Annonce
Svendborg

Friskoler byder ny skole velkommen: - Der er plads til flere i Svendborg

Rasmus Vincent er skoleleder på Oure Friskole, som er presset af underskud og lave elevtal. Alligevel er han ikke nervøs ved udsigten til, at der er planer om at åbne en ny friskole i Tankefuld i det vestlige Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det giver ikke anledning til nervøsitet på fire af Svendborg Kommunes privat- og friskoler, at kræfter arbejder på at åbne en ny friskole i Tankefuld. Der er plads til det, lyder vurderingen.

Svendborg: De byder den nye dreng i klassen velkommen, og de frygter ikke, at han vil ende med at give dem buksevand.

Sådan kan man godt sammenfatte reaktionerne fra nogle af Svendborg Kommunes privat- og friskoler, efter at vi onsdag kunne fortælle, at kræfter arbejder på at åbne en ny friskole i Tipsvænget ved Tankefuld i det vestlige Svendborg i sommeren 2022.

Hatten af

Rasmus Vincent er forstander for Oure Friskole, som ikke har det let for tiden.

I skrivende stund har skolen 62 elever og har kun en enkelt elev skrevet op til at starte i 0. klasse i det kommende skoleår, og desuden står der er underskud på 558.000 kroner på bundlinjen i det senest tilgængelige årsregnskab, som er fra 2019.

Alligevel føler forstanderen sig ikke truet af det nye projekt.

- Geografisk ligger vi jo et godt stykke fra hinanden, og vi er en lokal skole, som henter vores elever i lokalområdet, siger skoleleder Rasmus Vincent, der desuden har noteret sig, at den nye skole er af typen, hvor der hverken er prøver eller karaktergivning, ligesom dens undervisning skal tage udgangspunkt i FN's 17 verdensmål.

- Jeg tænker, at den vil tiltrække et vist segment, mens vi vil tiltrække et andet. Så jeg har ikke set på projektet med andet end faglig interesse, og jeg hilser dem velkommen og tager hatten af for initiativet, siger Rasmus Vincent.

Annonce

Behov for mere friskole

Heller ikke hos Ollerup Friskoles leder, Jakob Ringgaard, er der panik at spore. Uagtet at de to friskoler kommer til at ligge forholdsvis tæt på hinanden.

- Vi har mange elever fra Thurø, Tåsinge og Svendborg by, og det her vil selvfølgelig give noget konkurrence. Men det er ikke noget, jeg er bekymret for, siger han og forklarer, at han har to grunde til at være rolig.

Kort fortalt

En arbejdsgruppe med rødder i det sydfynske skolemiljø arbejder på at åbne en friskole i de nuværende FGU-bygninger på Tipsvænget ved Tankefuld.

Friskolen vil åbne i 2022 med 100 elever. Den arbejder ud fra FN’s 17 verdensmål og bygger på Grundtvigs tanker og værdier. Skolen skal være fri for prøver og karakterer.

Planerne blev præsenteret for gruppeformændene i byrådet i Svendborg tidligere på ugen. Gruppen har samtidig afleveret et konkret ønske om at leje skolebygninger, som kommunen købte tidligere på året, og som bliver ledige til august.

I arbejdsgruppe er blandt andet Mikkel Oldenburg og Michael Thagaard, der begge har en fortid på Fund Friskole i Odense. Fund-skolen åbnede i august 2019, men manglende økonomistyring betød, at den gik konkurs efter et år med et underskud på tre millioner kroner.

- Som jeg forstår det, er vores profiler ret forskellige. Vi har rigtig meget musik, mens deres profil, så vidt jeg kan se, mere er på det håndværksmæssige, siger Jakob Ringgaard, der desuden oplyser, at Ollerup Friskole så at sige har lidt på sidebenene.

- Vi har 50-55 elever til indskrivning de kommende år, og vi kan kun lukke 22 ind. Så jeg tænker ikke, det bliver et problem at fylde op. For mig ser det ud, som om der er behov for en friskole mere i Svendborg, og jeg byder dem velkommen, siger Jakob Ringgaard.

Annonce

Der er plads

På Vester Skerninge Friskole hæfter skoleleder Thomas Visby sig ved, at folkene bag skoleprojektet i Tankefuld er de samme, som stod bag Fund Friskole i Odense. En skole, som på grund af en kuldsejlet økonomi måtte lukke efter et år.

- Hvis deres setup minder om det i Odense, så udnytter de lovgivningen til det yderste i forhold til at lave en skole, der er meget anderledes. Og jeg tror, der er plads til det i Svendborg, siger Thomas Visby.

På Vester Skerninge Friskole er ventelisten en form for forretningshemmelighed, fortæller skolelederen, som dog oplyser så meget, som at den er "meget robust".

- Så jeg ryster ikke i bukserne over, hvis der kommer en ny. Vi kan desuden være lidt nonchalante og sige, at 90 procent af vores elever bor inden for cykelafstand af skolen, siger Thomas Visby, der ønsker folkene bag skoleprojektet i Tankefuld held og lykke.

- Jeg kan godt lide, at der er skolemangfoldighed, så forældrene kan kigge rundt og vælge, hvad der giver god mening for dem, siger han.

Annonce

Fint med forskellighed

Samme standpunkt indtager Michael Graugaard, der er skoleleder på privatskolen Haahrs Skole i Svendborg.

- Vi tænker, at det er fint med forskellighed i de skoletilbud, der er i Svendborg og omegn. Og fordi vi er så forskellige, frygter vi ikke umiddelbart, at den nye skole vil koste os elever, siger skolelederen, der har indtryk af, at interessen for de frie skoler er stigende i Svendborg Kommune.

- Så jeg kan godt forestille mig, at vi kan bære en skole mere, siger han.

Annonce

Ingen kommentarer

Og så er der faktisk lille historie i historien.

En af dem, der arbejder med skoleplanerne i Tankefuld, er Mikkel Oldenburg, som lige nu er ansat på Oure Friskole, hvor han dels er lærer, dels skal skaffe flere elever til skolen.

Hans rolle i arbejdsgruppen bag den nye friskole vil skoleleder Rasmus Vincent ikke sige meget om.

- Jeg tænker, at jeg vil lade bestyrelsen om at forholde sig til det, siger han.

Du har vel givet bestyrelsen en indstilling?

- Ikke en, jeg vil dele med dig.

Men vi kan vel godt blive enige om, at han er i gang med at starte noget, som potentielt kan underminere hans egen arbejdsplads?

- Ingen kommentarer. Vi lader bestyrelsen forholde sig til det, siger Rasmus Vincent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce