Annonce
Svendborg

Frederik fra Thurø har vundet Danmark Rundt i kajak: Jeg måtte til sidst bare sluge slik og marsbarer

På blot 18 kom Frederik Lassen fra Thurø Danmark rundt i havkajak. Han har dermed slået rekorden, der var på 19 dage. Her er han lige kommet i mål ved Flensborg. Foto: Klara Riber Lassen
På bare 18 dage har Frederik Lassen fra Thurø roet Danmark rundt i havkajak. Han har dermed sat rekord og kan nu tilføje endnu en titel til samlingen.
Annonce

Thurø: 19 dage. Det var døgnene Frederik Lassen skulle slå, hvis han skulle gøre sig forhåbninger om at sætte ny rekord i Danmark Rundt i havkajak.

Med tre års erfaring i kajak og et hav af rekorder i forskellige sportsgrene inden for udholdenhed, drog han den 26. juni afsted fra Flensborg og op langs vestkysten for at følge vandet videre omkring Sjælland og ned om Det Sydfynske Øhav.

Her er fortællingen om hans rejse, udholdenhed og sejren.

Annonce

Udholdenhedens mand

Frederik Lassen er 46 år og bor til daglig med sin familie på Thurø. Han arbejder som fysioterapeut, og så har han løbet utallige ekstremløb - fra USA og Hawaii til Mors 100 miles.  Selv kan han ikke lide at kalde det ekstremsport. Han irettesætter og kalder det i stedet udholdenhedssport. "For det er det, som det i virkeligheden er", mener Frederik Lassen, for ekstremsport er noget, hvor man springer ud fra vilde højder, og som potentielt kan skade en.

Han har også en tredobbelt ironman i rygsækken.

- Jeg har altid været fascineret af udholdenhed. Jeg kan huske, engang i folkeskolen, jeg tænkte, at hvis jeg blev arbejdsløs, så ville jeg lave en ironman.

Her er Frederik Lassen i sin kajak ved Kronborg. Foto: Frederik Lassen

Tusindvis af kilometer har Frederik Lassen efterhånden i benene, men løb var begyndt at kede ham. Under den sidste ironman var løbeturen ganske enkelt forfærdelig.

- Det var ikke sjovt, forklarer han og derfor startede han så for tre år siden i Troense Kajakklub.

- Så ville jeg hygge mig lidt med det her på Sydfyn, siger han.

Men helt på hygge-plan forblev det dog ikke. For Frederik Lassen kan nok ikke komme udenom, at han er et konkurrencemenneske og elsker at slå rekorder, og han besluttede at deltage i Danmark Rundt i havkajak.

Om sportsmanden Frederik Lassen

Frederik Lassen løb sit første maraton i 1991 og havde sit første triatlon i 1996. I 1999 gennemført han sin første lange triatlon-konkurrence ved DM i Fredericia.

I 2007 deltog han i Hawaii Ironman.

I 2009 satte han uofficiel dansk rekord på 100 miles distance på 15 timer og 19 minutter, den slog han dog selv i 2013 med 14 timer og 29 minutter.

I 2010 gennemførte han Race Across America. I 2011 vandt han dansk mesterskab i 24-timers løb (224 kilometer) og var i de følgende år med på det danske ultraløbslandshold.

I de senere år har naturen tiltrukket Frederik Lassen mere, og han deltaget i Trans Alpine Run, The Archipelago Trail Run, Hardmoors med mere.

I 2016 gennemførte han en tripple Ironman. Og nu har han rekord i at ro Danmark rundt i havkajak.

- Det giver noget at have en målsætning, og det giver noget mere, når det er en rekord, så er man en lille smule mere motiveret, forklarer Frederik Lassen.

Annonce

Strandet i fire dage

Og rekorden for Danmark Rundt i havkajak havde han - med kun få års erfaring - besluttet sig for at slå. En tur, der kræver stor oppakning med både mad, telt og sikkerhedsudstyr, og hvor vejret er en uforudsigelig faktor.

Her er oppakningen til en lang tur rundt om Danmark i havkajak. Foto: Frederik Lassen

Det gik fint de første to dage op langs vestkysten, og det fik hurtigere end forventet, fortæller kajakroeren. Men så tog vejret en drejning.

- Det begyndte at blæse, så der var det bare med at komme afsted og væk fra vestkysten. Det blæste 10-12 sekundmeter - godt nok heldigvis fra syd - så jeg fik travlt med at komme op at runde Grenen. Så der ræsede jeg op på fem dage, fortæller Frederik Lassen.


- Det var lidt antiklimaks at være strandet der. Da tænkte jeg, at det ikke blev muligt at slå nogen rekord.

Frederik Lassen, vinder af Danmark Rundt i havkajak


På østkysten tog han det stille og roligt, hvor han også mødte en af de andre, der roede Danmark Rundt.

- Han startede dog 10-12 dage før mig, fortæller Frederik Lassen.

Men vinden tog stadig til, og når man når til Djursland, skal kajakroerne krydse over havet til Sjælland, og det kan være en farefuld færd i dårligt vejr. Og derfor måtte Frederik Lassen vente på, at der blev stille vejr igen.

- Der er store bølger og store skibe. Jeg havde sat en grænse på en vind på ni sekundmeter, så 10-12 var lidt over, hvad jeg mente, var sikkert. Jeg er heller ikke så erfaren en kajakroer, siger Frederik Lassen, der endte med at opholde sig i fire døgn på Djursland.

- Det var lidt antiklimaks at være strandet der. Da tænkte jeg, at det ikke blev muligt at slå nogen rekord.

