Annonce
Langeland

Frivillige langelændere hædret med pris

I år løb hele to langelændere med kommunens "Frivillighedens Pris". Her overrækker viceborgmester Lisa Pihl Jensen (S) prisen til den ene af de to, Eva Hansen. Foto: Jan Pihl
Langeland Kommunens "Frivillighedens Pris 2019" gik i år til ikke bare én men to frivillige langelændere

LANGELAND: Hvert år uddeler Langeland Kommune "Frivillighedens Pris" til en frivillig, der i løbet af året har gjort en særlig indstats indenfor sit område af frivillighedens verden. Udover hæderen følger en check på 5.000 kroner med prisen.

I år måtte to personer dele prisen. Den ene af de to er Eva Hansen. I indstillingen lyder det, at hun påskønnes for sit frivillige arbejde med og indsats for beboerne på Rudkøbing Plejehjem. Samtidig med at hun på vegne af Røde Kors Nørkleklub finder tid til at strikke tøj til udsatte mennesker i katastroferamte områder.

Hun deler prisen med Olga Serdarevic, som hædres for sit mangeårige arbejde med integrationen af flygtninge, ligesom hun lægger kræfter i bestyrelsesarbejdet for den lokale Røde Kors-afdeling.

Viceborgmester Lisa Phil Jensen (S) overrakte prisen i forbindelse med "frivillig fredag" 27.september. Olga Serdarevic var dog forhindret i at deltage, hvorfor Røde Kors modtog prisen på hendes vegne.

Annonce

Frivillighedens Pris

Prisen er en del af "Handicap-og Frivillighedensprisen", som siden den blev indstiftet af kommunens sundhedsudvalg i 2014 har hædret de frivillige på Langeland og Strynø.

Alle har mulighed for at indstille både enkeltpersoner eller foreninger til prisen.

Det er et udvalg sammensat af repræsentanter fra kommunens sundhedsudvalg og Frivilligcenter Langelands bestyrelse, der finder vinderen.

For at blive indstillet skal personen eller foreningen opfylde ét eller flere af følgende kriterier:

  • Skabt øget opmærksomhed omkring frivilligt socialt arbejde
  • øget engagementet og virkelysten på området
  • medvirket til at styrke livskvalitet og trivsel for en gruppe af borgere på Langeland
  • skabt opmærksomhed omkring en overset udfordring i lokalsamfundet
  • skabt nyskabende aktiviteter på området for frivilligt socialt arbejde
  • fremmet samarbejde inden for det frivillige sociale område.

Kilde: Langeland Kommune

Svært uden de frivillige

Formand for Frivillighed Center Langelands bestyrelse, Jesper Holst, er glad for, at Frivillighedens Pris igen i år kunne uddeles. Med prisen sættes et vigtig fokus, mener han.

- Jeg mener, at det er vigtigt at sætte fokus på, hvad det civile samfund, herunder de frivillige kræfter, kan gøre for fællesskabet. Jeg tror, samfundet vil have det meget svært uden de frivillige kræfter, fortæller Jesper Holst.

I forhold til Frivillighedens Pris så formanden dog gerne, at der var lidt flere indstillinger at tage stilling til. Derfor overvejer han sammen med det de øvrige kræfter bag prisen nu, om det kan gøres lettere for folk at indstille flere frivillige til prisen.

- Over årene har der bestemt være kvalificerede indstillinger nok, men jeg så da meget gerne, at der kom endnu flere til, siger formanden for Frivillighedscenter Langeland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lukker på Toldbodvej og åbner på Lerchesvej: Fakta åbner ny butik ved havnen

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce