Annonce
Danmark

Fra to til 12 testbiler i Aarhus: - Interessen for at blive testet for coronavirus er eksploderet

Gitte Sandbjerg er boligsocial medarbejder ved Langkærparken i Aarhus, hvor en af Region Midtjyllands testvogne lagde vejen forbi søndag. For at undgå kø havde man ved testvognen indført et nummersystem. Mandag rykker i alt 12 testbiler ud i Aarhus, og dermed intensiveres indsatsen mod coronabølgen i byen voldsomt. Foto: Kim Haugaard
I forbindelse med indsatsen for at bremse coronasmitte i Aarhus går myndighederne fra to til 12 testbiler. De skal løbende indsættes i områder, hvor smitteopsporingen viser udbrud af coronavirus. Alt i alt hæves testkapaciteten, så mellem 5000 og 6000 borgere i området hver dag kan tjekkes for coronavirus.
Annonce

Coronavirus: I Aarhus er der snart 12 testbiler i aktion for at bremse udbruddet af coronavirus.

Siden april har Region Midtjylland rådet over to testbiler i byen, men fra mandag formiddag suppleres der med yderligere 10 køretøjer med besætninger og udstyr.

- Testbiler har vist sig at være ekstremt vigtige i opsporingen af coronasmitte. Vi har set lange køer til bilerne, der når mange mennesker ved at køre ud i boligområder og være helt tæt på borgernes bopæl, siger Per Sabro Nielsen, som er direktør for Præhospitalet i Region Midtjylland.

I øjeblikket er Aarhus ramt af et markant udbrud af coronavirus.

Aarhus Kommune og sundhedsmyndighederne kæmper for at bremse udbruddet, og i den forbindelse er testbilerne udset som et vigtigt aktiv.

- Der er ingen faste køreplaner for bilerne. De kan dag for dag sættes ind på de steder, hvor behovet på baggrund af smitteopsporingen viser sig at være. Det er en kæmpe fordel, og et perfekt supplement til test-indsatsen i de hvide telte, understreger Per Sabro Nielsen.

Annonce

Interessen eksploderede

Corona-udviklingen i Aarhus tog fart for en uge siden.

Udbruddet af coronavirus har skabt usikkerhed blandt byens indbyggere, og allerede tirsdag i sidste uge var det flere døgns ventetid på en test for Covid-19, som er sygdommen, der forårsages af coronavirus.

Det gjorde, at en del Aarhus-borgere valgte at søge til testcentre i eksempelvis Horsens, Silkeborg og Randers for at komme hurtigere til.


Interessen for at blive testet for coronavirus er eksploderet. Det er grundlæggende fantastisk godt for de muligheder, som vi har for at bremse udbruddet.

Per Sabro Nielsen, direktør, Præhospitalet, Region Midtjylland


Samtidig var der køer på flere hundrede meter ved de to testbiler i Aarhus.

- Interessen for at blive testet for coronavirus er eksploderet. Det er grundlæggende fantastisk godt for de muligheder, som vi har for at bremse udbruddet. Men det betød, at vi var nødt til at handle hurtigt. Det er lykkedes efter en nøje planlagt indsats, fortæller Per Sabro Nielsen.

Midt i sidste uge var Region Midtjylland i stand til at teste 850 borgere i døgnet.

Siden har regionen arbejdet på at øge kapaciteten, og i løbet af weekenden er der kommet en afgørende håndsrækning fra tre andre af landets regioner.

Annonce

Regioner hjælper hinanden

De øvrige regioners håndsrækning betyder, at de sender testbiler med mandskab samt anden disponibel hjælp til Aarhus.

På den led er Region Midtjylland fra mandag midt på formiddagen i stand til at dagligt teste mellem 5000 og 6000 århusianere for Covid-19.

Region Midtjylland oplever, at folk udebliver fra aftalte coronatest i de hvide testtelte i Aarhus. Det er en situation, som regionen tager meget alvorligt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- I alle regioner hviler indsatsen mod udbrud af coronavirus på et bredt samarbejde med andre regioner. Nu og her kommer det Aarhus til gavn. Udfordringen er naturligvis, at der kan opstå udbrud af coronasmitte andre steder i landet. Så skal der også bruges udstyr i de områder, forklarer Per Sabro Nielsen.

Plejehjemsbeboer med covid-19 i Aarhus

En beboer på et plejehjem i Aarhus er konstateret smittet med covid-19. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse søndag aften. Beboeren er bosiddende på plejehjemmet Thorsgården, der har aktiveret kommunens beredskabsplan. Hjemmet ligger i bydelen Åbyhøj. Beredskabsplanen indebærer blandt andet, at der lukkes for besøg på plejehjemmet, medmindre de anses for at være kritiske.

- Vi skal gøre alt for, at beboerne fortsat oplever den pleje og omsorg, vi altid giver dem, selv om vi står i en særlig situation. Vi holder et ekstra vågent øje de kommende dage med symptomer hos beboere og medarbejdere. Vi har i forvejen skruet op for den daglige rengøring, sørger for ekstra grundig hygiejne og skærpet brug af værnemidler, skriver viceområdechef Kirsten Høgh Obling i pressemeddelelsen.

Beboeren blev konstateret smittet, da vedkommende var indlagt på sygehus på grund af kritisk sygdom. Ingen andre beboere på hjemmet udviser symptomer. Der har ellers ikke været konstateret hverken smittede beboere eller ansatte på de aarhusianske plejehjem siden 10. marts.

Med de 10 nye testbiler råder Region Midtjylland alt i alt over 14 testkøretøjer. 12 af dem er for tiden reserveret til indsatsen i Aarhus.

Annonce

Kedelige udeblivelser

Region Midtjylland vil følge tæt, om de 12 testbiler rykker ved søgningen til de hvide testtelte i Aarhus.

De seneste dage har regionen  oplevet et stigende antal udeblivelser fra testarbejdet i teltene, hvor borgerne skal bestille tid før ankomsten.

Lørdag var der 140 personer, som ikke mødte op på det aftalte tidspunkt.

- Det er en kedelig udvikling, som vi holder meget skarpt øje med. En udeblivelse betyder jo, at en anden borger kommer til at vente længere på at blive testet. Det er alvorligt, forklarer Per Sabro Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce