Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fri fugl efter 55 år som frivillig

Jørn Lorenzen kan på ingen måde undvære sine tirsdag formiddage sammen med alle de andre "gamle" badmintonspillere i Forum Faaborg. - De giver mig en glæde, og jeg føler, at jeg er i overskud bagefter, siger han. Foto: Palle Søby
68-årige Jørn Lorenzen slipper nu tøjlerne på tre vigtige poster, blandt andet som formand for Faaborg Badmintonklub og koordinator for Åben Skole. Nu vil han have mere tid til at spille musik og tage på rejse med sin kone, der går på efterløn i december. Men glæden ved at lede +60-holdet i badmintonklubben vil han ikke undvære.
Annonce

Faaborg: Jørn Lorenzen er 68 år og har været frivillig på alle mulige fronter i 55 år.

Så han har ligesom taget sin tørn og kan med god samvittighed sige stop på tre vigtige poster, som han har haft de senere år: Formand for Faaborg Badmintonklub, koordinator for Åben Skole og formand for Faaborg Samvirkende Idrætsforeninger (FSI).

- Nu vil jeg gerne have tid til andre ting. Til børn og børnebørn, til at spille musik og til at rejse med min kone, der nu også går på efterløn, siger Jørn Lorenzen.

- I bund og grund er jeg jo musikuddannet. Jeg spiller accordeon og har spillet saxofon i bigband i 30 år. Jeg vil gerne have tid til at øve selv. Det giver også god hjernetræning - det er også derfor jeg spiller skak, fortæller han.

I skakklubben er han holdleder for det succesrige hold i Fynsserien, og her ser man tydeligt, at Jørn Lorenzen går all-in, når han kaster sig ud i noget. Med sædvanlig grundighed indsamler han oplysninger om kommende modstandere, som han så fodrer de enkelte spillere på Faaborgs hold med.

- Når jeg gør noget, gør jeg det ordentligt. Og vores fynsseriehold fører allerede rækken. Vi har et rigtig stærkt hold og et fantastisk sammenhold. Forklaringen er også, at vi som regel møder fuldtalligt op. Vi har ingen afbud. Eneste gyldige grund er eget dødsfald!

Jørn Lorenzen

Jørn Lorenzen, 68 år.

Uddannet folkeskolelærer fra Haderslev i 1974, med musik og formning som linjefag.

Musikskoleleder i 34 år, først Søndersø Musikskole og siden Nordfyns Musikskole.

Gik på pension som 62-årig i 2013.

2014-2019 formand for Faaborg Badmintonklub.

2016-2019 initiativtager til og formand for Faaborg Samvirkende Idrætsforeninger (FSI).

2016-2019 koordinator for forsøgsprojektet Åben Skole i Faaborg, hvor elever i skoletiden kommer ud og dyrker idræt i foreningerne.

Var initiativtager til og driver på 29. år Musikskolernes Forlag - MUFO - med over 200 bog- og nodeudgivelser.

Har udgivet trilogien "Samarbejdet mellem folkeskole og musikskole", "Foreningsudvikdling i Danmark" og nu senest "Børn og unge i bevægelse" (om Åben Skole i Faaborg).

Bor i Faaborg, gift med Ina Thorsted (63). Hun er 63 år og arbejder som sekretær på Nr. Lyndelse Friskole, men går på efterløn i december. De har hver to voksne børn fra tidligere ægteskaber og har tilsammen fem børnebørn.

Spiller accordeon og saxofon, har spillet i bigband i 30 år.

Leder +60-holdet i Faaborg Badmintonklub.

Holdleder for Faaborg Skakklubs succeshold i Fynsserien.

Blev i 2017 kåret til Årets Faaborgenser.

Annonce

Langt større frihed

Så Jørn Lorenzen slipper ikke helt livet som frivillig. Også tjansen som leder for +60-holdet i badmintonklubbern fortsætter han med. Her er de omkring 30 seniorer, der hver tirsdag formiddag hygger sig med badminton i Forum Faaborg.