- Men det var sindssygt, for jeg så også, at der ved Sjællands Odde skulle være en vindstyrke på 20 sekundmeter.

Annonce

Hjalp hinanden i usikkert farvand

Den kajakroer Frederik Lassen havde krydset på sin færd, blev dog billetten til en sikker tur over til Sjælland.

- Ifølge reglerne må man ikke få hjælp udefra, men hvis man møder andre, der tilfældigvis også er på vej rundt, så må man gerne ro sammen. Så det gjorde vi, og det gav lidt sikkerhed, når man lå derude i ingenting med ni sekundmeter.

Sådan en tur er svær at planlægge, fortæller Frederik Lassen, for der kan netop være med- eller modvind. Så overnatninger er ikke noget, han har haft booket på forhånd.

- Lige da jeg var nået til Hvide Sande åbnede man jo op for, at tyskerne kunne komme herop. Men du må gerne opholde dig og sove på stranden, så langt det meste af tiden, var jeg bare der, og så var det jo også hurtigt i forhold til at komme afsted igen.

Her har Frederik Lassen slået lejr på stranden. Det sov ofte på stranden under sin tur i havkajak. Foto: Frederik Lassen

- Og det fungerede fint, udover jeg havde sand alle steder, fortæller Frederik Lassen, mens han griner.

Annonce

Måtte sluge marsbarer og slik

Fem døgn var thurineren om at ro rundt om Sjælland, Sydfyn og ned til Flensborg igen.

Sådan var ruten til Danmark Rundt i havkajak.

- Da jeg var ved Møn, kom en jeg kendte ud i sin kajak, og han havde en sandwich med. Den faldt et tørt sted, og så lå vi der i kajakkerne. Der havde lige været en ordentlig byge, så vi kiggede på en regnbue af en anden verden, og spiste en kæmpe stor sandwich, fortæller Frederik Lassen om det magiske øjeblik.

Generelt var det vigtigt for Frederik Lassen at få noget indenbords til energidepoterne, og han fik da også lidt for meget af det gode til sidst.

- Energibarer fungerer bare ikke over lang tid. Til sidst måtte jeg sluge både slik og marsbarer, fordi det smagte så grimt, at jeg ikke kunne holde det ud. Jeg er ellers lidt af en slikmund, men nu har jeg slet ikke lyst til noget, griner han.

Frederik Lassen fra Thurø har sat rekord i Danmark Rundt, som han har roet på blot 18 dage. Foto: Klara Riber Lassen

Han gjorde også på vejen et stop hos familien, hvor han kunne få sig et hvil ingen sidste etape.

- Da jeg stoppede på Thurø og kunne se, at hvis jeg strammede ballerne, så kunne det godt lykkes, der blev jeg lidt rørt, fortæller Frederik Lassen.

Den sidste strækning mod Flensborg trakt dog tænder ud.

- Jeg regnede senere på det, og de sidste fem-seks døgn sov jeg kun omkring 18 timer.

Frederik måtte til sidst ro 23 timer i streg - i modvind vel at mærke - for at nå sit mål.

- Det tog mig 23 timer at ro 100 kilometer. Da jeg nåede over mållinjen ved Flensborg, var min familie imponerede over, hvor træt, jeg kunne se ud.

Annonce

Har rekorden

18 dage. Frederik Lassen fra Thurø kom i mål mandag 13. juli. Han havde indtil mandag midnat til at nå at slå rekorden, men han kom allerede ind i Flensborg klokken 15.

Frederik Lassen nåede i mål i Flensborg den 13. juli, og nåede dermed Danmark Rundt i havkajak på 18 dage. Her ses han ved et grænsemærke. Foto: Klara Riber Lassen

Han slog altså rekorden og kan nu kalde sig Danmarks hurtigste til at ro Danmark rundt i havkajak - og dermed er der endnu et trofæ til samlingen.

- Det er på mange måder fedt at sætte sig et mål. Det er også det, jeg gør det for: At sætte et mål, som er realistisk, men tingene skal alligevel flaske sig, for at det lykkes. Det, at jeg måtte kæmpe for det, giver også et eller andet stort, fortæller Frederik Lassen om sejren.

- Jeg lavede en live-sending på min facebookside den sidste time inden Flensborg, hvor jeg fortalte om turen. Der kunne jeg godt mærke en klump i halsen, når jeg fortalte om de udfordringer, jeg havde haft. Det var fedt.

Annonce

Hyggen misser man med en rekord for øje

Frederik Lassen er overrasket over, hvor godt hans krop havde det efter de mange strabadser. Som fysioterapeut er det vigtigt for ham ikke at få skader, og han har maks haft en sovende bagdel, en enkelt vabel, lidt hævede hænder og selvfølgelig ømme muskler.

- Man vænner sig til at sidde nede i kajakken, fortæller han.

Med sig fra turen rundt om det i det danske farvand tager han de oplevelser, som det har givet.

- Det er de naturoplevelser, Danmark er, som gør det særligt. Hvis jeg skulle sidde indenfor og ro i 18 dage, var jeg aldrig nået i mål. Det er turen og de luner, der er undervejs, der gør det afvekslende og sjovt, siger han.

Skal han en tur rundt om Danmark i kajak igen, regner han dog ikke med, at det nødvendigvis skal være med et mål for enden.

- En anden gang kunne det være godt med lidt mere tid til snak og hygge med folk, jeg møder undervejs. Det er jo en anden oplevelse, og det misser man, når man har en rekord for øje.

- Jeg havde jo ikke engang tid til at spise morgenmad på land, den spiste jeg i kajakken, fortæller landets hurtigste til at ro Danmark rundt i havkajak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce