kommunen siger, at det er for dyrt. Vi har haft trafiktælling et par gange, men vi får ingen tilbagemeldinger. Naboen har også forsøgt at kontakte kommunen tidligere, men hun siger, at man lige så godt kan opgive, for man får ikke noget ud af det, fortæller Janne Søndergaard.

Mange ønsker vejbump

Problematikken med de hurtigtkørende biler har fået Janne Søndergaard til at kontakte avisen med spørgsmålet om, hvorfor det er så svært at få lavet trafiksikkerhedsforanstaltninger.

- Vi ser det jo mange steder i byen. Folk kører så stærkt, at det er livsfarligt, når der kommer børnefamilier og andre gående. Jeg kan ikke forstå, at der ikke bliver gjort mere ved det, lyder det fra Janne Søndergaard.

Vi har inddraget et stykke af vores egen grund til at lave en sti, hvor folk kan gå trygt. Vi har en fold ned mod Vindeby, hvor vi har lavet Pærestien, som går på indersiden af det hegn, der vender ud mod vejen. Der kan folk gå i sikkerhed og fred for trafikken.

Janne Søndergaard

Mikkel Kristiansen, trafiksikkerhedsadministrator i Svendborg Kommunes Trafik og Infrastrukturafdeling, forklarer, at der er mange ting, der skal tages hensyn til, når man skal lave en trafiksikkerhedsforanstaltning.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der ønsker vejbump eller andet, men budgettet i vores afdeling er ikke så stort, at vi kan opfylde alle ønskerne. Hvis sagerne ikke er særlig grelle, eller det er et meget dyrt tiltag, så overgår sagerne til politikerne, som råder over flere penge, end vi gør, forklarer Mikkel Kristiansen.

Annonce

Sådan gør du

Trafiksikkerhedsadministratoren forklarer, at hvis folk vil have trafikchikaner eller bump, så er første skridt at sende en mail til ti@svendborg.dk. Herefter forholder kommunen sig til forespørgslen ud fra et fagligt perspektiv.

- Hvis der er helt åbenlyse ting, som gør, at det ikke kan lade sig gøre med vejbump eller lignende, så bortfalder forespørgslen. Det kan for eksempel være, hvis hastighedsgrænsen er over 50 kilometer i timen på strækningen. Der etablerer man ikke vejbump, fordi det er for farligt at gennemkøre et vejbump med over 50 kilometer i timen. Der er faktisk ikke særligt mange mindre tiltag, man kan lave, hvis hastighedsgrænsen er højere end 50 kilometer i timen, fortæller Mikkel Kristiansen.

Hvis kommunen vurderer, at det er en god idé, og der ikke er noget fagligt, der spænder ben for det, så vil Svendborg Kommunes Trafik og Infrastrukturafdeling lave en trafiktælling, som skal vise, om det er et reelt problem. Herefter vurderer afdelingen, om de kan løse problemet med de midler, den har til rådighed.

- Det skal være et meget stort problem, før vi løser det af egen lomme, fordi et vejbump koster i omegnen af 40.000 kroner per styk, forklarer Mikkel Kristiansen.

Hvis problemet ikke bliver løst af Trafik og Infrastruktur, kan det ryge videre til Teknik- og Erhvervsudvalget, såfremt at Trafik og Infrastrukturafdelingen vurderer, at der er grundlag for at lave trafikale ændringer.

- Alle ønskerne fra rundtomkring i kommunen bliver skrevet på en liste, som politikerne ser hvert år i februar. Her vurderer de, hvilke ønsker der skal opfyldes. Vi tilbyder, at et ønske kan stå på listen til tre udvalgsmøder, og derefter bliver det slettet, forklarer Mikkel Kristiansen, der også fortæller, at fortove og cykelstier er for store projekter til, at Trafik og Infrastrukturafdelingen kan løse dem. De sager ryger også videre til politikerne.

Annonce

Kan selv betale

Det er langt fra kun Janne Søndergaard, der har et ønske om at få lavet tiltag, der sænker hastigheden, så det bliver mere sikkert for cyklister og fodgængere at færdes i Svendborg Kommune. Tilbage i februar 2021 bragte Fyns Amts Avis en artikel om, hvordan kommunen havde åbnet op for, at borgerne selv kunne betale for vejbump eller andet, hvis kommunen ikke ville betale for det.

Der blev åbnet op for den løsning, fordi kommunen hvert år får flere hundrede henvendelser fra borgere, der ønsker trafikale ændringer på deres vej.

Mikkel Kristiansen fortæller, at løsningen blev lavet, fordi der er nogle ønsker, der aldrig vil blive prioriteret, og derfor skulle folk selv have mulighed for at opfylde dem.

- Kommunen skal stadig godkende forslaget. Hvis vi ikke godkender det, kan de ikke lave det, selvom de selv betaler, siger Mikkel Kristiansen.

Hos Janne Søndergaard har man valgt at tage sagen i egen hånd for at skabe mere tryghed, når man færdes på Bjernemarksvej.

- Vi har inddraget et stykke af vores egen grund til at lave en sti, hvor folk kan gå trygt. Vi har en fold ned mod Vindeby, hvor vi har lavet Pærestien, som går på indersiden af det hegn, der vender ud mod vejen. Der kan folk gå i sikkerhed og fred for trafikken. Det er fuldstændig uforsvarligt, at folk skal gå med små børn ude på den vej, for der går rigtig mange børn her, fortæller Janne Søndergaard.


Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

Gudstjenester

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Annonce