- Men nu er der ingen, der forhindrer mig i at tage væk lige pludselig. Jeg kan stå op en morgen og sige: "Hvad har jeg lyst til i dag?" Hvis jeg lige pludselig skal til København, kan jeg bare ringe til Lars Helmark og spørge, om han ikke kan tage badmintonholdet i dag. Sådan vil det være fremover, og det giver mig en langt større frihed.

Når hans kone, Ina Thorsted, går på efterløn i december, vil hun også til at spille på seniorholdet i badminton.

Og så har de også en række rejsedrømme.

- Vi skal snart i gang med at planlægge en rejse til Indonesien sammen med et vennepar. Vi vil også gerne til Grønland og staterne. Hidtil har vi altid været nødt til at rejse i den dyre periode. Nu kan vi tage en uge til Malta for 995 kroner.

Annonce

Det giver mig en glæde

Jørn Lorenzen har de senere år lagt et enormt stykke arbejde i projektet med Åben Skole, hvor eleverne på de to skoler i Faaborg i skoletiden har været ude i idrætsforeningerne og dyrket idræt - med idrætsforeningernes egne instruktører.

Det hele er mundet ud i bogen "Børn og unge i bevægelse - et åben skole-projekt i Faaborg", som nu sendes ud til alle landets kommuner - med anbefaling fra Jørn Lorenzen og borgmester Hans Stavnsager om, at det her er et koncept, der virker.

Samtidig er det Jørn Lorenzens håb, at det kan blive bredt ud til hele kommunen.

Han har siden 2016 brugt, hvad der svarer til trekvart fuldtidsjob på projektet - uden at få noget for det økonomisk.

Hvad giver det dig at lægge så meget energi i sådan noget?

- Jeg skal ikke altid have noget ud af det. Jeg har en glæde ved at gøre det. Jeg har det sådan, at "den, der besidder evnen, har også forpligtelsen". Når jeg kan se, at der er noget, der ikke fungerer, og jeg kan bidrage med det, så vil jeg gerne gøre det, indtil jeg har fået det på plads. Så er der andre, der skal overtage det. Hvad du ikke kan lave på tre år, kan du heller ikke lave på 20 år.

- Hvorfor kommer jeg ind til de her dejlige mennesker om tirsdagen, når vi spiller badminton på +60-holdet? Fordi de giver mig en glæde. Jeg føler, at jeg er i overskud efter sådan en dag. Det er ikke en pinsel eller et arbejde for mig. Jeg er bare hammerglad, når jeg går hjem.

Jørn Lorenzen har på alle mulige fronter været aktiv som frivillig gennem det meste af sit liv. Han fortsætter som holdleder for +60-holdet i badminton her i Forum Faaborg, men slipper nu tøjlerne på flere andre poster. Foto: Palle Søby
Annonce

Ja, jeg kommer til juleklip!

Jørn Lorenzen var med til at forvandle badmintonklubben fra lukningstruet til "danmarksmester i foreningsudvikling". Det var noget af det, der førte til, at han i 2017 blev kåret til Årets Faaborgenser.

- Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for. Men man er ikke noget i sig selv, kun i kraft af andre. Det er vigtigt at holde det for øje. De her gamle på badmintonholdet giver mig noget - men jeg er kun noget i kraft af dem. Ligesom jeg kun blev Årets Faaborgenser i kraft af dem, der valgte mig til det.

Jørn Lorenzen har sat uendelig meget i gang for andre gennem sit liv.

Nu skal han til at være noget mere for sig selv, sin kone, børn og børnebørn.

- Når mit barnebarn Alma på seks år spørger: "Morfar, kommer du over til juleklip?" - så er det skønt at kunne sige: "Ja, det gør jeg".

Jørn Lorenzen har afsluttet det store arbejde med Åben Skole med at skrive en hel bog om projektet. Bogen bliver nu sendt ud til alle landets kommuner, så de kan tage ideen op. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce